16.9.2022. 13:00
0
Kožemjakin: "Mi nemamo nikakvu vezu sa Izraelom, mi smo bosanskohercegovački Jevreji. Naša domovina je Bosna i Hercegovina"
Boris Kožemjakin, predsjednik sarajevske Jevrejske opštine ovoga puta govorio je za portal Source.

Sa Kožemjakinom smo govorili generalno o polažaju Jevreja u našoj zemlji, o tome koliko dugo su kao zajednica zastupljeni u Bosni i Hercegovini te šta za njih predstavlja Bosna i Hercegovina. 

"Protjerivanjem Jevreja iz Španije 1492. godine, praktično je počeo egzodus Jevreja. Međutim, dolazak Jevreja u Bosnu i Hercegovinu preko Italije, preko drugih krajeva u periodu Otomanskog carstva - Jevreji prvi put dolaze negdje u drugoj polovini, početkom druge polovine 16. stoljeća.
Tako da ova zajednica počiva od 1565. godine kao zajednica. Da bi bila zajednica bilo je potrebno 10 muških glava, punoljetnih", za Source govori Kožemjakin. 

"Jevreji u Bosni i Hercegovini bili su mnogobrojni, jako puno Jevreja je tada došlo i činili su nekih između 15 i 18 posto stanovništva Sarajeva. Tako da vi imate jedan podatak da '41. godine, kada je Sarajevo brojalo 80 hiljada stanovnika, 18 posto ste imali Jevreja i to je bio dokaz postojanja jedne velike Jevrejske zajednice u Evropi", kazao je Kožemjakin u razgovoru za Source portal. 

Međutim, period holokausta, učinio je to da je zejadnica Jevreja, kako će to naš sagovornik istaći, bude desetkovana. Što se tiče Jevreja Sarajeva, stradalo je oko 10.000 Jevreja, oko 2.500 hiljade njih se vratilo, što znači da ih je tada bilo oko 12.500 hiljada u Sarajevu. Danas je taj broj znatno manji, ali Jevrejska zajednica u BiH i dalje ostaje da živi i da se razvija. 

Govoreći o tome šta za Jevreje predstavlja Bosna i Hercegovina, Kožemjakin će reći: 

"Za Jevreje Bosna i Hercegovina je domovina. Mi nismo Jevreji u Sarajevu, mi nismo Jevreji u Bosni i Hercegovini, mi smo bosanskohercegovački Jevreji, odnosno sarajevski Jevreji. Mi sebe tako doživljavamo. Mnogi nas poistovjećuju kao posljedicu sukoba na Bliskom Istoku između Palestinske uprave i Izraela, poistovjećuju nas sa Izraelom. Mi nemamo apsolutno nikakvu vezu sa Izraelom u tom kontekstu. Niti političku, niti nas tu neko nešto pita, niti smo dio ambasade, nemamo čak kontakte ni sa ambasadom neke neposredne - mi smo jednostavno bosanskohercegovački Jevreji", za Source govori Kožemjakin. 



Cijeli razgovor je u videu koji je u prilogu. 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Montažer i snimatelj: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.