19.9.2022. 13:00
1
Čolpa: "Nakon izbora slijedi nam poskupljenje plina, ali i povećanje kamatne stope. Građani su izmučeni, ovo je tempirana bomba"
Nihada Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, predstavnik koalicije Socijaledemokrate (SDBiH) - Zeleni pokret te kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, govorio je za portal Source.

Tom prilikom Čolpa je naveo kako je neophodno mijenjati politički diskurs u našoj zemlji i govoriti o stvarnim problemima sa kojima se bh. građani susreću. Upozorio je na pojavu "nezamislivih kriza" o kojima, kako kaže, nismo mogli niti sanjati prije tri godine. 

"To su četiri globalne krize - energetska, zdravstvena, prehrambena i ekonomska, sa kojima se suočava kompletna planeta, a ponajviše zemlje na evropskom kontinentu. Međutim, u BiH o tome se ne govori. Pričamo priče kojima nema kraja. Rasprave, svađe vrijeđanja. Sada se podigla zajednica i velika politička histerija i sve kako bi mi došli do 2. oktobra i kako bi tako postojeća vlast formirala rezultate kakvi njima odgovaraju. Ja mislim da je to veoma opasno i pogubno za stanovništvo u BiH. ", za Source govori Čolpa te dodaje:

"Odmah u roku deset dana nakon izbora, povećat će se cijene plina i mnogih proizvoda. Evo danas možemo svjedočiti da cijene mlijeka, kako je najavljeno su 2,30 KM. Ako se eventualno nastavi ovakav trend, možda mlijeko bude 3 ili 3,5 KM", upozorava Čolpa. 

Čolpa ukazuje kako je pred nama teška zima, navodeći kako će za Evropu ovo biti najteža zima od 1945., a za BiH i njene građane najteža zima od 1995. godine, naročito za Sarajevo čije je grijanje ovisno o ruskom plinu od oko 85 posto. 

Čolpa također upozorava kako će doći i do povećanja kamatne stope. 

"Prema ovim trendovima koji su sada i rast euribora, kamatne stope će se povećati u januaru. Kolike će biti još uvijek ne znamo. Čak je moguće da budu i duplo povećane. O tome normalno bankari ne govore i nije njihova obaveza da govore. Obaveza je vlasti da vide šta će sa stanovništvom", navodi Čolpa te dodaje:

"U Bosni i Hercegovini je zabranjeno govoriti o četiri krize o kojima se govori u svakoj zemlji evropskog kontinenta. Mene zabrinjava i opozicija koja o ovome ne govori, a ovo je tempirana bomba za proljeće. Građani u BiH su izmučeni; prvo koronom, sada enormnom inflacijom... Projekcija MMF-a je bila da će inflacija u BiH biti oko 6, 5 posto,  prije neki dan smo pročitali da je inflacija u BiH preko 17 posto", navodi Čolpa. 



Cijeli razgovor pogledajte u videu koji je u prilogu. 


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo 

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.