22.9.2022. 21:40
1
"Ni ove godine ne postoji kandidat za kojeg bih glasao svim srcem. Svaki put glasam za manje zlo. Do kada, pitam se?"
Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda, našao se u žiži medijeke javnosti i kritika nakon što je napustio emisiju Pressing televizije N1.

U studiju N1 po prvi put su trebali biti kandidati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka. Došao je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, čiju kandidaturu je podržala ujedinjena opozicija i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, kandidat koalicije Država. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i kandidat ove stranke u izbornoj trci za državno Predsjedništvo, odbio je sučeljavanje sa Bećirovićem i Hadžikadićem. Odsustvo Bakira Izetbegovića bio je dovoljan razlog za napuštanje emisije naveo je to Denis Bećirović, već u prvim minutama. 

Bećirović je, dakle, studio napustio već nakon prvog pitanja: Zašto je Izetbegović odbio doći večeras?

Hadžikadić: Mislim da ljudi koji ne misle dobro svojim građanima može jedino da izgubi kada razgovara sa ljudima koji znaju puno o stvarima koje su važne za ljude.

Bećirović: Šta ste vi kao producent emisije dobili za obrazloženje zašto moj jedini protukaniddat za funkciju za člana Predsjedništva BiH nije tu? Zna se da ankete pokazuju da je ovo utrka između Bakira i mene, iako poštujem Hadžikadića. Došao sam iz poštovanja večeras, prema vama i publici. On je procijenio da ne treba doći. Dok se on ne pojavi, ja napuštam studio. Čekamo Bakira Izetbegovića!


Brojne kritike na račun Bećirovića

Odmah nakon toga uslijedilo je niz kritika na račun Bećirovića. 

"Denis Bećirović napustio emisiju televizije N1. Nakon više od četiri stotine izdanja emisije Pressing, ove srijede se po prvi put desilo da gost napusti emisiju. Učinio je to kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Bećirović je napravio predstavu pred kamerama napustivši studio jer Izetbegović nije došao iako je cijeli dan znao za to", jedan je od komentara na društvenim mrežama. 



"Tačno vidim tri budale u SDP-u koji bulje u mobitele, čekaju 'pozitivne reakcije na mrežama' i lažu Nikšića kako im je ovo pravi potez za Bećirovićev odlazak iz emisije. A pozitivnih reakcija nigdje. I sve tako do potpunog poraza autogolovima.", poručio je Dragan Bursać, novinar i kolumnist. 

Međutim, bilo je i onih koji su podsjetili da je i Hadžikadić svojevremeno napustio debatu. 

"2018. godine Hadžikadić, kao predsjednički kandidat, skinuo je mikrofon i napustio studio prije početka debate, iz protesta. 2022. godine Bećirović napustio je debatu iz protesta, što je 'iznenadilo' Hadžikadića. Izetbegović se nije pojavio niti u jednoj izbornoj debati kako 2018., tako ni u predsjedničkoj 2022. godine. Debate se prije svega ne propuštaju, a zatim ni ne napuštaju", navela je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.




"Mirsad Hadžikadić prije četiri godine kada je bio nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH. Tada je, nezadovoljan uredničkom politikom Federalne televizije, napustio predizbornu debatu. Denis Becirovic napustio studio i emisiju uživo na N1 TV  i to je ispalo 'kao' neprofesionalno izraz nepostovanja. Zapamtite Denis je dosao isključivo radi Bakira, jer njemu je htio očitati lekciju o patriotizmu i poštenju na sta Denis ima potpuno pravo. Kada je Bakirov  'trojanski konj' napustio studio 2018. godine to je bilo uredu i državnicki. 'Ma hajte molim vas', samo su neki od komentara na društvenim mrežama", navodi se na društvenim mrežama.  

Podsjećamo, 2018. godine, Hadžikadić je u dijaloškoj emisiji bio gost zajedno sa tadašnjim protukandidatima na izborima Amerom Jerlagićem (Stranka za BiH) i Senadom Šepićem (Nezavisni blok) te dvojicom kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Borišom Falatarom i Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

U drugoj emisiji su trebali gostovati Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić i Diana Zelenika. 

Hadžikadić se požalio na "razdvajanje" kandidata, odnosno na, kako je istakao, svjesnu podjelu na vladajuće i nove kandidate ili kandidate koji dolaze iz novoformiranih stranaka.

"Time šalju javnosti poruku koga oni smatraju 'favoritima', a koga 'autsajderima'. Time staju na stranu dosadašnjeg sistema, umjesto na stranu promjene, na stranu novca i političkog utjecaja, umjesto na stranu naroda", rekao je prije napuštanja studija. 

Iako je drugačiji kontekst odnosno razlog za napuštanje debate, Hadžikadić tada nije pružio priliku građanima BiH da čuju njegov program i stavove tokom debate s protukandidatima.

 

"Svaki put glasam za manje zlo"

I iako su se večeras Hadžikadić, Bećirović i Izetbegović konačno susreli na FTV-u, ponašanje bh. političara koji su kandidati na predstojećim izborima za najvišu funkciju u državi, mnogo toga govori i o njihovom odnosu prema državi, ali i prema građanima. 

Završit ćemo stavom bh. reditelja Danisa Tanovića koji je poslao jasnu poruku: 

"Ni ove godine ne postoji kandidat za kojeg bih glasao svim srcem. Svaki put glasam za manje zlo… do kada, pitam se…".
 


(A. Rovčanin) 

 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.