5.11.2022. 20:30
1
Spahiu: "Ukoliko Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sukob je na pomolu"
Prof. dr. Nexhmedin Spahiu za portal Source govorio je o trenutnim dešavanjima na Kosovu koja su zasigurno najteža u proteklih nekoliko godina.

Nakon što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio da će pitanje Kosova uskoro biti riješeno, Srpska lista i ostali predstavnici Srba sa sjevera Kosova na sastanku u Zvečanu danas su se odlučili povući iz kosovskih institucija. Kako su naveli, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne povuče odluke oko registracije tablica. Riječ je o Odluci o obveznoj preregistraciji vozila s oznakama gradova na Kosovu koje izdaju tijela Srbije. Osim toga, zahtjev je i da se formira Zajednica Opština sa srpskom većinom. 

Povlačenje koje je danas uslijedilo, odnosi se na izlazak predstavnika Srba iz parlamenta, Vlade Kosova, pravosudnih tijela, policije i kosovske aministracije u četiri opštine na sjeveru. 

Jedno je sigurno - period koji je ispred nas odredit će pravac po pitanju Kosova.

Spahiu navodi da - "ukoliko Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sukob je na pomolu".  

Sam rat u Ukrajini doveo je do prijeke potrebe rješavanja spora između Kosova i Srbije. 

"Rat u Ukrajini  ukazuje na akutnost potrebe rješavanja spora izmedju Kosova i Srbije. U toku ove 23 godine nakon rata na Kosovu, Zapad je prema Srbiji pokazao više šangarepu nego štap. Vrijeme je da okrene ploču - da pokazuje više štap nego šangarepu", naveo je Spahiu za Source. 

Govoreći o tome da li je Zapad uobličio formu kompromisa koje će Kosovo napraviti u zemjenu za dobijanje priznanja od Srbije, te da će za tu cijenu morati da plati Kosovo, Spahiu ističe:

"Zapad je na to davno ukazao: Veća autonomija Srba na Kosovu od one koje imaju po Ahtisarijevim planom kao Trampa za priznanje. Kolika će biti ta autonomija (preko Zajednice Opština sa srpskim većinom) to je svar koja se pregovara već 11 godina." 

 
Osim toga, uz Kosovo uvijek se nađe prostora da se spomene i Bosna i Hercegovina. Postoji teza da: "SAD su odlučile okončati kosovsko pitanje tako što će Srbiji indirektno predati vlasništvo nad državnom imovinom u Bosni i Hercegovini. Srbija će pristati jer dobija resurse koje želi".

Spahiu na to kaže da su Amerikanci svjesni svojih grešaka prema Bosni i Hercegovini te da to zasigurno ne žele ponoviti na Kosovu. 

"Mislim da su Amerikanci shvatili da su zgriješili u Bosni i ne žele to ponoviti na Kosovu i shodno tome neće praviti nikakve sveze izmedju Kosova i Bosne. Ali, ipak, stvari su prirodno povezane.  Nakon Kosova na red dolazi novopazarski Sandžak, a time Bosna ponovo dolazi u agendi"
, upozorava Spahiu za Source. 

Također, upozorava da novonastala situacija zaoštrava situaciju i otvara mogućnost za izbijanje rata. Ističe da to neće ići odjednom nego postepeno, te da bi mogući incidenti mogli završiti ulaskom NATO-a u Beograd.

Upozorio je i na to da Vučić neće popustiti i da je izvjesno da želi sukob, a ne diplomatsko rješenje. 

Naizad, Spahiu navodi da se alternativa ogleda jedino u mirnom i kompromisnom rješenju. 
 
"Postoji jedino mirno kompromisno resenje: Priznanje Kosova od strane Srbije u zamjeni za Zajednicu Opština sa srpskom većinom, koja podrazumijeva veću autonomiju Srba na Kosovu od one koja je data njima Ahtisrijevom planom", zaključio je Spahiu za Source. 

 




Novinarka: Aldina Rovčanin 

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.