4.1.2023. 16:30
3
Sarajevo: Nakon Dolac Malte, najezda žohara i na Grbavici - prenose čak 70 vrsta zaraznih bolesti!
Nakon što je u oktobru prošle godine javnost obaviještena o pojavi žohara u sarajevskim naseljima Dolac Malta i Čengić Vila, pojava žohara primjetna je i u naselju Grbavica.

Naime, prema tvrdnjama stanovnika, sve više stanara primijetilo je pojavu žohara u stanovima te obavijestila nadležne upravitelje od kojih očekuju dezinsekciju.

Inače, proteklih godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gorući je problem nečistoće grada što doprinosi pojavi štetočina, a posebno je pitanje proces dezinsekcije i deratizacije.  

U skladu sa Zakonom, zaštita od zaraznih bolesti prvenstveno je dužnost jedinica lokalne samouprave odnosno općine.



Prema ranijim podacima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, obavezna preventivna dezinsekcija podrazumijeva mehaničke, fizikalne, biološke ili hemijske mjere s ciljem smanjenja broja štetnih insekata. Preventivna dezinsekcija se, tvrde iz Uprave, obavlja svakih 180 dana u objektima odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova, aerodromu, željezničkim i autobuskim stanicama, te općenito mjestima i objektima javnih okupljanja gdje je frekventnost ljudi povećana.

Žohari su predmet dezinsekcije i na području Kantona Sarajevo ne postoji sistematska dezineskcija, već se ona se radi kada se za to ukaže potreba. 

Dr. Alma Bungur iz Zavoda za javno zdravstvo KS ranije je izjavila kako se žohari obično pojavljuju u starim zgradama, posebno kada su kiše ili poplave, odnosno kada ove insekte potjera voda iz njihovih staništa. Dodatni problem je što se u sarajevu ne vrši dezinsekcija ni kanalizacionih šahtova.

"Vrlo je važno naglasiti da neće biti značajnog efekta ukoliko se radi dezinsekcija jednog ulaza ili zgrade, jer će žohari preći u susjednu. Rješenje je sistematska dezinsekcija cijelog područja gdje se žohari pojavljuju
”, kaže dr. Bungur.

Prenose čak 70 vrsta zaraznih bolesti!


Inače, žohari su štetočine koje su prisutne tokom svih godišnjih doba, preživljavaju sve uslove i prenose čak 70 vrsta zaraznih bolesti. 

"Ono što pogoduje žoharima jeste vlaga, taman prostor, no činjenica jeste da imamo u nekoj proljetnoj i ljetnoj fazi više prisustvo žohara u stambenim i zajedničkim prostorijama, podrumima, a razlog su kanalizacioni sistemi. Trebalo bi izvršiti generalno, barem jednom godišnje, ili dva puta, dezinsekciju kanalizacionog sistema kako bismo kanalizacione žohare na taj način istrijebili. Ono što sada radimo je dezinsekcija privatnih stanova, poslovnih prostora i ostalih objekata"
, izjavila je ranije Elna Ibrahimović, direktorica Sanitacije. 



Napominje kako je neophodno da se redovno vrši dezinsekcija kanalizacionih sistema i stambenih zgrada i to minimalno dva puta godišnje, kako bi se sveli na biološki minimum. 

"Žohari na svom oklopu nose viruse, bakterije, parazite, samim tim su prljavi i gdje su oni, tu je prljavo. Zato i radimo dezinsekciju da bismo ih uništili. No jasno je da žohare možete unijeti i u čiste prostore, zbog čega je, ponavljam, potrebna dezinsekcija. Bitno je naravno održavati higijenu, da imamo čiste deponije smeća, da se na vrijeme ispražnjavaju, da nemaju žohari i ostale štetočine mogućnost da se hrane na tako javnim površinama", objasnila je ranije Ibrahimović.



Piše: Aldina Rovčanin 





3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.