11.1.2023. 16:15
0
Da li će do kraja januara biti formirana državna vlast i kako će ona izgledati: Poznata sva imena za novi saziv Vijeća ministara BiH
Ključno pitanje koje se poteže nakon održanih izbora je: Kada će biti formirana nova vlast i kako će ona izgledati?

Kada je u pitanju sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, od danas su poznata sva imena kandidata, ali i imena njihovih zamjenika. Shodno tome, pretpostavlja se da bi nova vlast na državnom nivou mogla biti formirana do kraja mjeseca januara, najdalje početkom februara. 
 
Stranka za BiH (SBiH) i Narodni evropski savez (NES) istupili su iz „Osmorke“, što nije uticalo na to da stranke (sada već) „Šestorke“, nastave sa formiranjem vlasti na državnom nivou. 

Ipak, mnogi su se nakon toga pitali, zašto su ove stranke istupile iz pregovora, dok su pojedini politički analitičari istupe Semira Efendića, predsjednika SBiH i Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a, okarakterizirali „nekorektnim“ i „politički netaktičnim“. 

„NES je i dalje lokalna stranka iz USK s jednim zastupnikom, Stranka za BiH na državnom nivou nema ni jednog zastupnika... Razumijem, pružila se historijska prilika da preko SDP-ove infrastrukture i Konakovićeve energije i borbe pokušaju istrgovati za sebe što bolje pozicije, ali na način na koji to rade je van svake pameti. Jedino čemu su uspjeli doprinijeti je da čitava opozicija u startu izgleda kao grupa komičnih diletanata, dok 'SdfA' može zadovoljno da trlja ruke“, naveo je novinar i politički analitičar, Danijal Hadžović. 

Međutim, Efendić ima svoje objašnjenje zašto je istupio iz pregovora. Gostujući na BHRT-u, Efendić je kazao da se, „na kraju pristalo na sve ono što traži SNSD i HDZ“

Smatra da se nije trebalo postupiti na takav način. 

„Ja lično smatram da se nije trebalo nastupiti na takav način. Ako su stranke 'Osmorke' imale 13 zastupnika, SNSD 6+2, nema nikakvog smisla da SNSD daje četiri, a stranke 'Osmorke' tri. S druge strane HDZ sa 4 mandata u Parlamentu uzima sve te pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu. Dakle, tu se moralo nastupiti drugačije. Naročito što stranke 'Osmorke' tu imaju dosta stranaka sa multietničkim sastavom“, kazao je Efendić. 


„SNSD je opozicija državi“

O aktuelnim političkim dešavanjima i formiranju vlasti na državnom nivou za BHRT govorio je dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Sead Turčalo. Upozorio na to da „Osmorka“ ili stranke okupljene oko SDP-a, moraju znati da je „SNSD opozicija državi“. 

„Stranke okupljene oko SDP-a moraju znati da je SNSD opozicija državi BiH. Onog trenutka kada to artikuliraju, mislim da će vratiti ili moći vratiti narušeno povjerenje koje je zaista, kada gledamo ponašanje glasača i nakon izbora - oni su imali jednu naklonost, ali to povjerenje se narušava“, kazao je prof. dr. Turčalo. 

Naveo je kako je o samom ishodu cjelokupnog pregovaračkog procesa teško govoriti, jer je i dalje sve nesigurno. 

„Čak i oni koji bi željeli da ubrzo budu dio vlasti, nesigurni su kakav će ishod biti cjelokupnog pregovaračkog procesa. To u suštini pokazuje da stranke koje se okupljaju, udružuju radi vršenja vlasti, jer ja zaista ne govorim o koalicijama – koalicije su uvijek usmjerene ka istom cilju, ovdje nemamo stranke koje imaju zajednički cilj. Kada se udružite radi vršenja vlasti, onda je vrlo teško postići dogovor u kojem nećete imati, dugoročno gledano, ozbiljne gubitke“, kazao je prof. dr. Turčalo.


Zvanični prijedlozi

Imena kandidata dostavljeni su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) radi sigurnosnih provjera, nakon čega će konačnu odluku donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. 

Imena kandidata za sastav Vijeća ministara BiH:

- predsjedavajuća Vijeća ministara: Borjana Krišto (HDZ BiH)
- ministar vanjskih poslova: kandidat Elmedin Konaković (NiP)
- ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa: kandidat Staša Košarac (SNSD)
- ministar finansija i trezora: kandidat Zoran Tegeltija (SNSD)
- ministar komunikacija i prometa: kandidat Edin Forto (Naša stranka)
- ministar civilnih poslova: kandidatkinja Dubravka Bošnjak (HDZ BiH)
- ministar za ljudska prava i izbjeglice: kandidat Sevlid Hurtić (prijedlog SNSD-a) 
- ministar pravde: kandidat Davor Bunoza (HDZ BiH)  
- ministar sigurnosti: kandidat Nenad Nešić (SNSD)
- ministar odbrane: kandidat Zukan Helez (SDP)

Poznati kandidati za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH: 

- Ljiljana Lovrić, kandidatkinja za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
- Ivica Bošnjak, kandidat za funkciju zamjenika ministra sigurnosti BiH 
- Slaven Galić, kandidat za funkciju zamjenika ministra odbrane BiH 
- Josip Brkić, kandidat za funkciju zamjenika ministra vanjskih poslova BiH 
- Aleksandar Goganović, kandidat za funkciju zamjenika ministra odbrane BiH 
- Ognjen Janjić, kandidat za funkciju zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH 
- Marijana Mojić, kandidatkinja za funkciju zamjenice ministra civilnih poslova BiH 
- Elvir Mahmuzić, kandidat za zamjenika ministra pravde BiH
- Muhamed Hasanović , kandidat za zamjenika ministra finansija BiH 


Piše: Aldina Rovčanin 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.