22.2.2023. 15:59
0
Nije sve tako sivo: Nova faza razvoja za Tešanj - ekonomsko čudo u BiH, općina uskoro bliža mreži evropskih puteva
Uslovi za početak gradnje dionice Koridora 5c kroz općinu Tešanj, od Putnikovog brda do Medakova, zvanično su ispunjeni prije nekoliko mjeseci. Na taj način u ovoj općini započeti su radovi na veoma značajnoj dionici dugoj 8,5 km, sa 7 mostova i 2 petlje.

Ukupna vrijednost ovog projekta bez PDV-a je 143 miliona eura. Izgradnja dionice će se finansirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Iz Općine Tešanj navode kako su na ovom projektu radili u posljednje 2,5 godine te da su se ti radovi uglavnom odnosili na eksproprijaciju 600 parcela. 

„Završetkom Koridora, općina Tešanj će biti bliža mreži evropskih puteva, a to znači novu fazu razvoja za Tešanj u narednim decenijama“, rekao je općinski načelnik Suad Huskić.

Nakon što je ugovor potpisan, 11. novembra prošle godine, definiran je i rok završetka gradnje. 

Izvršni direktor za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Ešef Džafić je naglasio da bi svi radovi na dionici Putnikovo Brdo-Medakovo trebali biti završeni do kraja 2025. godine.

Izgradnja ove dionice za jednu od najrazvijenijih općina u BiH, ekonomsko čudo u BiH, predstavlja dodatnu mogućnost za razvoj, izvoz i transport roba. Najveću korist izgradnje ove dionice tako će imati izvoznici u zemlje EU, privrednici koji su na ovaj korak čekali 30 godina. 


Općina Tešanj najuspješnija u BiH

Ranije je Svjetska banka ocijenila općinu Tešanj jednom od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini.

U posljednjih nekoliko godina, Tešanj je povećao broj novootvorenih radnih mjesta za skoro 15 posto, dok ova općina bilježi izvoz koji je porastao za gotovo 90 posto. 

Na području općine Tešanj posluje više od dvije hiljade poslovnih subjekata, a čak 23 najveće kompanije sa većinskim privatnim kapitalom čija sjedišta su u Tešnju, nalaze se među 100 najvećih u Bosni i Hercegovini.

Pored toga, FDI magazin servis za monitoring stranih direktnih investicija uglednog Financial Timesa uvrstio je (za period 2014 / 2015), Tešanj zajedno sa Žepčem i Teslićem, među deset najboljih regija za investiranje u jugoistočnoj Evropi.


Izvoz kože za Pradu, Gucci, Michael Kors... 

Brojni su primjeri koji ukazuju na svijetlu tačku koja proizilazi upravo iz Tešnja.

Kao primjer je i to da na svjetsko tržište iz ove općine se izvozi sirova koža za potrebe poznatih brendova poput Prade, Guccija i Michael Korsa. 

Osim toga, u Tešnju se šiju i jakne za BMW, izvoze panciri i kacige za vojsku, a i flašira se najbolja mineralna voda na svijetu koja se pila i u Bijeloj kući. 

Tešanjske kompanije, samo u 2017. godini, izvezle su robu u 60 zemalja svijeta i to u vrijednosti 175 miliona eura, a statistika govori da je svaki 17 kamion koji je napustio BiH bio upravo iz Tešnja.


Značaj razvoja lokalne zajednice

Inače, razvoj lokalne zajednice predstavlja jedan od značajnih uslova i za razvoj društva, države, te izgradnju pravne i demokratske države. 

Snažna lokalna zajednica preduslov je za uspješno upravljanje društva. To u osnovi podrazumijeva da je država, na čemu insistira i EU, dužna da obezbjedi izgradnju lokalne infrastrukture, ali i privredni i socijalni napredak. Na taj način, osigurava se i regionalni razvoj države i otvaraju vrata za nove investicije.

Tešanj kao lokalna zajednica u BiH, dokaz je da je uspjeh malim, ali sigurnim koracima zaista moguć, zbog čega se s punim pravom ova općina naziva "ekonomskim čudom u BiH"



Piše: Aldina Rovčanin 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.