8.3.2023. 16:43
0
"Ne slavim, su čim ću slaviti? Evo vodi 'vako što sjedim i čekam kad će mi ko dati marku. Na poslu su sve žene dobile skraćeno radno vrijeme..."
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, pa tako i u našoj zemlji. Ekipa Source portala izašla je na ulice sarajevskog predgrađa Ilidža, kako bismo provjerili da li naši sugrađani slave 8. mart te šta za njih ovaj dan predstavlja.

"Osjećam se posebno jer sam žena. Na poslu smo sve žene dobile skraćeno radno vrijeme", 

"Obilježavam, sve zavisi od vremena, ali trenutno sam krenula na posao u drugu smjenu",

"Ne slavim, su čim ću slaviti? Evo vodi 'vako što sjedim i čekam kad će mi ko dati marku i to neće niko ništa da kupi", samo su neki od odgovora koje smo dobili.

O tome da li su se žene uspjele izboriti za svoja prava uslijedili su također različiti odgovori. 

"Pa zavisi, neke se bore, neke odustaju. Mi smo tu da se borimo, žena za ženu", 

"Još uvijek ima tih muškaraca (koji kažu) 'ti si žensko , nemaš pravo', trebalo bi se to malo promijeniti",

"Danas je nekako podjednako, i prema ženama i prema muškarcima, i što se tiče plata i što se tiče poštovanja. Žene su, iskreno, po mome mišljenju nekako podjednako kao i muškarci", navode naši ispitanici.  

Značaj 8. marta

Inače, borba žena za svoja prava, traje već stotinu godina i ona još uvijek nije završena. 

Istraživanja govore da se žene i dalje bore s raznim predrasudama, diskriminacijom, staklenim stropom, posebno u poslovnom svijetu - još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega, a često su izložene seksualnom uznemiravanju, mobingu i zlostavljanju.

Osim toga, ovaj praznik je podlegao komercijalizaciji, pa se na ovaj dan ženama uglavnom poklanja cvijeće, dok se njegova suština potpuno zaboravlja. 

Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. godine u New Yorku, te je tako ovaj datum ostao ispisan u historiju i slavi se kao dan borbe za jednaka prava svih žena širom svijeta. 

Tekstilne radnice tada su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti na 8. mart su se događali i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeči kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Žene u BiH i drugim republikama bivše SFRJ, dobile su pravo glasa 1945. godine. 



Cijeli video u prilogu.


Novinarka: Aldina Rovčanin 
Snimatelj i montažer: Nein Mustafić 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.