24.3.2023. 13:30
3
Da li će slučaj “Respiratori” ostati na nivou medijskog izvještavanja i bez osuđujuće presude?
Suđenje u slučaju “Respiratori” je zvanično okončano završnim riječima obrane Fikreta Hodžića i Jelke Miličević.

Podsjećamo, pored Fadila Novalića, federalnog premijera, u slučaju “Respiratori” optuženi su i suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravno lice, firma F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica financija Jelka Milićević

Optuženima se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). 

Kako se navodi u optužnici, Vlada FBiH i FUCZ su angažovali kompaniju Srebrena malina da obavi posao iz oblasti medicine što je ukazivalo na trgovinu utjecajem i pribavljanje protivpravne imovinske koristi, nastale usljed nabavke respiratora koji su u tom momentu bili potrebni bolnicama u Federaciji BiH. Navedena optužnica optužene tako tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Tužilac Mirza Hukeljić ranije je naveo da će Tužilaštvo dokazati, kako je “posao javnih nabavki zloupotrebljen prilikom nabavke respiratora i medicinske opreme”

“Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, izjavio je  Hukeljić ranije za medije. 


Završne riječi 

Međutim, odbrana optuženih bila je poprilično optimistična nakon završnih riječi, navodeći da je u pitanju medijski i politički linč usmjeren prvenstveno protiv premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, te da vjeruju u oslobađajuću presudu. 

Prvooptuženi premijer Fadil Novalić, optužio je stranku Narod i pravda, da su izradili dokument, plan, kako je naveo, njegove medijske diskreditacije. 

"Cilj je bila diskreditacija političkog protivnika i diskvalifikacija Fadila Novalića", naveo je Novalić.  

Advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović, poručila je da je dokazano da je nabavka respiratora izvršena u skladu sa zakonom. 

"Ovdje nema krivičnog djela. Ukoliko bi se zauzeo drugačiji stav, onda bi trebali svi biti optužni", stava je  Bajramović. 

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak, navodeći kako su završne riječi optužbe, zapravo, „igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužiteljstva kao instituciije i države BiH“.


“Tužilaštvo ne zna ko je taj Asim u toj poruci"

Nakon iznošenja završnih riječi, izjavu za medije dala je i advokatica Fikreta Hodžića koji je trećeoptuženi i vlasnik firme F. H. Srebrena malina. 

"U svome izlaganju sam istakla koja šteta je nanesena i Fikretu Hodžiću osobno i pravnom licu i zamolila sam sud, da na osnovu dokaza koji su sprovedeni, ne bilo kojih mišljenja, ne bilo kojih spinova, nego samo na osnovu dokaza donese jednu moguću oslobađajuću presudu (...).

Upravo zato je Tužilaštvo samo u jednoj rečenici spomenulo neku poruku, upravo zato Tužilaštvo nije pozvalo niti jednu osobu koja se zove 'Asim' ili bilo kakvo drugo da pojasni ili ispita tu osobu na okolnosti sadržaja te poruke. Slanje poruke ne predstavlja krivično djelo, slanje poruke nije element bilo kojeg krivičnog djela u ovom predmetu. Očito ni samo Tužilaštvo ne zna ko je taj 'Asim' u toj poruci", navdi Avdibegović. 



“Selam gosp. Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora”

Novinarka Semira Degirmendžić, koja je o cijelom slučaju redovno izvještavala, nakon završnih riječi podsjetila je na nekoliko činjenica.

"Podsjetili su tužitelji da je Fikret Hodžić, vlasnik firme Srebrena Malina u taj posao ušao nakon što je federalnom premijeru Fadilu Novaliću 29. marta 2020. godine poslao SMS sadržaja: 'Selam gosp. Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se'. Samo pet dana nakon toga na računu svoje firme već je imao 10.5 miliona maraka uplaćenih iz budžeta. Tužitelji su se usaglasili oko toga da je oko 10,5 miliona maraka, kako Hodžićevoj firmi, tako i dalje u Kinu, otišlo bez ikakve garancije i obezbjeđenja”, navela je Degirmendžić.


Repiratori "apsolutno letalni, odnosno smrtni ishod"


Osim toga,  Degirmendžić je navela da odbrana optuženih nije pobila nalaze vještaka o tome da su ovi respiratori neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i skupo plaćeni.

Ono što je najupečatljivije obilježilo ovaj dvogodišnji sudski epilog je “sramni i skandalozni pokušaj da se uprkos ocjenama vještaka i anesteziologa, ovi respiratori nisu za upotrebu u jednicama intenzivne njege, sudsko vijeće pokuša ubijediti da su oni primjenjivi za liječenje teško oboljelih pacijenata. Na to je ukazao i tužitelj Pašić kazavši da je 'pravdanje očitog kriminala sezalo i do ugrožavanje ljudskih života'”, kazala je  Degirmendžić. 

Činjenica jeste da, iako su respiratori kupljeni pod naznakom da je njihova upotreba hitna, većina ih i danas nije upotrijebljena. Njihov prijem odbile su bolnice u Sarajevu, Mostaru i Bihaću, dok se u Zenici i Tuzli ne koriste. 

Generalna direktorica kliničkog centra u Sarajevu je tvrdila da se 30 respiratora koristilo u toj ustanovi. Ubrzo nakon njenog svjedočenja desetak anesteziologa Kliničkog centra upozorilo je da su ti respiratori neispravni, zbog čega su dali otkaz. 

Ismet Suljević svjedočio je u Sudu BiH i naveo kako su repiratori "apsolutno letalni, odnosno smrtni ishod"


Inače, ovaj proces traje više od dvije godine, zbog čega je Evropska komisija ocijenila da Sud BiH cijeli proces vodi veoma loše. Presuda u slučaju “Respiratori” bit će izrečena 5. aprila u 9 sati u Sudu Bosne i Hercegovine. Da li će slučaj “Respiratori” ostati na nivou medijskog izvještavanja, kao i brojne afere do sada i bez osuđujuće presude ostaje da vidimo. 





 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.