10.5.2023. 15:56
9
15 godina načelnikovanja Ibrahima Hadžibajrića: “Nakon 3-4 mandata čovjek se počne osjećati kao šerif općine. Umisli da je on vlasnik i zakon”
“Hadžibajrić je dokaz zašto bi trebalo ograničiti broj mandata načelnika. Nakon 3-4 mandata čovjek se počne osjećati kao šerif općine na čijem je čelu. Umisli da je on vlasnik i zakon”, jedan je od twittova na koji smo naišli, nakon što je uhapšen načelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

Ibrahim Hadžibajrić načelnik je općine Stari Grad Sarajevo još od 2008. godine, što znači da je na ovoj funkciji 15 godina ili četvrti mandat zaredom. Međutim, po svemu sudeći, bit će ovo neslavan kraj 15 godina načelnikovanja Hadžibajrića. Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa, kojom se tereti da je Hadžibajrić od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad. 

Međutim, to nije sve. Glavni epilog tek slijedi. 

Pripadnici policijskih agencija izvršili su i pretrese na nekoliko lokacija u Sarajevu u okviru akcije kodnog naziva “Start”. Aktivnosti su sprovedene u koordinaciji sa EUROPOL-om, a odnose se na kaznena djela organiziranog kriminala i pranja novca u višemilionskim iznosima, kao i koruptivna kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i primanje i davanje dara.

Tokom ove akcije policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su sedam osoba, pet muškaraca i dvije žene, među kojima je i načelnik Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid Hadžibajrić, sekretarica Općine Alma Destanović, koja se dovodi u blisku vezu sa načelnikom ove općine, te poduzetnik Elmedin Karišik. I to su bila prva poznata imena koju su mediji objavili, nakon čega se klupko počelo dalje odmotavati. 

Uhapšeni su smješteni u prostorije Jedinice za zadržavanje MUP-a KS, nakon čega će biti biti predati u nadležnost postupajućih tužilaca. 


Zašto je Hadžibajrić uhapšen? 

Kako se navodi, Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza, sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine navodno organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i ostali. Pojedini članovi grupe su navodno međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije "Sky", kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Kako navode iz Tužilaštva KS, terete se da su navodno nezakonito izdavali u zakup parking prostor na području općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada KM.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Starog Grada, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

Osim toga, Avaz navodi da su među uhapšenima i Emina Rogo, te Mustafa Dedić, vlasnik kompanije Arijans Sarajevo, dok je jedna osoba u bjekstvu. Osoba koja je u bjekstvu navodno je Barbara Pekić ili Emina Alibegović, koja se navodno dovodi u vezu s restoranom “Dos Hermanos” u Sarajevu. Kako navodi Avaz, obavljen je i pretres fime Golden Port, čiji je ona osnivač, ali je pripadnici MUP-a KS nisu je našli na adresi. Policiji je navodno rečeno da je u inostranstvu, ali Tužilaštvo BiH vjeruje da je u bjekstvu, o čemu je obaviješten i Sud BiH.  Istraga.ba navodi da je ista Barbara Pekić navodno vlasnica i Rent A Car kuće registirane u Avazovom tornju. Prije nego što je pokrenula biznise u Sarajevu, Emina ili Barbara navodno je živjela u Dubaiju “na dvoru” Edina Gačanina Tita, vođe jednog od najvećih narko kartela na svijetu. 

“Preko restorana Dos Hermanos i renta car kuća, Barbara je sa saradnicima prala novac stečen krijumčarenjem kokaina. Biznis je u ime kartela nadlgedao njen polubrat Sani Al Murdaa, koji je živio na relaciji Beograd Sarajevo. Jedan od glavnih perača novca u ovom kraku kartela bio je 'biznismen' Elmedin Karišik, koji je, opet, koristeći svoje veze sa Seidom Hadžibajrićem na području općine Stari Grad dobijao atraktivne lokacije za svoje biznise u oblasti građevine i marketinga”, piše Istraga


Šta znamo o Hadžibajriću?

Bilo kako bilo, ovo je zasigurno neslavan kraj 15 godina načelnikovanja Ibrahima Hadžibajrića. 

Inače, Hadžibajrić je rođen u Sarajevu 1963. godine, gdje i danas živi. Sa bivšom suprugom Aidom ima kćerku Amilu i sina Seida. Završio je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu 1988. godine, a 23 godine kasnije je magistrirao u Kiseljaku.

Kao što smo naveli, od 2008. godine načelnik je općine Stari Grad. Član Stranke demokratske akcije (SDA) bio je 21 godinu, a potom se, sredinom 2012. godine priključio Savezu za bolju budućnost (SBB BiH). Iz ove stranke je izašao u aprilu 2016., a naredne godine osniva i postaje predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste. U februaru 2021. godine postaje zamjenik predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES), nastalog spajanjem stranaka A-SDA i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). 

Hadžibajrić je cijelu karijeru proveo na rukovodećim mjestima u različitim firmama - do 1995. je radio u JKP „Vodovod i kanalizacija“, a odmah nakon rata se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, gdje je bio ministar-savjetnik, a potom i vicekonzul u ambasadi BiH u Austriji, navodi CIN. Prema pisanju Slobodne Bosne, tokom boravka u Austriji, Hadžibajrić navodno upoznaje Željka Kopanju, urednika i vlasnika  banjalučkih „Nezavisnih novina“, koji je nakon atentata na njega u kojem je izgubio noge, prebačen na liječenje i rehabilitaciju u tu zemlju. Hadžibajrić se u tom periodu brinuo o Kopanji tokom liječenja, pomagao mu je da lakše prevaziđe tragediju koja ga je zadesila. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, Kopanja mu uzvraća tako što ga imenuje za direktora sarajevskog dopisništva „Nezavisnih novina“. Prije toga Hadžibajrić je navodno imao jednu „prolaznu“ medijsku avanturu kao šef marketinga u propalom projektu „Jutarnje novine“ koje je pokrenuo Irfan Ljevaković. 

Od 2001. do 2003. godine je bio generalni menadžer, odnosno direktor u „Centru za sport i rekreaciju Sarajevo“, a od 2006. do 2008. u „Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS“. Tada je sa 5.640 glasova izabran za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu i na toj poziciji ostaje sve do danas - kao kandidat SBB-a, a potom i kao nezavisni kandidat. 

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.