29.5.2023. 15:05
0
Kad sloboda nema cijenu: "Velike promjene dešavaju se diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa..."
FOTO: Screenshot / N1
„Bez obzira što je kiša, sloboda nema cijenu... Nije problem pokvasiti se", rekao je jedan od učesnika protesta koji su prije dva dana po četvrti put održani u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

I zaista, obilne padavine proteklih nekoliko dana nisu zaustavile, niti ugasile žar demonstranata u Srbiji, koji su se u centru Beograda već četvrti okupili u velikom broju zbog protesta protiv nasilja. 

"Naravno, sve je to trajalo decenijama, ali ovako nije bilo prije ove vlasti. Taj govor mržnje, sijanje nasilja kroz medije koje je sve okupio Vučić, njegov nastup i govor. Ovo je masovni otpor jer većinska Srbija nije takva", kazala je za BBC Mirjana Podolšak, jedna od učesnica protesta. 

„Plan ne postoji, izašli smo spontano zato što nam je dosta svega. Dosta nam je ovakvog života, da mladost ove zemlje propada. I šest noći ako treba. Ostaćemo ovde koliko god da je potrebno", također je izjavio jedan od demonstranata. 



Podsjećamo, četvrti protesti održani su dan poslije (kontra)mitinga vladajuće Srpske napredne stranke (SNS-a) na kojem je Vučić najavio da više neće voditi stranku te da će biti "predsjednik svih građana Srbije"

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Skupštine Srbije, gdje su mnogi ostavili cvijeće u znak sjećanja na žrtve masovnih ubistava na teritoriji Beograda početkom maja. Kolone ljudi sa nekoliko strana su potom okružili RTS, pozivajući predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, na ostavku. Učesnici protesta zahtijevaju smjenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvjete Branka Ružića. Također, među zahtjevima učesnika protesta i opozicionih stranaka su smjena rukovodstva RTS-a, svih članova Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije te gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje. 




„U tišini smo dopustili da se stvori jedan nakaradni svet u kome nije bitno koliko dobro radite svoj posao, već da ste lojalni političkim moćnicima", rekla je Ranka Kašiković koja je zaposlena u Gerontološkom centru u Subotici, a koja je jedna od učesnica protesta. Ona je navela i to da se nakon odbijanja da ide na miting SNS-a suočila sa mobingom na poslu. 

„Ja sam jedna od onih koji su odbili da idu na politički miting SNS-a i tada je počela moja borba za pravdu", kazala je tokom svog obraćanja. 


Da li je Vučić izgubio svoju moć?

Mnogi su nakon već prvih masovnih protesta u Srbiji naveli da je Vučić izgubio svoju moć. On je na to uzvratio tako što je organizova (kontra)miting SNS-a pod nazivom "Srbija nade".

Miting je održan ispred Doma Narodne skupštine također po snažnom pljusku. Pred brojnim okupljenjim Vučić je kazao kako su demonstranti i opozicija "zloupotrijebili masovna ubistva kako bi njega skinuli sa vlasti". Tom prilikom kazao je i da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika te da će opozicija vlast moći da osvoji samo na izborima.

Istovremeno, predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac nakon masovnih protesta naveo je da je Vučić izgubio moć, te da će uskoro izgubiti i vlast. 

„Vučić je delegitimisan. Njegova tehnologija vlasti u kojoj su glavne poluge propaganda i reperesija više nemaju efekta. Suštinski, on je nekadašnju moć izgubio, a uskoro će i vlast“, ocijenio je predsednik DS-a i narodni poslanik u opsežnom intervjuu za agenciju Beta. 



Dodao je da je za Vučića, ali i građane najbezbolniji put odlaska da ispuni zahtjeve demonstranata, navodeći da je njegov odlazak s vlasti neosporan.

„Taj proces je nezaustavljiv i ne zavisi niti od režima, niti od opozicije. Političari mogu eventualno da utiču na dinamiku tog procesa, ali ishod je već poznat – Vučić gubi vlast i snosiće odgovornost za sve što je uradio. Demokratska stranka će do kraja biti uz građane bez bilo kakvih kalkulacija“, kazao je Lutovac. 

Na pitanje da li se kod međunarodnih faktora promijenio odnos prema aktuelnoj vlasti, rekao je da se međunarodna javnost uvjerila u prirodu Vučićevog režima.

„Da, naravno. U ovom slučaju je manje bitan stav pojedinih predstavnika svjetskih sila, koliko je značajno to što se međunarodna javnost uvjerila u prirodu Vučićevog režima, na šta već godinama upozoravamo. Sve najveće svjetske medijske kuće su pratile i proteste i kontramiting i sve je raširenije uvjerenje da režim Aleksandra Vučića nema ni izbliza onu podršku koju je imao nekada. Takođe, sve je izraženiji njegov imidž nepouzdanog i neuravnoteženog autokrate, zaštitnika organizovanog kriminala“, zaključio je Zoran Lutovac.


Za kraj ćemo citirati poznatog srbijanskog političara i vizionara koji je ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Republike Srbije, Zorana Đinđića.

"Velikih promjena nema bez velikih napora. Velikih promjena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti. Velike promjene se ne događaju same po sebi, evolutivno, prerastanjem jednog sistema u drugi. One se događaju diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa", govorio je pokojni Đinđić. 



(Piše: Aldina Rovčanin)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.