7.6.2023. 14:30
1
Sramotno: Predizborni plakat sa likom preminule Segmedine Srne-Bajramović stoji neuklonjen pet godina
Nakon što se završe izbori, politički subjekti ili firme koje su plakate postavljale, dužni su da iste uklone. Međutim, plakati pojedinih stranaka vidljivi su u javnom prostoru i godinu dana nakon održanih izbora. Da stvar bude gora, pojedini plakati koji nisu uklonjeni, iako to zakon nalaže, datiraju još iz perioda predizbornih kampanja koje su završene i prije više od pet godina.

Naime, u blizini autobuskog terminala na Ilidži i dalje je moguće uočiti plakat koji je dio predizborne kampanje iz 2018. godine. U pitanju je plakat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP-a BiH) čiji je slogan tokom predizborne kampanje tada glasio "Zemlja za sve nas". Na plakatu su Irfan Čengić, Segmedina Srna-Bajramović, Damir Mašić i Saša Magazinović.


Foto: Neuklonjen plakat / Source 
 
I ništa ne bi bilo tako iznenađujuće, u ovom slučaju sramotno, da se na plakatu ne nalazi Segmedina Srna-Bajramović koja je preminula prošle godine. 


Foto: SDP / Facebook 

Podsjećamo, poznato TV lice i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović preminula je 31. maja 2022. godine u 49. godini života. Bila je članica je SDP-a, a osim funkcije zastupnice u Skupštini KS bila je i delegatkinja u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Brojne njene kolege, prijatelji i porodica, prisjetili su se Segmedine i na godišnjicu njene smrti prošle sedmice podijelili su fotografiju sa njenim likom, uz lijepe riječi. 


Ko je dužan ukloniti plakate? 

Inače, plakate ovog tipa dužne su ukloniti firme koje se bave plakatiranjem na dozvoljenim površinama, dok su stranke koje su postavljale plakate na nedozvoljenim mjestima iste moraju ukloniti same ili u suprotnom slijede visoke kazne. 

Da u BiH nerijetko niko ne radi svoj posao, dokaz je i plakat koji nam je privukao pažnju, a koji na navedenom mjestu nepomično stoji pet godina. 


Foto: Neuklonjen plakat / Source 

Vasnici bilboarda i drugih mjesta za oglašavanje koje su zakupile političke stranke dužne su ukloniti plakate nakon što se izbori završe, s tim da ugovorom obično nije određen sam period ili rok za uklanjanje. 

Ako politička stranka ne uklani plakate sa lokacija koje nisu dozvoljene za plaketiranje kantonalna Uprava za inspekcijske poslove izdaje prekršajni nalog političkoj stranci u iznosu od 1.000 do 6.000 maraka i prekršajni nalog za odgovornu osobu unutar političkog subjekta u iznosu od 500 do 2.000 maraka.

Inače, rijetkost je da se desi da firme neuklone plakate, jer su time uglavnom obavezane ugovorom koje potpišu sa strankom, dok je u ovom slučaju jasno došlo do propusta. 

Skidanje predizbornih plakata u nadložnosti su Saobraćajne inspekcije, ali u slučajevima kada im se obrate javna preduzeća, u čijoj su nadležnosti magistralne i javne ceste.




Piše: Aldina Rovčanin 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.