26.1.2016. 15:50
5
"Mislim da su pravosudne institucije imale osnovu za Radončićevo hapšenje"
Fahrudin Radončić, lider Saveza za budućnost BiH (SBB BiH) i delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predat je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.
Radončić je uhapšen u ponedjeljak (25. januara) na području Hadžića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Bakir Dautbašić je redovno komunicirao s Radončićem, a Tužilaštvo BiH posjeduje više sati presretnutih razgovora. 

"Iskreno se nadam da ako Tužilaštvo ima dokaze, da oni neće pasti kao u nizu dosadašnjih sličnih slučajeva. Nadam se da SDA neće raditi što velike stranke do sada jesu radile, a to je vršile pritisak na Sud i Tužilaštvo. Nadam se da će istraga proteći na civilizovan način, bez političkog uplitanja, mada mislim da je to u BiH misaona imenica. Mislim da je štetnije dizati optužnice koje padaju konstantno, radi neozbiljnog rada Tužilaštva, nego ih nedizati ikako, zato što daju nadu da imamo pravnu državu a onda se na osnovu palih optužbi dobijaju izbori. Zbog toga se nadam da je Tužilaštvo ovaj put pristupilo ozbiljnije", navodi Sabina Čudić iz Naše stranke. 

Ovu situaciju je komentarisao i Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, koji kaže da vjeruje Tužilaštvu i Sudu BiH. 



"Ne bih ništa govorio o tome  da li se radi o montiranim stvarima. Vjerujem u pravosudne intitucije i smatram da su za ovo što su uradili imali osnovu. Smatram da ovaj čin neće uvesti krizu u parlamentranu većinu. Stranka za BiH u ovom trenutku ostaje u savezu sa SDA i A-SDA", navodi Amer Jerlagić. 

Jedni su hapšenje Fahrudina Radončića okarakterisali kao problem za novouspostavljenu koaliciju, što BiH može odvesti u krizu funkcioniranja vlasti.

Stranka demokratske akcije (SDA) ponovo naglašava  da niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže.

"Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njenih građana. Vjerujemo da su pravosudne institucije svjesne ovih okolnosti, te da će svoj posao obaviti u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava, zakona kao i vlastitih obaveza i odgovornosti, te o nalazima obavijestiti javnost", poručeno je iz SDA.

Iz ove stranke su i prije nekoliko dana naglasili da ne postoji nikakav problem da ministar bude osoba koja je u pritvoru, misleći na Dutbašića. 



 "Te izjave su jako problematične. Posebno one nakon njegovog imenovanja, da su ljudi i ranije imenovani nakon boravka u zatvoru i obavljali su dobro svoj posao. To vam sve govori o političkoj realnosti u BiH i odnosu ovih stranaka prema krivičnim djelima. Sve ovo što je do sada izlazilo u BiH, od Željke Cvijanović  do svega što se dešava u Federaciji pokazuje da nan neki način da veliki strankama nije stalo da istraga doše do kraja. Te stranke se neće se bolje ponašati nego što ih mi prislimo da se ponašaju, a pritisak od njhivog biračkog tijela nažalost ne dolazi", kaže Čudić.

Predsjednik SBB-a je uhapšen u akciji "Lutka 2" nakon što su istu sudbinu doživjeli Bakir Dautbašić, sekretar ministarstva sigurnosti BiH, i njegova partnerka Bilsena Šahman zbog navodnog pokušaja utjecaja na Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića, koja je trebala biti svjedok na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini. 

(Alen Avdić)
 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.