23.3.2016. 18:53
0
"Napad je ubrzan, jer su se uplašili da bi mogli biti otkriveni"
Na spisku osumnjičenih za izvođenje terorističkih napada u Briselu belgijske vlasti imaju četiri osobe.
Identifikovana su braća El-Bakraoui koji su poginuli aktivirajući eksplozivne naprave. Najim Laachraoui, koji se trenutno nalazi u bjekstvu, je treći navodni izvršilac napada u Briselu , dok četvrta osoba koja je detonirala drugu eksplozivnu napravu na aerodromu još uvijek nije identifikovana.

"Očito je riječ o koordiniranom napadu, koji je bio planiran. Pitanje je da li ja napad trebao biti izveden baš u ovo vrijeme, kada se dogodilo hapšenje jednog od članova grupe koja je stajala  iza ovog napada, a koji je odgovoran i za napad u Parizu. Ubrzan ja napad, jer su se uplašili da bi počinitelji mogli biti otkriveni. Opet se radi o području gdje je napade teško prevenirati, kao što je aerodrom. Ispostavilo se da su počinitelji krvni srodnici, kao i u Parizu. To su dakle, osobe koje se od ranije poznaju i koje imaju rodbinske odnose, i to su zatvoreni krugovi, tako da je teško agencijama prodijeti u takve grupe. Poznati su i od ranije policiji zbog svoje kriminalne prošlosti, a kao takvi su najpogodniji za ovakve akcije i ISIL", navodi za Source.ba Vlado Azinović, ekspert za terorizam.

Ibrahim El-Bakraoui je aktivirao eksplozivnu napravu na briselskom aerodromu, dok je njegov brat Khalif izvršio napad u metrou.

Treći napadač, Najim Laachraoui, pobjegao je sa aerodroma nakon što se treća eksplozivna naprava nije detonirala. 

"Teško je procijeniti unaprijed da li će doći do napada. Vi da biste pratili jednog čovjeka 24 sata, morate angažirati desetak ljudi. Niko nema tu vrstu ljudskog potencijala. To je novi oblik radiklizacije, gdje je osobama dovoljno da borave na intenetu, gdje IS poziva osobe da ako ne mogu doći u Siriju da se bore, da onda to učine na svoj način, a mi ne znamo kako to djeluje na nestabilne ljude, narkomane i sl, koji su najčešća meta učiteljima", kaže Azinović.

Navodi se da su braća El-Bakraoui  bili povezani sa izvršiocima napada u Parizu 13. novembra 2015. godine. Policija je navodno izvršila raciju stana kojeg je jedan od braće iznajmio nekoliko sedmica prije napada u Briselu, a u tom stanu je boravio osumnjičeni za napade u parizu Salah Abdeslam.

Mediji prenose kako je jedan od braće vjerovatno učestvovao u organizaciji osiguravanja oružja za izvršenje napada u Parizu.

Profesor Azinović navodi da ovakve napade možemo i dalje očekivati i da je ovakvih grupa sve više, a teško im je ući u trag. Za našu zemlju kaže da nije baš interesantna kao meta za teroristički čin, ali ima svoju ulogu.

"BiH spada u bijelo sivi teren, koji je ISIS-u pogodan za vrbovanje novih ljudi, za širenje radikalnih ideja, za skrivanje svojih aktivista, za organiziranje mreža, za pranje novca i sl. Mislim da BiH spada u tu zonu, gdje se ne namjerava izvršiti teroristički napad, ali je pogodna za sve naprijed nabrojano
", navodi Azinović.

U jučerašnjim napadima u Briselu poginule su 34 osobe, dok su stotine ljudi povrijeđene. U dvije eksplozije na aerodromu Zaventem ubijeno je najmanje 14 osoba, dok je u eksploziji na metro stanici Maalbeek ubijeno najmanje 20 osoba.

(Alen Avdić)



























0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.