29.4.2016. 16:30
0
"Sarajlija je otvorio grob svoje djevojke da uzme nakit, ali je doživio veliki šok"
Jeste li znali kakve priče krije Kosino - Koštrino turbe, koje je smješteno u sarajevskom naselju Mahmutovac.

Priče su vezane za period turske vladavine na našim prostorima, ali nikada nije otkriveno da li je tamo zakopano tijelo kćerke ruskog cara ili vojnika.

Prema legendi koju je za Source.ba ispričao ugledni arhitekta Mufid Garibija, Kosino – Koštrino turbe staro je nekoliki stotina godina, a za sebe veže priču o nesretnoj zabranjenoj ljubavi između Kosandre, kćerke ruskog cara, i bosanskog mladića.

Navodno, u turskoj vojsci mladi Bosanac zarobljen je od ruskog cara i odveden na dvor. Tamo se u njega zaljubila Kosandra, careva kćerka, a car to nije nikako odobravao i mladića je udaljio od nje, zbog čega je djevojka teško oboljela.

Djevojka na samrti od oca tražila da oslobodi mladića i pošalje ga nazad u Sarajevo, te da joj dopusti da se prije smrti s njim oprosti.

Car je naovdno kćerki ispunio želju i oslobodio mladića. Kosandra je zamolila mladića da nakon njene smrti uđe u grob u kojem bude sahranjena i uzme nakit koji uz nju bude zakopan.

Molbu djevojke mladić je poslušao i noć nakon sahrane otvorio grob. Na njegovo iznenađenje u grobnici nije ležalo tijelo careve kćerke, nego hodža kod kojeg je kao dijete učio vjeronauku. Omah se zaputio kući u Sarajevo da pita šta se desilo sa hodžom i saznao da je njegov hodža preminuo isti dan kada i Kosa.

Nesretni mladić je morao da otkopa još jedan grob i sazna istinu. Otkopavši hodžin grob pronašao je tijelo careve kćerke i nakit o kojem mu je ona na samrti govorila. 

Taj nakit mladić je uzeo i oko turbeta napravio ogradu kako bi se znalo da tu počiva njegova ljubav.
Arhitekta Mufid Garibija je kazao da je za ovo mjesto vezana još jedna priča koja kaže da je na tom mjestu ukopan vojnik turske vojske. Prema drugoj legendi turbe je podignuto u čast jednog janičara, poznatog po svojoj hrabrosti i dobroj borbi.

Novinar: Alen Avdić
Kamera: Ramiz Uzunović
Montaža: Ramiz Uzunović


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.