23.5.2016. 17:57
2
"Trebaju nam radnici, nudimo hranu i dnevnicu od 30 maraka"
Hasanspahići kažu da se proizvod od duda može pronaći kod njih i u Turskoj. Nije džem od ovog voća jedina poslastica koju nude. Slatko od trešanja je također proizvod koji je teško pronaći na policama marketa.
Melisa i Rizalija, bračni par iz Ilovače kod Goražda, prije nekoliko godina su donijeli odluku da obrađuju svoju zemlju, i na taj način svoju egzistenciju učine boljom. Za nekoliko godina postali su najpoznatiji proizvođači raznih vrsta slatka, ajvara i drugih proizvoda. 

Krenuli su sa jogadama, koje su kasnije zbog zasićenja tržišta prerađivali u džem. Prvi sajam na koji su izašli dao je dobar rezultat i njihov biznis krenuo je naprijed. Od tada Hasansaphići  sve što proizvedu i prodaju.

Rizalija kaže da je njihova zarada veća nego u mnogim firmama koje trenutno rade u Goraždu.  Ove godine im je ostalo samo malo soka od jabuka, sve ostalo su prodali. Džema od jagoda i duda ne mogu napraviti kolika je potražnja.

Zima im je uništila glavna stabla, ali ne brinu se. Posadili su kažu toliko paprika, luka i paradajza da će im i ove godine trebati sezonski radnici. Navode da im nije lako pronaći radnike, iako nude dobru dnevnicu.

Išli su na edukaciju, seminare i kurseve kako bi unaprijedili svoje znanje o poljoprivrednoj proizvodnji. Melisa kaže da iako nikad nije živjela na selu, svoj život sada ne bi mogla zamisliti nigdje drugo, bez obzira što im je ponekad jako teško da sami sve obavljaju na imanju. 

Kćerka, koja je treći razred srednje škole,  je zainteresovana za ovaj posao, dok mlađi sin ne pokazuje želju. Bez obzira na sve, Hasaspahići navode da će, iako su jedini u selu,  i dalje raditi vrijedno, jer  im je cilj djeci pružiti stabilnu egzistenciju i obrazovanje.

Svi koji su zainteresovani za sezonski rad kod porodice Hasanspahić, mogu ih pronaći na imanju u selu Vladačići koje je od Goražda udaljeno oko 35 kilometara. 


Novinar: Alen Avdić
Kamera: Alen Alilović
Montaža: Ramiz Uzunović
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.