16.8.2016. 16:30
0
"Ako Inzko ne reaguje, znamo šta nam je činiti, ali ne mogu vama to sada reći"
Za 25. septembar je zakazan referendum o danu RS-a, što je probni put za referendum o otcjepljenju ovog entiteta od BiH.

Ovim se planira početak rušenja mira u našoj zemlji, koji je zagarantovan mirovnim sporazumom prihvaćenim u Dejtonu prije 20 godina. 

Politika RS-a i njen vođa Milorad Dodik ovim potezom ruše zakon, ruše Ustav i državne institucije ove zemlje, ruše Dejtonski mirovni sporazum. Sve što referendum može donijeti je bezakonje, haos i neizvjesnost.

S obzirom da OHR i Visoki predstavnik, kao odgovorni u ovoj situaciji, ne reaguju na Dodikove prijetnja i poteze, vrlo je izvjesno da će do referenduma i doći.

Poslanik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović je kazao da će Bošnjaci, ukoliko dođe do referenduma u RS-u,  tražiti referendum o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

"Naš strah od referenduma dolazi od toga što SNSD u svojim programskim dokumentima ima rezoluciju koja govori o referendumu o otcjepljenju RS-a. Kada Dodik i Željka Cvijanović svakodnevno govore da je ovo jedan u nizu referendum, onda moramo biti zabrinuti, da poslije izostanka suprostavljanja tome, do relaizacije zamišljenog i dođe. Zato smo otvorili raspravu da se ako do toga dođe, razmišlja i o referendumu u Srebrenici, jer je Bošnjačko stanovništvo ugroženo. Formalno pravno do refernduma u Srebrnici može doći, jer imate situaciju kada je opština Stanari odlučila da ne bude dio opštine Doboj, onda može i Srebrenica. Mislim da referendumi nikako nisu rješenje i ne treba tako rješavati teška pitanja. Ovdje je problem ta kontinuriana destrukcija države BiH od strane Banja Luke, i ovaj referendum može biti proba za značajnije odluke koje mogu dovesti do velikih prodblema", kaže za Source.ba Sadik Ahmetović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dodik je za medije kazao  da je Srebrenica teritorijalno lokalna zajednica u okviru RS-a i u tom pogledu nikakav referendum, ni bilo šta drugo neće to promijeniti. 

Da do referenduma u Srebrenici može doći kazao je i sam načelnik ovog grada Ćamil Duraković.

"Ništa tu nije antidejtonski. Očigledno da predsjednik RS nije čitao Statut Općine i Zakon o lokalnoj samoupravi, gdje je jasno definirano da općine imaju pravo na referendume za pitanje lokalnih zajednica",
 navodi Duraković.

Potpredsjednik bh. entitata RS Ramiz Salkić je za Source kazao da će sutra biti održan sastanak Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta vezano za referendum. Salkić je kazao da bošnjački zvaničnici imaju odgovor na odluku o referendumu u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.

"Oštro ćemo zatražiti od Visokog predstavnika da konačno reagira, da se ovo djelovanje sankcioniše. Referendum je ulazak u vrlo neizvjesno stanje. Zatražit ćemo od kluba Bošnjaka da pokrene pred Ustavnim sudom BiH  apelaciju, kako bi ova odluka bila ponovo razmatrana i stavljena van snage. Zatražićemo od Centralne izborne komisije da ne dozvoli korištenje biračkih spiskova za provođenja referenduma, a od svih probosanskih  članova lokalnih izbornih komisija u ovom entitetu, da u znak protesta za sve ono što se dešava ovdje ne učestvuju. Imaćemo još programa kada je referendum u pitanju",
navodi Ramiz Salkić.

S obzirom da OHR ne reaguje na ovakve korake Milorada Dodika i političkih strukutura RS-a, Ahmetović poziva Aleksandra Vučića da reaguje.

"Referendum koji Dodik najavljuje je destrukcija Ustavnog suda i omalovažavanje tog suda. Na taj način ulazimo u anarhiju u našoj zemlji. Ovim referendumskim pitanjem se dovodi u pitanje i Ustav BiH, jer se radi o antiustavnom i antidejtonskom djelovanju Narodne skupštine RS-a. Sve ono što je Dodik prethodnih godina govorio, on u principu i sprovodi, i tome se ne suprostavlja niko. Jedini koji mogu zaustaviti Dodika je OHR, ali nažalost ne možemo vidjeti da se išta radi. S obzirom na određenu suradnju Dodika i Aleksandra Vučića, ta prijetnja bi se mogla obustaviti reakcijom predsjednika Vlade Srbije, da sugerira Dodiku da ne provodi odluke koje ruše zemlju i ovim putem pozivam Vučića da reaguje", kaže Sadik Ahmetović.

Dok Ahmetović poziva Vučića da spriječi Dodika u njegovim namjerama, Ramiz Salkić još uvijek vjeruje da je Visoki predstavnik osoba koja će to učiniti. 

"Ako je Visoki predstavnik prije nekoliko dana rekao da je referendum antidejetonski i antiustavni, a ne reaguje, onda je on licemjeran. On je u obavezi da to uradi, a ako ne uradi znamo šta nam je činiti. Ne mogu vama to sada reći šta nam je činiti. Govorit ćemo građanima šta nam je činiti. Puno je rješenja koja ćemo potegnuti. I referendum u Srebrenici je također jedno od rješenja. Najvažnija nam je sigurnost naših građana i stabilnost države, a da to obezbjedimo ne postoje prepreke
", kaže Salkić, potpredsjednik RS-a.

Hoće li  Visoki predstavnik biti licemjeran ili ne, vidjet ćemo. Ono što je sigurno, adekvatne mjere da se ova zamisao RS-a ne sprovede u djelo se još ne poduzimaju. Iz OHR-a imamo tek apel njihovog glasnogovornika.

"OHR poziva organe vlasti RS-a da poštuju osnovne temelje Mirovnog sporazuma, ostave ovaj referendum po strani i pokušaju pronaći rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom"
, poručio je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić. 

Brkić je kazao da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pažljivo prati razvoj situacije te da će se na ovo pitanje vratiti u odgovarajućem trenutku i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koji ima.

Kada se pogleda situacija sa OHR-om, sigurno je da Dodik neće odustati lako od svojih ideja. Međutim, da li razmišlja o tome da referendum može imati i značajne posljedice po RS, jer posljednji navodi govore da referendumu u RS-u nije prijetnja samo referendum u Srebrenici, nego i situacija koja bi nastala u slučaju da građani Distrikta Brčkog, odluče provesti referendum o pripajanju Federaciji BiH, nakon čega bi RS ostala izolirane.

Navodi se kako je status Republike Srpske jednako kao i status Brčko Distrikta reguliran je Mirovnim sporazumom, i ako Republika Srpska odluči samoinicijativno promijeniti status RS-a, onda to isto pravo pripada i Brčko Distriktu.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.