7.11.2016. 15:49
4
Deponija blokirana, radnici "Rada" spavaju u kamionima: Nek riješe problem ili će nastati haos
Mještani iz naselja koja se nalaze uz sarajevsku gradsku deponiju Smiljevići blokirali su ulaze i izlaze ove sanitarne deponije.

Kazali su kako će blokada trajati 24 sata ili do rješavanja njihovog problema.

Građani su i 2. novembra okupljanjem ispred deponije Smiljevići izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, nemara vlasti koja ništa ne poduzima kada je riječ o ovog gradskoj deponiji i neugodnom mirisu. Nezadovoljstvo su izrazili i 3. novembra protestujući ispred Tužilaštva BiH.

Mještani Zabrđa zahtijevaju da se što prije sanira deponija, jer, kako kažu, dešava se da za vrijeme kiša stanovnici okolnih naselja ne mogu da otvore prozore zbog neugodnih mirisa.

Iz KJKP "Rad" navode da se zbog činjenice da Tužilaštvo BiH nije dostavilo potvrdu da je završena istraga o ratnim zločinima na tom području, sanacija tog dijela deponije nije moguća.

Na ovaj problem oglasio se Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad u kojoj se nalazi deponija. 
Načelnik Efendić je kazao neugodni mirisi koje širi deponija nemaju veze sa lokacijom na kojom su vršena iskopavanja. Zagađenje prouzrokuje, navodi,  prije svega odlaganje otpada bez primjene ijednog elementa sanitarnog odlaganja otpada. 

Glavni problem je što se već duži vremenski period nije ništa ulagalo u formiranje novih ploha za sanitarno odlaganje otpada, pa su u tom vremenu milioni tona otpada deponovani na potpuno neadekvatan način kako je to rađeno i u godinama prije formiranja sanitarne deponije. 

Iz "Rada" su do prije godinu dana govorili da je njihov najveći problem nedostatak finansijskih sredstava za nove sanitarne plohe, sada tvrde da je to isključivo zbog istražnih radova Tužilaštva.
Efendić smatra da sistem cjevovoda kojim se vrši otplinjavanje sanitarnih ploha jeste isprekidan prilikom istražnih radova koje je provodilo Tužilaštvo BiH, ali taj sistem je najjeftiniji dio kod formiranja jedne sanitarne plohe. 

Iz Kantona Sarajevo su poručili da novca za ove namjene ima, ali da se ništa ne može uraditi dok iz Tužilaštva BiH ne stigne potvrda da je završena istraga o ratnim zločinima na tom području.

Dok se krivica prebacuje s jednih na druge, stanovništvo ispašta. Poslušajte šta kažu mještani  Zabrđa o ovom problemu, u videu iznad:

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Ramiz Uzunović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.