24.11.2016. 17:21
3
"Ovi koji i završe školu, ne znaju raditi ovo, ne znaju osnovne stvari"
Mnogih zanatskih usluga, koje su nekada bile važan dio naše svakodnevnice, više nema. Dolaskom novih tehnologija, jednostavo stari zanati su uzumrli. I one, koji se još uvijek otimaju vremenu, čeka ista sudbina. Barem tako tvrdi rtv mehaničar Nermin Behramović.

"Nema više servisera, prebacili su se na druge zanate, serviseri su izumrli", navodi Behramović.

Nermin je jedan od rijetkih majstora za tv u glavnom gradu. Kaže da ih je vrlo malo u cijeloj BiH.

"Ovaj zanat je izmuro u manjim gradovima. Možda Sarajevo ima još neke servisere, do kada, to je teško precizirati. Dijelovi su postali skupi, pa ljudi kupuju nove televizore", kaže Nermin.

I oni koji rade, mnogi nisu spretni sa novim tehnologijama kaže. On se zahvaljujući određenim sminarima  edukovao za moderne televizore.

"Za neke brendove je teško naći dijelove, i za neke je postalo skuplje nego televizor, pa se ne isplati ni popravljati", kaže Behramović.

Kaže da je vrlo teško raditi sa starim televizorima, ali ih je sve manje. Malo je kaže stanova koji to još uvijek koriste.

"Nema dijelova, neisplativi su",
poručuje.

Nije jedini problem opstanka ovog zanata, nedostatak dijelova i napredak tehnologije, već i nedostatak znanja, interesovanja i prakse kaže. On je učio od svog oca, pa iako je po profesiji frizer, radi kao rtv serviser. 

"Radim zato što volim. A, problem jeste što sada mnogi ne znaju raditi, iako završe školu", navodi Behramović.

Iako voli svoj posao, i rado dočeka svaku mušteriju i svaki tv,  nije ponekad jednostavno sa ljudima govori.

"Nazovu me telefonom i pitaju da li se isplati poraviti, a kako ja to da znam kada nisam ni pogledao tv", govori Nermin.

Na kraju nam kaže, da za par godina neće biti ni jednog tv mehaničara u našoj zemlji. 

"Ja mislim da neću dugo raditi, za dvije godine ovo neće biti posao više", govori na kraju.

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Ramiz Uzunović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.