9.1.2017. 20:47
25
"Ako su pored živog Bakira Izetbegovića uspjeli izvesti vojsku iz kasarne, šta će nam onda član Predsjedništva?!"
Prvo rekoše ne može i ne smije Dodik održati referendum o Danu RS-a. Milorad ga održa. Kazaše bit će snakcionisan za to. On se nasmija i poruči Ivaniću da mu dovede vojsku na obilježavanje 9. januara. Ponovo Bošnjaci zaprijetiše, kako Oružane snage BiH ne mogu prisustvovati protivustavnom prazniku. Čak su i NATO probudili. Ali, uzalud. Dodik odluči da će ipak biti kako on kaže. Ivanić je doveo vojsku na Trg Krajine. Postrojiše se. Slika koja govori o državi BiH.

"Ovo je čin oružane pobune. Dio Oružanih snaga BiH je odlučio da njihov komandant nije Predsjedništvo BiH, nego član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić. Sada stvarno očekujem da neko utvrdi i sankcioniše odgovorne za  ovaj čin oružane pobune, jer za to djelo ide kazna od pet godina zatvora. A ako sve ovo nije jasno narodu, i pitaju se je li moguće, neka se obrate izbornim pobjednicima i vlasti. Ja sam prije dvije godine govorio da će se ovo dogoditi. Narod je izabrao i sad ćemo svi da se suočimo sa posljedicama. Ja kad sam govorio da će Dodik, ako mu pođe za rukom da raspiše referendum 2016., raspisati i refrendum 2017. godine, mene su svi, od Peđe Kojovića do Bakira Izetbegovića, proglašavali ratnim huškačem. Dodik je jučer najavio referendum ove godine, i taj referendum će biti na temu povratka ovlasti koje su prenesene sa RS-a na BiH. Nemojte me ponovo dovoditi u situaciju da govorim narodu ono što ne želi da čuje. Neka narodu govore ono što želi da čuje,  oni koje je taj narod izabrao", kaže za Source Emir Suljagić, iz Građanskog saveza. 

Rekao je Izetbegović, kao vođa Bošnjaka, da pored toga što vojska neće biti prisutna, ni Tomislav Nikolić ne bi smio dolaziti na obilježavanje. Nikolić ipak dođe i poruči:

"Republika Srpska je nastala razbijanjem Jugoslavije. Hoće da nam zabrane da slavimo. Neka se u Sarajevu ne zanose da će BiH biti uspješna bez RS-a. Dok ima RS-a bit će i Srbije", poručio je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije. 

Na sve to, dođe i Kusturica, pa se oglasi, kritikovanjem upravo Bakira Izetbegovića. I dok se sve to dešava, Izetbegović  mudro poručuje kako će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS.

"Bilo kakvo prisustvovanje Oružanih snaga BiH, u obilježavanju 9. januara kao dana RS-a, je protivustavno i protivzakonito. To podliježe odgovornosti za nepoštivanje odluka Ustavnog suda. Danas smo vidjeli da su pripadnici Oružanih snaga prisustvovali obilježavanju, a sve što mi kao stranka SDA možemo da zatražimo od nadležnih institucija, je da utvrde odgovornost za povredu ustava. Postoje institucije koje treba da se bave ovakvim stvarima, kao što je Tužilaštvo i Sud BiH, te međunarodna zajednica.  Oni su obavezni da pomažu BiH dok ova zemlja funkcionira na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svi oni koji rade na povredi trebaju odgovarati", kaže za Source Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije.

Iste stavove, SDA i Izetbegović kao njen kao lider, iznosili su i ne pitanje referenduma u RS-u, pa se ipak održao. I nikakvih sankcija ni posljedica nije bilo po počinioce prekršaja. SDA državu prepušta međunarodnim instucijama, a one odavno pokazuju da ni sami ne znaju svoju svrhu, niti ih je briga za ovu zemlju. Dok Bošnjaci upućuju riječi blagostanja i staloženosti, Dodik, Ivanić i Čović imaju konkretne planove i znaju zašto sjede u svojim foteljama. 

"Kada je u pitanju Bošnjačka politika, to je jedan konforan odnos, gdje se očekuje da će se opametiti i Srbi i Hrvati. Izetbegović kao lider Bošnjaka daje potpuno pogrešne izjave i ima potpuno pogrešne procjene. Počevši od svog odnosa sa Vučićem, do čitavog niza gdje vidimo njegovu inferiornost. Radi se o politici, gdje se misli da će se ćutanjem i obaranjem glave spašavati mir u BiH. U agresivnoj srspko-hrvatskoj politici, vođenje politike bez ciljeva, kao što je sada bošnjačka, je pogubno.  Kada bi Bošnjaci jasno izrazili svoje stavove, ne bi moglo doći do ovakvih stvari i podjele. Izjave Salkića kao Bošnjaka iz RS-a i Izetbegovića su prepisane od Inzka, i u suštiti ništa ne znače. Bošnjaci moraju prestati da postavljaju u fotelje ljude sa podaničkim mentalitetom, gdje se oni komforno odnose prema svojoj funkciji, i pred svakim agresivnijim nastupom drugih, mijenjaju svoju politiku. Ni ulazak u NATO i EU ne zavisi od nas. Potpuno je smiješna priča o nekim standardima oko ulaksa u EU, pa se zbog toga smiruje situacija. Pola Kipra je ušlo u EU bez ikakvih standarda, znači pola države.  Ili kad jedna Rumunija i Bugarska uđu prije Hrvatske, a te zemlje zaostaju, ne za Hrvatskom, nego i za BiH. Osnovno ja da Bošnjaci znaju šta hoće, a oni sada to ne znaju. A naravno onaj ko zna šta želi, kao RS, to će i ostvariti. RS ima politiku, i tu politiku zna svaka baba u svakom srpskom selu", navodi za Source Sejfudin Tokić,  predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda. 

Obilježavanjem neustavnog 9. januara i dolaskom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ministara Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, Vojske Srbije, te ambasadora Srbije i Ruske Federacije, delegacije francuskog Nacionalnog fronta stranke Marine Le Pen, RS je pokazala da čvrsto stoji iza svojih planova, koje kuju svakodnevno. 

"Mislim da se svi moramo početi baviti dnevnim događajima, koje Milorad Dodik zajedno sa Mladenom Ivanićem producira svakog dana, a institucije moraju procesuirati i kazniti sve one koji se neustavno ponašaju. Postrojavanje vojske je predmet pravnih institucija i mora se utvrditi ko je odgovoran što su u komandovanju napravljeni propusti, koji su omogućili Ivaniću da postroji vojsku. Svi se moraju sankcionisati, pa bio to Dodik, Ivanić ili Pendeš", kaže Miro Lazović, član Predsjedništva SDP-a. 

Dok opozicija u našoj zemlji na sav glas osuđuje dešavanja u RS-u, Izetbegović bi kazao kako na ovo treba gledati sa strpljenjem i birati riječi. No, ako ćemo realno gledati, isto bi se i opozicija ponašala da je trenutno na njegovom mjestu. Bilo ih je, i nikakve koristi od njih nismo vidjeli, kao ni danas od SDA. A ovo nije bezazlena situacija. 

"Takozvana proslava 9. januara predstavlja projekat preko kojeg se BiH ponovo uvodi u rat, preko kojeg počinje nova agresija iz Beograda i novi genocid nad Bošnjacima. To je sasvim jasan projekat. U njega je uključen i HDZ, uz direktnu podršku srbijanskog režima, koji se u političkom pogledu  ne razlikuje od političke elite u periodu agresije 92-95. godine. Jedino što je umjesto Miloševića tu sada Dačić, a ostali koji su tada bili dio te politike, Vučić, Nikolić i  Šešelj, sada su u dvije političke stranke sa istim trajnim ciljevima. Sve ovo pokazuje da Srbija nikada nije promijenila svoje ciljeve velikosrpske politike.  Čović i Ivanić ovim pokazuju da su više okrenuti projektu podjele BiH, nego evroatlantskim integracijama", kaže Sejfudin Tokić,  predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda. 

Sva se retorika uglavnom svodi na riječi kako čelnici RS-a trebaju odgovarati za ovo što rade, i vjerovatno će, kao i do sada,  na tome i ostati. 

"Ja bih, da sam Bakir, odmah podnio krivičnu prijavu protiv Mladena Ivanića, Marine Pandeš i Radovana Ilića, pa da vidimo ko je naredio da se vojska neovlašteno izvede iz kasarne. Jer danas je dio vojske prekršio zapovijed. Ima Tužilašto, SIPA,  OSA. OSA ne treba da služi samo tome da prisluškuje političke protivnike Bakira Izetbegovića po Sarajevu.  Oni imaju svoje zadatke, kao i SIPA. Ne trebaju da se bave sportskim hapšenjima. U ovom slučaju sve mjere su trebale biti poduzete i mnogo ranije nego je vojska otišla tamo. Vojska ne funkcioniše na riječ. Na osnovu koje naredbe je Radovan Ilić, komandant, naredio pripadnicima trećeg bataljona da izađu i postroje se na Trgu Krajine. Za to je morao imati dokument sa pečatom Predsjedništva BiH. Koliko znam postoji i bošnjački zamjenik ministra odbrane. Ako su pored živog Bakira Izetbegovića uspjeli izvesti vojsku iz kasarne, onda on ne treba da sjedi tamo. Ne može vojska izaći iz kasarne bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva, a ovi izveli vojsku, pa šta će nam tamo onda član Predsjedništva. Dakle, SNSD i HDZ komanduju našim Oružanim snagama"
, kaže Emir Suljagić, iz Građanskog saveza.

Dok SDA i međunarodne institucije ukazuju da budemo mirni i da vjerujemo, kako će oni koji ruše državu odgovarati za svoje postupke, Milorad nam poručuje da će njegov cilj biti ostvaren. 

"Sanjamo da se pripojimo Srbiji. Branili su nam da sanjamo. Odnosno branili su nam da kažemo šta sanjamo. A kao oni to nisu znali, da se naš san uporno obnavlja i da će jednog dana biti ostvaren", naveo je Dodik.

(Alen Avdić) 

25
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.