7.2.2017. 14:09
12
"Vjerovatno su Stojniću i Miladinu obećali zapošljavanja, a SDA će ih iskoristiti samo za ovu upotrebu i nema ih nigdje"
S obzirom da su političke fotelje u BiH uglavnom zauzele 'mudonje', ne treba da nas čudi što je suvlasnik berbernice postao novi gradonačelnik Sarajeva. Ko zna koliko je njih osunećeno u radnji “Skaka” u Starom Gradu. Znaju da će trebati i njihovoj djeci, pa su čak i ljude iz drugi stranaka uvjerili da glasaju za njega kao gradonačelnika.

Dosadašnji zamjenik Ive Komšića je, kao kandidat koalicija SDA-SBB, u ovoj utrci pobijedio Sabinu Ćudić, kandidatkinju 'građanskog bloka', koji čine Naša stranka, SDP, DF, GS i Prva nezavisna lista. Skaka je imao 16 glasova ZA, 8 protiv i 4 suzdržana. Za zamjenike gradonačelnika Sarajeva izabrani su Ivica Šarić (SDA) i Milan Trivić (SBB). 

"Kako ćemo znati je li Skaka kompetentan za tu poziciju, jer imamo situaciju gdje gradski vijećnici biraju gradonačelnika, i tek nakon izbora novi gradonačelnik kaže da će svoj program predstaviti na prvoj sjednici. Dakle, izbor se desio a kasnije ćemo čuti šta je program rada. Nema nikakve dileme da je izbor Gradskog vijeća i gadonačelnika napravljen klasičnom političkom korupcijom. Građanski blok je dan uoči izbora imao 14 potpisa, da bi na samoj sjednici imali situaciju da je jedan vijećnik iz DF-a i jedan iz SDP-a glasali za Skaku", kaže za Source Dženan Đonlagić iz DF-a. 

Koliko su stranke na prethodnim lokalnim izborima pažljivo birale i provjeravale svoje kandidate na listama, govori upravo ponašanje članova DF-a i SDP-a, koji su vrlo lako 'kupljeni' od strane SDA-SBB koalicije. Dado Stojnić iz Demokratske fronte uprkos protivljenju svoje stranke, dao je glas Skaki, kao i Almedin Miladin iz SDP-a. Odmah poslije izbora gradonačelnika, čelnici obje stranke su se oglasili sa stavom da ova dvojica više nisu  članovi stranaka kojima su pripadali. 

"Demokratska fronta briše iz evidencije članstva Dadu Stojnića. Nanio je nizak udarac Stranci i narušio njen ugled i dignitet, kako kod članstva, tako i kod koalicionih partnera"
, rekli su iz DF-a.

Tako, vidno razočarani DF-ovci, Stojnića otjeraše iz svog tabora, ali ako se sami prisjete svog djelovanja  na lokalnim izborima 2016. godine, ne bi trebali biti iznenađeni niskim udarcima od svojih članova, jer su ih sami okupljali, na razne načine, kako bi popunili liste. Sjetimo se izjave mladog Tarika Mulaomerovića za naš portal, gdje je sasvim otvoreno kazao zašto se našao na listi DF-a za Stari grad.

"Na listi sam samo zbog toga jer im je falilo vijećnika. Pozvali su me kolege iz mahale", rekao je Mulaomerović.

Ili izjave profesorice Godane Topić,  koja nam je otkrila kako je DF zamolio da im pomogne. 

"Ja kažem kako da ne. Ono što ja mogu ja ću pomoći. Nije mi padalo na pamet da uđem u politiku, niti ja vjerujem da mogu nešto napraviti. Ali mislim da svi koji su dobri na svom terenu, treba da se odazovu i pomognu. Meni se povraća od svega što vidim",
kaže Gordana. 

Dženan Đonlagić smatra da stranke jesu napravile greške i navodi kako će u narednom periodu postupati drugačije. 

"Ono što nismo uradili, nismo napravili nikakvu zaštitu, garanciju,  poput ugovora koje imaju druge stranke, sa ljudima koji se nalaze na listama i koji prođu na opštinska vijeća. Mi smo išli na povjerenje, i normalno djelovanje, a pogriješili smo. Poučeni ovim iskustvom, u narednom izbornim ciklusima, sebi nećemo dozvoliti da nam ovakve stvari rade ljudi u koje je stranka uložila i koji su ušli pod našim brendom, pa zbog svojih ličnih interesa i nemoralnih stvari rade to što su uradili. Od sada će to biti drugačije",
navodi Đonlagić iz DF-a.

Ni kod SDP-a nije ništa bolja priča. I oni su na liste postavljali sve koji su iole bili zainteresovani za to. Bilo je tu sportista, glumaca, folk pjevača koji ne znaju zašto su se kandidovali. Međutim, kako je u politici običaj prebaciti krivicu na drugog, tako i oni u ovoj situaciji najviše krive DF. 

"Sporazum je pao na izboru predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a izigran je od strane člana DF-a i taj sporazum nije više važio. Tada je SDA-SBB usjela okrenuti i jednog člana SDP-a na svoju stranu i pobijedili su. Činjenica je da su građani glasali za Građansku većinu i u općini Centar i Novom Sarajevu, ali zbog loših kadrovskih odabira DF-a i vijećnika koji su se 80 posto priklonili vladajućoj stranci, govori o tome da je na sceni politička trgovina, i ucjene na djelu. Izborna volja građana se dakle mijenja političkom korupcijom", kaže za Source Miro Lazović iz SDP-a. 

Koliko god se ljevica bunila i osuđivala da je SDA „kupovinom prebjega iz drugih stranaka“ uspjela izabrati gradonačelnika i druge zvaničnike Grada Sarajeva, trebaju biti svjesni da i sami rade iste stvari tokom izbora.

Iako je Miladin postupio mimo pravila stranke i bez obzira što je iz SDP-a poručeno da on više nije član, Lazović navodi kako se članovi ne mogu tek tako izbacivati i da Miladin nije isključen. 

"Miladin je potpuno svjestan poteza koji je napravio i uradio je to u revoltu, kada je vidio da je sporazum pao pri izboru predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Dobro je informisan i mislim da je htio pokazati revolt Građanskom bloku, koji se nije na vrijeme okupio i ozbiljnom politikom predstavio. Stranka ne može članove isključivati preko medija. Članovi se mogu isključivati tek nakon rasprava. Otvorit će se rasprava oko toga. Svakako da su stranke krive jer neprovjerene ljude stavljaju na svoje liste. To najbolje pokazuje DF. Slučaj Miladina se ne može poistovjećivati sa ovim, on je stabilan čovjek i uradio je to kako bi i SDP shvatio da se mora okrenuti sam sebi i uozbiljiti određene odnose, a ne da postajemo taoci drugih", kaže Miro Lazović. 

Iz SDA nakon svega kažu da su ponosni što je njihov kadar gradonačelnik. Ne brinu oni mnogo zbog negodovanja načina kojim su došli do ove pozicije. Za svako mjesto predstoji borba, a odavno je poznato da politika ne bira sredstva do cilja. Mnogo primjera smo vidjeli do sada, gdje se članovi iste stranke bore za svoje lične interese, pa rade jedni protiv drugih. Nema za njih ništa nemoralno, niti zabrinjavajuće, u tome da se 'kupuju' članovi. Usluga za uslugu i svi sretni. 

"To je u pitanju lični interes. Obećali su im vjerovatno zapošljavanja u javnim preduzećima, bilo njih lično ili njihovu rodbinu. To će se vrlo brzo izaći na vidjelo. Međutim, tragično je što se radi o mladim ljudima, koji su sebi ovim potezima uništili bilo kakvu političku karijeru. Poznavajući SDA, oni će ih iskoristiti samo za ovu upotrebu i u narednom izbornom ciklusu njih nema nigdje", kaže Đonlagić.

Sada, kada je već sve konačno, jedni kažu 'Pa dobro, kakve su nadležnosti gradonačelnika? Da li je ova funkcija bitna, pa se o njoj toliko govori? 

Naravno da je bitna,  i naravno da je važno ko njom upravlja. Gradonačelnik je izvršni organ koji predstavlja i zastupa Grad Sarajevo, a nadležan je za provođenje gradske politike i postavljanje državnih službenika i namještenika. Zadužen je za vršenje nadzora nad gradskim ustanovama i objektima, gradskim preduzećima i gradskom imovinom. 

Nakon svega Skaka kaže, kako će žičara do Trebevića postati njegov ostvareni san i da želi moderan glavni grad države koja je članica EU.  

Očito se novi gradonačelnik uhvatio posla od samog jutra, jer ni nakon desetak telefonskih poziva, nismo uspjeli razgovarati s njim, kao ni sa čelnim ljudima iz stranke SDA. 

Diplomirani ekonomista i otac dvoje djece, jednom prilikom je izjavio da mu  kao članu ugledne sarajevske porodice pripada mjesto gradonačelnika, i eto, postade gradonačelnik. 

(Alen Avdić)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.