21.3.2017. 18:56
4
Emir Suljagić osuđen zbog pisanja na Twitteru: Nema te presude koje će me zaustaviti
Političar Emir Suljagić iz Građanskog saveza, prva je osoba u našoj zemlji osuđena zbog klevete na društvenoj mreži Twitter.

On je prema prvostepenoj presudi, dužan Ivanu Šušnjaru isplatiti 3.000 maraka zbog klevete. 

Općinski sud u Širokom Brijegu osudio je bivšeg zamjenika ministrice odbrane BiH po tužbi nesuđenog konzula BiH u Chicagu. 

Navodno je Suljagić  Šušnjara nazvao "ustašom", "rasistom" i "rasističkim smećem" u periodu dok je još uvijek bila aktuelna priča o imenovanju novog konzula BiH u Chicagu. 

"Osuđen je za klevetu i maksimalna kazna je do 6 hiljada maraka. On je pretjerao i morao sam ga tužuti. Nazivao me ustašom, čuvarem logora, premda sam ja godinama pisao protiv ustašstva. I to u vrijeme kada je on bio u stranci koja je  svojim redovima imala pobornike ustašstva. Kada je mene trebalo spriječiti da idem u dipolmatske vode, onda se on isticao, jer je jako utjecajan kod nekih pravnih organizacija,  i prelazio je svaku mjeru. Onda je tvrdio da to nije njegov Twitter profil, što je mene šokiralo. Govorio je da je neko provalio na njegov profil, da bi ja to ipak uspio dokazati i tu mi je pomogao upravo vaš snimak, gdje on na pitanje kako komentariše napad na Šušnjara na društvenim mrežama, sasvim uredno priča i potvrđuje moje optužbe",
kaže Ivan Šušnjar za Source. 

Šušnjar navodi i kako je Suljagiću sami Sud rekao da je on kao ličnost, ako nije njegov profil, trebao negirati te navode i klevetu. Međutim, presuda Suljagića izgleda nije mnogo nasikirala. 

"Ono što mi znamo sada je da postoji nekakva prvostepena presuda, nekakvog suda u Širokom brijegu. Ono što ja sa sigurnošću mogu reći je da je ovo pokušaj prije svega HDZ-a i nekih njihovih jurišnika, od kojih barem jednom nije bilo dopušteno da uđe kao diplomatski predstavnik ove zemlje u SAD-e i Češku. Ovo je njihov pokušaj da nas ušutkuju, jer jedini vrlo dosljedno  razotkrivamo aparthejd i otvoreni rasizam koji zagovaraju HDZ i političko rukovodstvo HDZ-a. Druga stvar, ova presuda nije pravosnažna. Iscrpit ćemo sve pravne procedure koje postoje. Treća stvar, ako postane pravosnažna, ja ću je zakačiti na rever i nosati, jer sam ponosan na to što sam identificiran kao najveći problem HDZ-a i ljudi koji su sljedbenici Mate Bobana i Franje Tuđmana", kaže za Source Emir Suljagić. 



Šušnjar naglašava kako ga je u svemu ovome ipak najviše začudilo to da Suljagić negira objave, s obzirom na to da se voli predstavljati kao hrabar.

"Pošto je postupak u toku, je to ne bih komentarisao sada. Drugo, ja nemam potrebu da se prvadam bilo kome, ja njih ne smatram pripadnicima iste zajednice. Ja njih ne smatram ni punopravnim građanima, jer svako ko misli da je Mile Budak uredu, da je Jasenovac uredu, ne može biti punopravani građanin ove zmlje. Dakle, govorim o sistemu vrijednosti koji zagovaraju ti neki mediji i politika HDZ-a",
navodi Suljagić za Source.

Šušnjar je najavio i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Suljagića,  za krivično djelo nesavjesnog obavljanja posla.

"Mi stalno imamo ispade na društvenim mrežama, ali nikad se niko nije tim koristio na način da huška narod. Ja sam imao prijetnje po život, imate komentare da mene treba pokopati. On je u Sarajevu stvorio o meni imidž da sam ustaša. Ako je iko u Hercegovini imao lijeva načela,  onda sam to ja. Morao sam ga tužiti, nisam imao izbora.Tužilaštvu BiH ću  donijeti sve dokaze i vrijeme kada on tvita, jer postoji vrijeme, a to je bilo sve u toku radnog vremena.  Tokom radnog vremena klevetao je ljude, i to je nesavjesno djelovanje. Građani njega ne plaćaju da kleveće ljude, a i dan danas mi njemu plaćamo bijeli hljeb. Plaćamo dakle njegovo huškanje. Razvija strah i ratovanje, kopa jame"
, navodi Šušnjar. 

Ni ova optužba Emira Suljagića nije mnogo zabrinula. On će tvrdi i dalje stajati čvrsto na svom putu.
 
"Oni samo trebaju da znaju, posebno Dragan Čović, da se ja neću skloniti s puta ni njemu ni HDZ-u. Istinski sam iznenađen da su mogli pomisliti da ću se ja njima skloniti s puta zato što će me prepasti nekom smiješnom presudicom, smiješnog suda u Širokom, koji već nekoliko godina nije procesuirao ubistvo navijača Sarajeva, čiji je ubica pobjegao u Hrvatsku, ali mogu da sada postavljaju neke standarde. To je samo jedan bijedan pokušaj ušutkivanja ljudi.  Oni nastavljaju istu politiku Herceg Bosne i slave ljude koji su bili dio zločinačkog poduhavata. Žele da naprave ustašistan na teritoriji BiH. Nema tih presuda koje će nas zaustaviti da to kažemo"
, poručuje Suljagić. 

Do sada, koliko se zna, u sudskoj praksi BIH niti jedna osoba, pa ni javna, nije osuđena zbog ponašanja na društvenim mrežama. 

(Alen Avdić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.