16.5.2017. 13:25
0
"Ne postoje riječi niti u jednom rječniku kojim bih ja mogao iskazati svoju tugu"
U subotu je u Mostaru došlo do tragedije uslijed pada aviona, u kojoj je stradalo pet osoba, među kojima je bilo troje djece.

"To je ogromna tragedija za grad Mostar. Za cijelu državu to je velika bol. Pet života je izgubljeno. Sućut porodicama. Istragu ćemo sprovoditi i pokazati šta je uzrodk nesreće", rekao je hercegovačkim medijima Slađan Bevanda, ministar MUP-a HN Kantona odmah poslije nesreće. 

Među poginulima su sin i kćerka, Luka i Lana Lovrić, vatrogasca Dražena Lovrića, zaposlenika mostarskog aerodroma. Stradao je i sin Arman, Sanjina Hadžiomerovića, uposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi. U nesreći je poginuo i 20-godišnji Muhamed Sipović, sin sportiste i pjevača Zijada Sipovića, te instruktor vožnje i pilot Ivan Karačić. 

"Tužno i žalosno, šta mogu drugo da kažem", kaže jedna od stanovnica Mostara, dok jedan Mostarac navodi 'Najteže je što su stradala djeca, taj bol se teško može prevazići'. 

U Mostaru Dan žalosti 

Danas je u hercegovačko-neretvanskom kantonu i Mostaru proglašen Dan žalosti u znak sjećanja na one koji su poginuli u ovoj avionskoj nesreći. Održana je komemoracija na kojoj je emotivne riječi upitutio i direktor Zračne luka Mostar Marin Raspudić.

"Nisu postoje riječi niti u jednom rječniku kojima bih ja mogao iskazati svoju tugu. Trudit ćemo se uz Božiju pomoć da pomognemo porodicama i građanima, te ćemo im biti na raspolaganju cijelog života i dijelimo njihovu bol",
kaže Raspudić.

Sa istom tugom u srcu obratio se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. 

"Danas je dan žalosti, dana rastanka sa našim mladim sugrađanima. Teško da čovjek može reći išta što bi ublažilo bol. Siguran sam da je roditeljima bol nemjerljiva, ali mi ćemo učiniti sve da im pomognemo i susjećamo s njihovom tugom. Ispred Grada smo pokušali da organiziramo dostojanstven ispraćaj koliko je to moguće u boli i tuzi",
rekao je Bešlić. 



Dajana Cvjetković letjela neposredno prije nesreće

Nesreća se desila tokom panoramskog leta u okviru projekta "Otvorena vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara", koji je našalost završio kobno i predstvalja jednu od najvećih tragedija ikad ove vrste u našoj zemlji.

Dajana Cvjetković je letjela neposredno prije tragično nastradalih u nesreći. Za medije je kazala da je imala vrlo ugodno letenje i da su članovi posade bili vrlo profesionalni. 

"Kad sam saznala, osjećala sam kao da sam izbjegla smrt za jedan korak. Ali, mislim da je sudbina tako htjela da se dogodi"
, kazala je Dajana.

Pojavljuju se različite teorije, od toga da je pilot usred letenja doživio srčani udar,  ali sve detalje nesreće će analizirati Komisija koja ima zadatak da utvrdi tačan uzrok. 

Avion bio star 46 godina

Ostaci aviona su uklonjeni i prebačeni u hangar aerodroma u Mostaru, i trenutno se nad njima vrši vještačenje. Zakonski rok za istragu je 30 dana. 

Avion je bio star 46 godina, no  bh. Zakon o vezduhoplovstvu ne precizira kolika mora biti starost aviona koje se koriste za sportske aktivnosti.

Eksperti kažu da svaki avion ima knjigu održavanja, te navode da ukoliko se avion održava, on je kao nov i nakon nekoliko decenija. 

Iz Direkcije za civilno zarakoplovstvo BiH(BHDCA) naveli su da je za ovaj avion izdata posljednja Potvrda o provjeri plovidbenosti 3. maja 2017. godine i važi do 3. maja 2018. godine.

Posljednji servis aviona rađen je kažu 5. aprila 2017. godine i postoji dokumentacija, te certifikat aviomehaničara koji to potvrđuje. 

(Alen Avdić) 
Snimak: Prvi TV


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.