27.7.2017. 16:12
0
Slijedi nam pakleni toplotni val: Biće nesnosno izdržati takav kontinuitet, trebali bi proglasiti stanje elementarne nepogode
BiH pogađa četvrti toplotni val i riječ je o najjačem za ovo ljeto. Već od sutra nas čeka više stepeni.

"U petak možemo očekivati pretežno sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje, što znači da kiše više neće biti. To je početak nešto stabilnijeg perioda na našem području. Od subote i nedjelje će svuda biti iznad 30 stepeni, a u nedjelju možemo očekivati na veće dijelu BiH oko 35 stepeni", kaže za Source meteorolog Nedim Sladić.

Meteorolog Nedim Sladić, poziva nadležne da proglase crveni meteoalarm i da poduzmu sve mjere u slučaju elementarne nepogode. 

"Dodatni dotok toplote možemo očekivati u ponedjeljak, utorak, a naročito u srijedu, kada nas očekuju jake vrućine, za koje bi bilo dobro da se proglasi crveni meteoalarm. Kada se uporede mjerenja, prognoze govore da je raspon između 36 i 42 stepeni. Ono što posebno zabrinjava jeste podatak koji najavljuje nekoliko dana uzastopne temperature od 36, 37 i 38 stepeni, što se nije dugo zabilježilo, pa će biti nesnosno izdržati takav kontinuitet. Na području Hrecegovine možemo sigurno očekivati do 42 stepena. Slijede nam tropske noći, kada temperatura tokom cijele noći ne pada ispod 20 stepeni. Slijedi nam jedan izražen temepraturni šok.  Biće zaista vruće. Možda ne bi bilo loše ukoliko se stanje zadrži duže od sedam dana da se proglasi elementarna nepogoda, najviše zbog požara. Zdravlje trebaju ljudi čuvati, jer ovaj toplotni val može imati i smrtne ishode"
, navodi Sladić.



Ako ste godišnji odmor uzeli u kasnijem periodu, ne brinite, jer toplo će biti još dugo. Spetembar će također biti jako povoljan za relakasaciju. 

"Preliminarno, avgust će biti topliji od prosjeka, a najtopliji period će biti do 15 avgusta, kada će polako temperature jenjavati, ali će i dalje ostati do nekih 32 stepena. Prvi dani septembra će biti izuzetno fini, a ljetna sezona se može i produžiti. August će biti uglavno veoma topal mjesec. Biće i nevremena nakon toplotnih valova, ali to nije ništa neoubičajeno", kaže Sladić. 

Mjere zaštite: 
- nositi laganu i prozirnu pamučnu odjeću svijetlih boja 
- koristiti kreme za sunčanje i pokrivala za glavu (šeširi, kačketi) 
- ukoliko se pojavi hronični umor, preporučeno je strogo odmaranje i prekidanje svih aktivnosti
- izbjegavati sve teže fizičke napore i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana
- unositi velike količine tečnosti u organizam 
- izbjegavati tešku, masnu hranu prženu na dubokom ulju
- izbjegavati vrlo hladne napitke
 
(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.