4.8.2017. 15:19
0
Evo kakve nas temperature očekuju u narednom periodu: Postoji mogućnost za peti toplotni val
Sedmica koja je na izmaku je vjerovatno najtoplija ove godine. Četvrti toplotni val je mnogima otežao svakodnevnicu, a za posljedicu je imao i smrtne ishode.

Jako visoke temperature stvorile su probleme u raznim sferama, od zdravstvenih, poslovnih do poljoprivrdenih. O posljedicama sušnog perioda posebno sa zabrinutošću govore stanovnici koji se bave zemljoradnjom. Nedostatak kiše i verline su uništile mnoga poljoprivredna dobra. No, ono što je ostalo ima nadu da se spasi, kako pokazuje vremenska prognoza za naredne dane. 

"Još će vikend biti jako vruć. Međutim, te vrućine će na sjeveru jenjavati, jer će probijati sve nestabilniji vazduh sa područja Hrvatske ka našim krajevima. To ćemo posebno osjetiti u noći sa 6 na 7 august, kada će na jedan dan zahladiti za 15 stepeni. Hercegovina ostaje suha u takvim okolnostima. Na sjeveru će biti jakih udara sjevernog vjetra i spustit će se temperature, doći će do lokalnog nevremena. Ne očekuju se baš velike količine padavina. Već 8, 9 i 10 se vraća toplota i biće jako vruće, blizu 40 stepeni. Nakon toga opet dolazi zahlađenje, ali neće dugo trajati. Od 16 i 17 augusta postoji mogućnost da će nas potrefiti peti toplotni val", kaže za Source meteorolog amater Nedim Sladić. 

Dakle, i dalje nas čeka toplo vrijeme, ali temperature neće biti na dosadašnjem nivou i moguće su padavine, što daje mogućnost spasenja barem dijela poljoporivrednih usjeva u našoj zemlji. S obzirom da je august mjesec u kojem se najčešće ide na godišnji odmor, i to je period kada se u glavnom gradu održava Sarajevo Film Festival, vrijeme će nam biti na ruku. 

"Već od 13 možemo očekivati poboljšanje prilika. Biće dana kada će temperatura biti oko 30 stepeni, ali noći će biti ugodne. Skoro cijeli Sarajevo Film Festival će biti lijepo vrijeme, iako će biti malo nestabilno na otvaranju festivala. Postoji pauza oko 15 augusta kada može zahladiti. Ne treba očekivati veliku kišu, ali ni previsoke temperature"
, navodi Sladić. 

Glavno pitanje onih koji su godišnje odmore uzeli u kasnijem periodu, kao što je kraj augusta i početak septembra, je kakvo će vrijeme biti na moru i hoće li se moći odmoriti. 

"More se prilično lijepo zagrijalo. Sva ta akumulacija topline koja je prodrla u dublje slojeve će se zadržati prilično dugo. Nema velikih padavina i zahlađenja. Neće se ljeto brzo okončati. Oni koji će u augustu i septembru na odmor, mogu očekivati jako ugodno more i svoj odmor iskoristiti maksimalno",
kaže Sladić.

Kako prognoza pokazuje odlične vremenske prilike nam slijede. Neće biti previše visokih temperatura, ali ni previše padavina. Biće to ugodni dani i noći ljeta što nam je ostalo. Iskoristite ga na najbolji način. 

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.