29.8.2017. 13:51
18
"Ako me Hadžibajrić pozove neću pristati. Ne pada mi na pamet da pristupam nekom pokretu"
Izbori se bliže. Do nove mogućnosti da promijenimo svoj život nije ostalo mnogo, no o izborima za sada uglavnom razmišljaju oni koji od njih imaju najviše koristi, naši vrli političari.

Dok odlazimo iz države trbuhom za kruhom, posjećujemo biroe i zarađujemo najcrnju dnevnicu, ipak ne razmišljamo o tome kako nam se bliži prilika da ovaj put učinimo pametniji potez i svoju svakodnevnicu učinimo barem malo lakšom i boljom.  

No, političari kao i do sada, ne gube vrijeme. Svaku mogućnost koriste da nas posjeduju u što većoj mjeri, kako bi nam kreirali sudbinu. Dok mi ne pratimo šta govore i šta rade, jer nam je rano misliti o izborima, oni uveliko drže govore i kampanje širom zemlje. Jedni drugima sabiraju rezultate rada u prethodnom periodu, iznose prljavi veš i na taj način pokušavaju nam ukazati kako su oni ovaj put bolja opcija, iako su bili u vlasti prije ovih koje pljuju. 

U toj borbi za foteljama mnoga prijateljstva i veze su pokidane. Rezultat toga su potezi osnivanja novih stranaka i pokreta. Ovaj put su 'zaista' odlučili da je vrijeme da narod bolje živi. 

Kažu da ne treba suditi prije nego se uvjerimo, pa zato ni ja neću iznositi svoje mišljenje o tome šta ćemo dobiti u narednom periodu i da li su ljudi koji su napustili stranke iskreni u svojim namjerama.

Uglavnom, skoro svakog dana dobijemo novu informaciju o osnivanju nekih političkih pravaca, a najviše pažnje zasigurno je uzela ekipa oko nezavisnih načelnika i bivših članova SDA, koje predvodi Senad Šepić. Odmah poslije lokalnih izbora moglo se čuti kako su nezavisni načelnici spremni na osnivanje tima koji bi navodno donio promjenu u našoj zemlji. Tu su se našli i nekadašnji SDA-ovci, te su, kako kažu, ovaj put svi istinski usmjereni na ljude. No, saradnja nije dugo trajala. 

Posljednja vijest govori kako načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić osniva stranku s nezavisnim načelnicima i uvaženim imenima našeg društva. Prva se spominje ekonomistica Svetlana Cenić, no ona kaže da ni njoj nije jasno otkud ta informacija. 

"Ne znam odakle moje ime tu, ja zaista ne osnivam ništa. Mislim da Hadžibajrić osniva stranku i ja mu želim sve najbolje. Ja zaista nisam u toj ekipi, niti znam otkud moje ime ne tom spisku. Možda su nas spojili jer se ja i Hadžibajrić poznajemo, bili smo zajedno na konferencijama, kao što poznajem i ostale nezavisne načelnike. Možda je neko zaključio zato što se poznajemo da sam ja tu. Ja sam pitala Ibrahima da li je on dao takvu informaciju, on kaže da nije. Tako će me vezati za bilo koga, kao što je i bilo ove godine. Meni portparol ne treba. Ako se budem politički angažovala sama ću se oglasiti", kaže za Source ekonomistica Svetlana Cenić.

Hadžibajrić je na godišnjem odmoru i još se nije zvanično oglasio o ovom pitanju. No, kako saznajemo nova stranka trebala bi nositi naziv Prva nezavisna bosanskohercegovačka stranka i Hadžibajrićevom projektu podršku bi trebali dati svi nezavisni načelnici i gradonačelnici, izuzev Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, koji se pridružio političkom pokretu Senada Šepića.

Ko će se naći u novoj stranci još je rano govoriti, kako je Hadžibajrić napisao na svom Facebook profilu. Cenić, kao prva čije se ime veže za novu stranku, tvrdi da to nije ozbiljna priča i da one neće biti član stranke čak i da je Hadžibajrić pozove. 

"To nije ekipa nezavisnih načelnika i pitanje je ko će biti dio toga. Nisam sigurna ni za ostale, ali znam da sam ja spremna svakoj stranci da pomognem u domenu ekonomije, ali da se učlanjujem naslijepo ili pristupam nekom pokretu, ne pada mi na pamet. Ako me Hadžibajrić pozove, neću pristati. Ja sa svima sarađujem i nisam ograničena ni na Hadžibajrića niti bilo koga. Samo u onom domenu postoji saradnja,  kada to podliježe mojoj oblasti, dakle ekonomiji, ali uopšte nije rečeno da ću biti član njegove stranke, niti bilo koje druge. Moja podrška se odnosi isključivo iz struke", kaže nam Cenić.

Ibrahim Hadžibajrić se s drugim nezavisnim načelnicima dovodio u vezu s političkim projektom Senada Šepića, ali je izgleda došlo do podjele, pa je sa Šepićem od nezavisnih načelnika ostao Fuad Kasumović iz Zenice.

Prvi čovjek do Hadžibajrića u novoj stranci i njegov veliki prijatelj, političar i tekstopisac Fahrudin Pecikoza, je za Source kazao šta misli o politici koju predvodi Šepić i time objasnio  razlog podijeljenosti. 

"Bakir je pošteniji od Šepića. On je izgubio izbore od Tihića, i tada je Bakir bio moćniji nego danas Šepić, pa nije rasturio SDA. I sada kad Šepić i ekipa nisu dobili što su htjeli u SDA, oni razbijaju stranku. Kako da ja vjerujem tim ljudima. Sve što imaju dala im je SDA, i oni to ruše, pa možeš misliti šta bi meni uradio. Što nisu ranije napustili stranku. Jel' im treba 20 godina da skontaju da nešto ne valja. Naravno da nisu dobili svoje pozicije i sada hoće da ruše. Oni su 15 godina članovi i odjednom im se oči otvorile. Nisam ja naivan, koga oni foliraju. Hajde ti s takvim ljudima uđi u neku zajedničku politiku. Oni su bez SDA mrtvi", navodi za Source Pecikoza.

Uglavnom, uskoro bi se Hadžibajrić trebao izjasniti oko ovog pitanja, a u septembru i svoju osnivačku skupštinu imat će i Pokret za Evropu, kojeg predvodi Senad Šepić.


(Alen Avdić)

18
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.