19.10.2017. 18:03
6
"Sve dok su Bošnjaci ličili na Aliju Sirotanovića bili su dobri, kada su rekli da žele biti Alija Izetbegović onda ne valjaju"
Povodom 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Presjedništva RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači članovi porodice, kao i brojne delegacije danas su položili cvijeće na njegov mezar.

Ovom prilikom Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i sin Alije Izetbegovića kazao je da Alija i danas živi kao veliki mislilac i lider, a to se vidi po reakcijama i akcijama onih koji ga vole, a posebno onih koji ga ne vole.

Kazao je da je Alija Izetbegović činio sve kako bi se spasio mir i spriječio rat, te da je tokom rata nastojao očuvati BiH. 

Ko je bio Alija Izetbegović i koliko je njegov značaja za ovu državu, pitali smo neke od ljudi koji su ga lično poznavali i s njim sarađivali. 

"Sve dok su Bošnjaci ličili na Aliju Sirotanovića bili su dobri, nek imaju što veću lopatu i nek rade, a mi ćemo upravljati. Onda kada su rekli da žele biti kao Alija Izetbegović, da hoće državu i da njom upravljaju,  onda nikome nisu valjali. Ne vjerujem da bi iko na njegovom mjestu, ko je htio nezavisnu BiH, napravio išta bolje nego što je Alija. Srbija i Hrvatska godinama imaju ambiciju  na bosansku državu i teza o tome da je Alija kriv za sve je propagandna mašinerija u koju niko ozbiljan ne vjeruje. Bio je od bolji od vremena u kojem je živio. Bio je dva puta zatvaran, a nikada nije pokazao tu osvetničku notu i časno je nosio svoju priču. Ja imam pozitivno mišljenje o njemu. Bio je mnogo bolji od mnogih drugih od koje sam upoznao. Znao ja da sasluša, da gleda u oči, da iscjedi dok ne dobije najbolji odgovor. Ne vidim nikoga ko bi na njegovom mjestu napravio bolje za Bošnjake od onog što je on. Mi smo okruženi Hrvatskom i Srbijom, a vi znate da danas hrvatski ministri dođu u Stolac nenajavljeni. On je bio saburli, u vjeri, i miran, i nije reagirao burno na njihove provokacije da bi nam se to obilo o glavu. U vrijeme kada su sve džamije na teritorijama bile pod nečijom tuđom kontrolom srušene, on je dao nalog u Sarajevu da se čivaju sve crkve i to ko ne razumije ja onda ne znam šta razumije u životu", kaže za Source.ba Rasim Kadić. 

Kada biste bilo koga pitali da Aliju opiše u nekoliko riječi, mnogi bi to kazali ovako: "Heroj, dobar i čestit čovjek". No, upravo to da je dobar čovjek, jedni smatraju jedinim njegovim kvalitetom. 

"U ideološkom smislu ja i Alija smo potpuno različiti. Međutim, kao čovjek ga maksimalno poštujem, i znam da se borio za samostalnost BiH. No, njegova vizija unutrašnjeg uređenja države i mjesto religije u svemu tome je nešto drugo. Mislim da je prešao granicu koja ugrožava građanski koncept države za koju se javno i vrebalno zalagao. U praksi ne znam da li je baš sve do njega, ali znam da je daleko bilo od koncepta građanske države. Njegovu borbu za  suverenitet i njegov karakter kao čovjeka podržavam. Bio je miran, vrlo staložen, ugodan za saradnju, umije saslušati ljude. Međutim, moji svjetonazori su nešto drugačiji. Ipak, jedan čovjek ne može sam biti kriv za sve, kao što ga danas mnogi krive. Imao je i on greški i ja se ne slažem sa onim što radi SDA, ali on nije sam", kaže za Source.ba Beriz Belkić. 

Alija Izetbegović  je osnivač SDA, jedne od prvih političkih partija, osnovane radi očuvanja nacionalnih interesa muslimana u SFRJ.  Postao je prvi predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike BiH. Početkom devedestih, JNA je počela da izaziva sukobe u regiji, gdje su prvo napali Sloveniju, pa Hrvatsku.  Alija Izetbegović je tada pozivao regrute da se ne odazivaju u JNA, a u Skupštini BiH pokrenuto je pitanje o proglašenju državne nezavisnosti. Predsjednik Srpske demokratske stranke Radovan Karadžić, iz skupštinske govornice otvoreno je prijetio nastankom muslimana. Donesena je ipak odluka o održavanju referenduma, gdje su se glasači opredjelili za suverenu i nezavisnu BiH. Nakon toga došlo je do rata. Snage JNA i srpske paravojne formacije su proizvele zločin i krvoprpoliće u našoj zemlji. U skladu s tajnim dogovorima o podjeli BiH, između Tuđmana i Miloševića, počinje agresija na BiH i s druge strane.  Napad HVO-a trajao je do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u martu 1994. godine. Time je stvorena Federacija BiH, kao jedan od dva bh. entiteta. Promjena situacije na frontu dovest će do mirovnog rješenja dogovorenog u Dejtonu.

"On je branio BiH, njenu multikulturalnost. Nastojao ja da ne dođe do rata i da se on zaustavi uz što manje gubitaka. Jedino mu zamjeram što je kada je predstavljao BiH, pretežno  govorio o Bošnjacima muslimanima i zaboravljao ostale građana, a bio je predsjednik svih građana. Mislim da kao čovjek koji je posvećen potpuno vjeri nije mogao da upravlja vojnim dijelom odbrane BiH. Nije imao iskustvo, nije imao znanje, nije prihvatao sugestije. Mislio je da će BiH imati veliku pomoć od arapskih zemlja, što ja nisam doživio na položaju na kojem sam bio", kaže za Source.ba Jovan Divjak. 

Koliko god se osporavalo ili veličalo djelovanje Alije Izetbegovića, neosporan je podatak da su ga mnogi poštovali i voljeli. Umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu, a ukopan je na šehidskom mezarju Kovači. Danas je 14 godina od njegove smrti. 

(Alen Avdić)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.