24.10.2017. 14:00
1
"Blizanci su nas koštali oko 27 hiljada maraka. Djeca su mi na leasingu, biće moja kad otplatim kredit"
Ovih dana se govori o nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Tačnije, dva nacrta istog naziva, različitog sadržaja, čekaju na parlamentarnu proceduru. A što je najveći problem, čekaju i parovi kojima je potrebna potpomognuta oplodnja.

Predlagač jedne verzije je Vlada FBiH, a predlagač druge SDP BiH.  Iz SDP-a kažu da se njihov prijedlog razlikuju se po tome što predviđa mnogo naprednije metode u liječenju biološki medicinski potpomognute oplodnje, a predviđa i heterolognu oplodnju, koja podrazumjeva stanice donatora.

Ova opcija se zabranjuje nacrtom zakona Vlade FBiH, a jedina je za parove gdje su obje osobe neplodne. Iz Vlade predlažu da se iz sredstava ZZO-ova usluga bračnim/izvanbračnim partnerima, plati do tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu, a zabranjeno je surogat majčinstvo, bilo kakvo darivanje tkiva spolnih zametaka i slično.

Iz SDP-a navode kako njihov  nacrt postoji od 2013. godine, no vlast nije samo opstruirala taj prijedlog, nego je u proceduru uputila i svoj prijedlog Zakona pod istim nazivom, ali ni taj svoj prijedlog nisu u stanju realizovati. 

Baz obzira što mnogim parovima prolaze reproduktivno sposobne godine, što mnoge prodice nemaju novac i nisu u stanju da podignu kredit i 'kupe djecu', zakon se još uvijek ne donosi, iako bi davno trebao biti usvojen, jer sami podaci zavoda za statistiku FBiH za 2016. godinu, govore o negativnom prirodnom priraštaju, odnosno 1.450 više umrlih nego rođenih u prošloj godini.

Za Source.ba portal je o ovom problemu govorio Jasmin Hindija. Jasmin i njegova supruga su nakon nekoliko godina pokušavanja, prije tri godine putem medicinski potpomognute oplodnje dobili blizance.



"Nas su djeca koštala negdje oko 27 hiljada maraka. Ja kažem u šali da ta djeca nisu moja, ona su na leasing, kad ih otplatim biće moja. Sreća naša što smo tada oboje radili, pa smo digli kredit. Država ne pomaže", kaže Jasmin Hindija za Source.

Cijeli razgovor poslušajte u videu iznad.

(Alen Avdić)

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.