25.10.2017. 18:36
0
Ovo što Dejan radi je opasno i teško čak i za gledati: Vozim na zadnjem 30 kilometara bez spuštanja, na prednjem 200 metara
U moru talenata, nama je Dejan Špoljar iz Hrvatske zaista uzeo pažnju. Moto stunt show je nešto čime bavi profesionalno nekih osam godina.

"Motorima se inače bavim preko deset godina. Ja sam prvi u Hrvatskoj počeo to raditi sa velikim motorima.  Nisam ništa znao kako i šta treba raditi, morao sam sve sam učiti. Danas je tao lako, naručiš preko neta i voziš. Ja sam kao mali znao šetati po polju, a toliko sam želio motor, da sam znao zažmiriti i trčati po polju zamišljajući da je motor. Tolika je moja želja bila za motorom, a tata mi nije htio kupiti motor. No, kako sam stario uspio sam kupiti sebi motor. Prvi motor koji sam iz radnje  uzeo je Yamaha XT,  sa kojom i danas nastupam. Ona je kod mene nekih 13 godina. Sedam godina sam otplaćivao kredit za nju. Čim sam je uzeo novu, počeo sam sa njom voziti na zadnjem, tu sam znao i pasti, pa kada sam pao neki dio s motora je i otpao, pa ga nisam ni vraćao dok se nije pretvorio u pravi stunt motor. Eto, danas izgleda kako izgleda. Vozim uglavnom Yamahu HT 600, Yamaha R6, teški su preko 200 kila. Rekord mi je vožnja ne zadnjem točku 30 kilometara bez spuštanja, vožnja na prednjem točku 200 metara. Jedini sam na ovim krajevima koji vozi u tendemu sa više ljudi", kaže za Source.ba Dejan Špoljar.

Njegov talenat nije jednostavno ni gledati, a kamoli se usuditi na ovakvo nešto. No, on tvrdi da ne osjeća strah, mada u početku nije bilo lako.



"Imao sam dosta padova i dosta ozbiljnih povreda. No, najteži je bio kada sam ruku polomio. To su bili moji počeci. Učio sam voziti na zadnji i prednji točak. Baš tada sam vozio na prednji, otišao sam previsoko i nisam uspio vratiti motor, tako da je motor pao mi na ruku. Strgao mi je ruku na nadlaktici. I danas imam željeznu pločicu u ruci",
priča Dejan. 

Svoju hrabrost i želju za adrenalinom je odlučio pokazati u u 'Supertalent showu' u svojoj zemlji. Međutim, komenatrima nije zadovoljan, a nije mu ni bilo jednostavno pokazati šta sve umije s motorom. 



"Na supertalentu sam imao strah zbog podloge, jer sam vozio na baletnom podu. To je guma tanka koja se nabirala. Strašan je osjećaj kada guma čvrsto ne drži kao na asvaltu. Posebno kada se Matea penjala na motor. Motor je sam težak 220 kila, ja imam više od 80, ona pedeset, pa sračunajte. Lijevo i desno su reflektori, a ispred mene je rupa. Nije baš svejedno, to samo mogu profesinalci odraditi. Najviše sam se bojao da ne uspijem trik izvesti do kraja, da se ne osramotim. Pada se nisam plašio. A što se tiče žirija, ne znam, mislim da je krivi žiri. Prvo ona Martina, kako je nije sram reći da je to izniman talenat, ali roditeljsko NE. Pa nisam ja dijete, ja se time bavim deset godina. Šuputica se isto glupirala, pričala je gluposti, kako ona ne voli motore.  Šta koga briga što ne voli motore. Talenat je talenat. Ja sam zbog toga došao i to sam pokazao i šta imaju pričati tamo nešto treće",
kaže Špoljar za Source.ba. 

Osim što je njegov talenat rijedak i težak, ni posao koji obavlja nije nimalo bezazlen. Sve ukazuje da ovaj mladić jednostavno voli snagu i opasnost. 

"Ja sam sjekač, sječem drva u šumi, rušim stabla. To je moj posao već dvadeset godina. Zato imam snage da držim motor. To je moj posao tokom jeseni i zime. Ljeti nemam vremena za taj posao, samo se bavim motorom. Nastupam, samo show i trening. Svaki vikend treniram ili nastupam negdje. A što se tiče finansija tokom ljeta, imam sponzore. Yamaha mi je glavni sponzor. Ima sponzore za odjeću, opremu, gume, za sve", navodi Dejan.



Suprugu Mateu Špoljar je upoznao preko chata i kada su se sreli i kada ga je vidjela na motoru odmah se zaljubila kaže. Danas i ona učestvuje sa njim na svim njegovim nastupima. 

"Nakon 12 godina mora tako biti. Opustila se. Uvijek ide sa mnom, jedino sada čekamo dijete, trudna je, pa neće moći na polufinale sa mnom. No,  imam asistenticu Ines Stanić, koja radi sa mnom već godinu dana. Radimo baš lude trikove i jako opsane. Ovo što ste vidjeli na talentu je samo deset posto šta ja radim. Meni je plan da me vidi jaka firma i da me uzmu k sebi i da vozim za njih jedno deset godina, a nakon tih godina da imam toliko novaca da ja i moja porodica možemo živjeti. Da se unovčim i da sav moj trud, padove i bolnice unovčim",
kaže na kraju ovaj hrabri mladić iz Hrvatske. 

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.