1.11.2017. 11:26
4
Doktor iz Tuzle u 59. godini postao Ironman: Cijela porodica je bila na nogama, sa zebnjom su čekali šta ću uraditi
Poznati tuzlanski doktor Adem Balić nosi tituli najstarijeg tuzlanskog maratonca i Ironmana.

Nakon dugogodišnjeg rekreativnog bavljenja tenisom, on je postao maratonac, Ironman, učesnik triatlona u svojoj 59. godini života.

Možda je nekome Iisplivati 1.900 metara na moru, potom sjesti na bicikl i voziti 90 kilometara te istrčati polumaraton u dužini od 21,1 kilometar nemoguća misija, ali Ademu ne.

Prije tri godine je počeo kao rekreativac, no vremenom se intenzitet treninga povećavao, kilometri su se nizali, a u Baliću je preovladavala sve veća želja za obaranje ličnih rekorda, pa danas iza sebe ima nekoliko polumaratona, maratona i dva triatlon takmičenja.



Prvi polumaraton u Sarajevu je uspješno istrčao i osjećaj je bio fenomenalan kaže. Taj osjećaj pobjede ga je natjerao da krene dalje, na obaranje znatno većeg ličnog rekorda – istrčavanje prvog zvaničnog maratona. 

Na tom putu su se  našle detaljne medicinske pretrage, s obzirom da se u ozbiljnu priču Balić upuštao u 57. godini života. Pripreme je odrađivao postepeno i uz stručnu pomoć.

Nakon istrčavanja maratona u Beču aprila 2016. godine, sudbina je odlučila da Balića usmjeri u u drugom pravcu, prema triatlonu. Dobio je veoma čudan bol u nozi koji mu je onemogućio da trči.
Oduvijek je želio da nauči pravo plivati, pa je nova disciplina dobrodošla za to. 

Kad je isplivao dva kilometra za sat i po, te dva i po sata bio na biciklu u teretani i nakon toga sat vremena trčanja na traci,  znao je da mu triatlon odgovara.



Prvo je učestvovao na zadarskog triatlon takmičenju, a u septembru ove godine prijavio se i na triatlonsku utrku Pulski Ironman 70,3 koju je okončao. 

Ulaskom prije svega u svijet rekreativnog trčanja, a potom i plivanja te biciklizma Balić je promijenio i svoj stil života. Kaže da se osjeća rasterećeno i zdravo. 

Na kraju svima preporučuje da se počnu baviti rekreativnim trčanjem, da nam jw za bolji i zdraviji život potrebno svega pola sata vremena dnevno.

(Alen Avdić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.