29.12.2017. 19:30
5
Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu, ali i januar i februar
Koliko nam je blizu Nova godina, govori i činjenica da su građani BiH već počeli da slave 2018. godinu.

Uglavnom se zna gdje će biti najbolja zabava, u kojem gradu koja muzička zvijezda nastupa, koji restoran nudi najluksuzniju a koji najprihvatljiviju varijantu proslave.

Još dva dana stare godine ostala su tek za pripremu onog što se nije stiglo obaviti zbog poslovnih i porodičnih obaveza. Mnogi su mišljenja da nam 2017. nije donijela ništa dobro, ali to nije razlog da barem tu novogodišnju noć ne dopustimo sebi malo oduška, od ionako teške svakodnevnice.
S obzirom da su pokloni u najvećoj mjeri pokupovani, a slavljenička mjesta rezervisana, ono što još ostaje, je kakvo nas vrijeme očekuje.

"Što se tiče perioda prema Novoj godini, vrijeme postaje sve toplije. Kako vazdušna masa pristiže sa područja zapadnog Mediterana u naše krajeve, tako će uzrokovat porast temperatura po visini. No, to ne mora značiti da će u nižim predjelima doći do nekog značajnijeg zatopljenja, jer u takvim okolnostima se može desiti preobrat, kao što je pojava magle, odnosno temperaturne inverzije. Nadati se da do toga neće doći i da ćemo uživati na nešto višim temperaturama zraka koje se prognoziraju za sutra i prekosutra, subotu i nedjelju. U novogodišnjoj noći treba da budu stabilne vremenske prilike, bez pojave padavina, uz malo do umjereno oblačno nebo. Temperature će nakon tri godine biti u blagom plusu", kaže za Source meteorolog amater Nedim Sladić.



Sigurni smo da vas je prognoza za novogodišnju noć obradovala, no ako ste imali planove i  poslije Nove godine, onda obratite pažnju na naredni pasus.

"Trend stabilnog vremena će se narušiti već prvog januara, kada će u jutarnjim satima doći do pogoršanja vremenskih prilika, koje će do kraja dana usloviti kišu i pljuskove u većem dijelu naše zemlje, prilikom čega će doći do zahlađenja koje će se odraziti na kišu koja će kasnije preći u susnježicu, a na višim nadmorskim visinama i u snijeg. Generalno gledano, u naredenih desetak dana, što se tiče perioda od Nove godine, treba računati na konstantne izmjene vremena. Dakle, biće dosta promjenjivo, sa čestim izmjenama kiše i povremenog snijega. Ono što je evidentno, smjerovi vjetra će se mijenjati. Jedan dan jugo, drugi dan sjever i tako u krug", navodi Sladić.

S obzirom da od Nove godine mnogima slijedi zimski godišnji odmor, vjerujemo da je prognoza za duži period u sferi interesovanja. 

"Duguročne prognoze se moraju uzimati sa velikom dozom rezerve. Neoficijelno, tek kada bismo mogli očekivati jedan manji prodor hladnoće sa temperaturama malo ispod minus deset, to bi bilo polovinom januara, odnosno krajem druge i početkom treće dekade januara. S druge strane, februar bi mogao nalikovati na proljetni mjesec, bilo bi dosta perioda toplog vremena. No, ne isključuju se ni periodi hladnijeg vremena. Sve u svemu, jedna toplije zima od prosjeka, i ni približno hladna kao prošle godine, pogotovo kada pričamo o januaru", kaže Sladić.

Dakle, kako nam Sladić reče, a u najvećoj mjeri njegove prognoze se ispostave upravo onakvim kakve je i naveo, slijedi nam jedan lijep i ugodan zimski period. Uživajte. Sretna Nova godina.

(Alen Avdić)

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.