15.3.2018. 13:06
5
Karić: Kolega Emir i Sejfović pokazivali su mišiće jedan drugome; Sejfović: Zaljubio sam se prvi put u životu i pobjegao
Jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću, te njegovim pomagačima Dževadu Haziću, Igoru Buzovu, Amiru Ibrahimiju, Igoru Milošu, Nikoli Simići, Mirzi Fazlići i Sanjinu Borčaku , koji se terete za planiranje i izvođenje njegovog bijega iz KPZ-a.

Amel Sejfović je prvooptuženi za pljačku Raiffeisen banke iz koje je u novembru 2015. godine odneseno 300.000 KM. Tom prilikom je ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić.

"Ja niti jednog trenutka nisam bio nedostupan organima gonjenja. Da sam ukrao taj novac vjerovatno bih pobjegao iz države. Uhapšen sam dan nakon pljačke, dobrovoljno sam otključao auto policajcima jer nisu mogli razbiti stakla. Dakle, nisam bježao jer dobro znam za što sam kriv i od toga ne bježim, a za tu pljačku nisam. Istražiteljima sam odmah rekao da, ako samo jednu novčanicu iz te banke nađu kod mene, odmah potpisujem 20 godina zatvora", kazao je Sejfović, prenosi Faktor.

Podlegao je pritisku i pobjegao iz zatvora jer su mu kako kaže zbog nepravde i činjenice da mu se sudi nizašta uništeni život i mladost, oduzeta mu je sloboda.

"Ušao u vezu sa djevojkom u koju sam se zaljubio, prvi put u životu, i to je bio okidač da pobjegnem. Zbog toga sam izgubio sve, pa i ženu koju volim", kazao je Sejfović.

Sejfović je naveo kako su ga nakon hapšenja posjetili tužioci u zatvoru, te mu ponudili manju kaznu za pljačku i imunitet za bijeg ako krivnju svali na stražara i medicinskog tehničara u zatvoru.

Svjedočenjem zatvorskih policajaca Muhameda Karića i Ljeposlave Razdoljac rečeno je kako je Karić 3. septembra, kada je Sejfović pobjegao iz KPZ-a, radio kao šef smjene i  tog dana bio je glavni dežurni u Zavodu. 

Karić je rekao kako na kapiji broj dva, koja izlazi prema garaži Jadranka, tog dana niko nije radio. Naveo je  da to nije ništa neuobičajeno jer nedostaje ljudi. 

Pritvorenici su unaprijed znali kada će kojeg dana ići da šetaju, jer je praksa bila takva da se ta šetnja svaki dan pomjera za jedan sat unaprijed. Karić je naveo kako mu je Sejfović dao signal na trećem spratu iz ćelije u kojoj je boravio, pa je on sišao da vidi šta mu treba. 

"Htio je u u ambulantu. U međuvremenu je izašao medicinski tehničar i rekao da Sejfović može doći. Praksa je bila da prilikom odlaska u ambulantu sa pritvorenikom mora biti pratnja, ali se to sve promijenilo. Bilo je samo da se završi posao, jer smo bili u manjku ljudi, te su oni nerijetko znali i sami otići do ambulante",  ispričao je Karić. 

Karić je ispričao da je bio Bajram, te da su kolege međusobno čestitale jedni drugima, ali i da je to učinio i sam Sejfović. Rekao je da je atmosfera u zatvoru bila opuštena, te da se „izgubio kompas“, prenosi Avaz.

"Kolega Emir Karić i Sejfović pokazivali su mišiće jedan drugome. Odmjeravali su snagu, hrvali se", prisjetio se stražar Muhamed Karić.

Nakon toga svejdok navodi kako je otišao u svoju kancelariju da napiše izvještaj o filmskoj ekipi, koja je taj dan bila u KPZ-u, te da je oko 14 sati preko stanice čuo poziv za pomoć na kapiji dva.

"Delalić mi je rekao da Sejfović ima pištolj i da je "uzeo" Simića, te da ide prema kapiji. Prišao sam ekranu za videonadzor kod kapije dva. Vidio sam Simića kako leži na podu na stomaku, a Sejfović je stajao blizu njega i držao pištolj. Otključao sam svoj sef i uzeo pištolj, te krenuo prema mjestu gdje se traži pomoć. Čuo sam na vezi da je izašao na kapiji dva. Kolega je bio zadihan, veza loša i ponavljao je imena dvojice kolega. Zbog pištolja sam pomisio na najgore, a onda je rekao kako je Sejfović izašao i da su za njim istrčali Kraljević i Karić", rekao je svjedok, prenosi Faktor

Karić je pozvao MUP Kantona Sarajevo i direktora Amera Softića, kojeg nije mogao dobiti na telefon. Stražar je ispričao kako je Sejfović bio korektan pritvorenik.

 "Bilo je nesuglasica sa Sejfovićem, ali ništa krupno"
kazao je Karić. Jedino je izdvojio incident iz KPZ „Miljacka“ iz 2013. godine, kada je Sejfović polupao ćeliju, prenosi Avaz.

Razdoljac  je ispričala kako je tog dana radila na kapiji broj jedan te da je kolega Delalić oko 14.25 sati dotrčao do nje i rekao da otvori vrata, te "uzeo radiostanicu i ostale kolege obavijestio da Sejfović ima oružje i da je uzeo Miloša za taoca", a potom je otišao do druge kapije. Ona je kazala kako je na svom radnom mjestu ostala do dolaska kolega iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Advokatica Indira Karahodžić zatražila je od Suda da se njen klijent Amir Ibrahimi vještači jer, kako je pojasnila, pati od nesanice, ima noćne more, astmu, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Međutim, sutkinja Elvira Begović odbila je prijedlog odbrane. 

(Alen Avdić)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.