11.6.2018. 15:00
6
"Ko god je to naredio policiji napravio je grešku. To samo može izazvati nešto gore. Sve što ide preko 1, 50 KM je previše za nas"
U znak protesta zbog visokih cijena goriva, vozači širom BiH zaustavili su juče u 17 časova svoja vozila na ulicama gdje su se zatekli.

"Mi smo prije uvođenja akciza na gorivo uputili više dopisa institucijama BiH, od Zvizdića, Bevande do predsjednika RS-a, bukvalno svim institucijama, da prije uvođenja akciza sjednemo i razgovaramo na tu temu. Da vidimo šta to znači za privrednike BiH i same građane ove države. Imajući u vidu standard života, za nas su te cijene zaista previsoke. Nažalost niko nas nije pozvao ni saslušao. Pošto nije bilo razumijevanja, pokrenuta je akcija "Stop poskupljenju goriva". Ovo jeste nepopularan način, ali nema drugog izlaza da sjednemo i nađemo rješenje", kaže za Source Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Pokretač ove akcije u BiH Nikola Grbić, navodi kako je zadovoljan odzivom građana i vozača širom BiH.

"Protesti su prošli prvog dana dobro. Nisam očekivao ovako veliki odaziv građana, posebno što je vikend. Očekujem da će danas opet od 17 do 18 biti još više ljudi. Policija je bila prisutna, ali nije bilo nikakvih incidenta ni sa jedne strane. Jedino što smo primijetili je da je policija slikala vozila na čelu protesta. Ne znam zašto. Ako dođe do razgovora s institucijama tražit ćemo da se te kazne stopiraju i ponište. Ovo je jedan miran protest, da kažemo kako hoćemo pregovarati i tražiti rješenje", kaže Grbić.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo obavještava građane i učesnike u saobraćaju da će vozači koji blokiraju saobraćaj biti kažnjeni.

"Obavještavamo sve učesnike u saobraćaju, da će policijski službenici Uprave policije i u narednom periodu, prema svim učesnicima u saobraćaju, koji svojim ponašanjem ometaju normalno odvijanje prometa i na bilo koji način doprinose nezakonitim i nedopuštenim obustavama saobraćaja, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje", navodi se u saopćenju.

Grbić smatra da ovaj potez MUP-a nije korektan i da takva vrsta represije samo može uraditi nešto gore, da se građani još više inate i izađu na ulice. 

"Ko god je to naredio policiji napravio je grešku. Bolje bi bilo da nađu termin za razgovor da rješimo problem za stolom a ne na ulici. Država može da radi šta hoće ali mislim da to nije uredu", navodi Grbić.

Oni koji su glasali za akcize se pravdaju time da ne snose samo oni krivicu za ovo što sada imamo. Mora se vršiti pritisak i na one koji se bave prodajom nafte, kažu političari.

"Ja imam zvaničan podatak, cijena nafte u rafineriji Brod ili u Pločama, Kopru ili Rijeci, utovarena u cisternu iznosi 0, 50 centi po jednoj litri. Na tu litru nafte dolazi još obaveza 0,10 centi, pola za prevoz pola uzimaju distributeri za svoju maržu. Sve ostalo, od 1, 10 do 1, 20 uzima država. Mora država učestvovati po pitanju subvencije, odreći se jednog dijela kolača od akciza na gorivo. Mora uvesti putarine kao što mi plaćamo u stranim zemljama, smanjiti obaveze prilikom registracije koje su enormno veće nego u EU, pa na osnovu toga da se koriguje cijena goriva. Od 2010. do danas je na osnovu akciza na gorivo uzeto preko osam milijardi maraka za izgradnju autoputeva, pitamo se gdje su ti autoputevi", kaže Grbić.

Protesti se kaže nastavlja i danas u isto vrijeme, a trajaće do kraja sedmice. Ako ne dođe do primjene kada je cijena goriva upitanju protest će se nastaviti i naredne sedmice, sve dok se ne pronađe rješenje.

"Cilj je da privolimo institucije da se cijena goriva vrati u okvire standarda BiH a ne EU. Cijene su iste kao u EU, čak su u Njemačkoj i Austriji niže nego u BiH, standrad života i plata je različit. U našoj zemlji za prosječnu platu od 800 KM građanin može da kupi do 380 litara nafte, a u Švicarskoj isti radnik za svoju prosječnu platu može da kupi 3.880 litara nafte, što je neuporedivo. Sve što ide preko 1, 50 KM ili do 1, 70 KM je previše za naš standard. Ići ćemo svaki dan s protestima, pa valjda će nekome dosaditi", poručuje Grbić.

Podsjećamo, gorivo u BiH poskupilo je tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta svjetske cijene nafte. 

U februaru 2018. godine stupio je na snagu set zakona o akcizama a koji je predvidio povećanje cijena goriva i plina na benzinskim stanicama u BiH. Drugo povećanje desilo se sredinom aprila, a treće krajem maja.

(Alen Avdić)
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.