18.10.2018. 15:12
14
"Ne bih otišao iz BiH, tamo je nargila 50 dolara i ne možeš svaki dan pušiti, kod nas možeš"
Poslija izbora glavna tema među građanima BiH je odlazak iz naše zemlje, posebno poslije priče da Njemačka otvara granice i pruža mogućnost za bolji život.

Čak su se počele formirati i grupe na društvenim mrežama koje se bave odlaskom mladih iz naše zemlje, koje navodno pomažu mladima da stvore sebi bolju budućnost.

Pod sloganom ''Živjeti, ne preživljavati'' na Facebooku je osnovana grupa čiji je primarni zadatak da dijeli oglase za posao u inostranstvu. 

Osim oglasa, osnivač grupe želi da pomogne ljudima koji ne žele da čekaju bolje sutra u BiH.
Pokret za odlazak. Tako će se zvati Udruženje koje će uskoro biti i zvanično registrovano, a pomagaće građanima koji žele da napuste BIH. 

Osnivači stranice kažu da je cilj njihovog pokreta da što više ljudi izađe iz ove zemlje i da prestane preživljavati, a počne živjeti.

Osim Slovenije očekuje se da će Njemačka od januara naredne godine odvući na hiljade naših radnika. 
Prema izvještaju Evropske komisije u drugom kvartalu BIH je izgubila dodatntnih 1, 5 odsto radne snage u odnosu na isti period lani. Osim u realnom sektoru, BIH napuštaju čak i administrativni radnici.
U agencijama za posredovanje pri zapošljavanju kažu da su mladi posebno zainterosovani za odlazak u Njemačku, jer priprema novi Zakon o useljavanju, a cilj toga je: dovesti kvalifikovane radne snage, iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Prije svega iz Srbije i BiH, prenosi bn.

Samo iz Banjlauke svakodnevno imaju dva polaska za Njemačku. Podaci iz ambasada pokazuju da u Njemačku, Sloveniju i Austriju godišnje ode oko 30 hiljada radnika. 

Pitali smo građane, posebno mlađe, da li bi napustili zemlju, pa poslušajte šta su nam kazali u priloženom videu iznad.

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Almir Biber


14
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.