20.8.2019. 13:21
0
Komšić 'traži' rješenje, Bakir 'ima principe', a Dodik poručuje 'Nek ih nosi kući': Miloradu izmiče kontrola nad SIPA-om
Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine je odgođena, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da je  na konsultacijama koje su bile prije sjednice s dnevnog reda skinut ANP,  jer nije bilo saglasnosti oko tog dokumenta.

Odlučeno je i da se otkaže i vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

ANP je je dokument kamen spoticanja između političkih lidera što je usporilo proces formiranja vlasti na državnom nivou nakon parlamentarnih izbora održanih u BiH u oktobru prošle godine.

Komšić ja kazao da će se u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak procesa, dok Dodik tvrdi da je ovo dio koji ide protiv sporazuma koji su potpisali. 

"Ulazimo u novi zastoj, sporazum vrijedi do 5. septembra. Mislim da nije pristojno da gospodin Izetbegović mlatara svaki dan o nečemu što nije napisano. Mi nećemo glasati za Godišnji nacionalni plan. Ovo što smo dobili kao prijedlog je zaista vrijeđanje inteligencije, u smislu da s bira Vijeće ministara. To su potpune gluposti to su igre za malu djecu. Taj isti prijedlog sam jučer dobio od nekih stranaca. Ja nisam protiv toga da oni budu informirani, ali sam protiv da se miješaju u unutrašnje stvari. Vidim kako Bakir govori da neki principi ostaju i poslije 5. septembra, nek ih nosi kući poslije toga",  kazao je Dodik. 

O svemu smo govorili sa sociologom i političkim analitičarem Slavom Kukićem.

(Alen Avdić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.