23.8.2019. 10:38
4
"Nisam se bacio pod auto. Bolje ti je da mi daš 50 maraka nego da čekaš muriju"
Na putu kod Ilidže, tačnije na izlazu prema Blažuju, starim putem, dogodila se nesreća oko ponoći, u kojoj je udaren pješak. Našli smo se na licu mjesta i kao prvi svjedoci odmah smo pozvali Hitnu pomoć, no dok je još razgovor trajao, 'udareno' lice je ustalo sa puta i unoseći se u lice uplašenom vozaču, tražio 50 maraka za nesreću, da ne zovu policiju.

Vidjevši da je vrag odnio šalu, smirili smo mladića koji je vozio, te pustili 'oštećenog' da pokaže u kakvom stanju se nalazi i koliko je zapravo povrijeđen.

Djevojka koja je prva zaustavila svoje auto i apelirala da pozovemo Hitnu, ovim putem joj izražavamo zahvalanost na ljudskosti, jer nije prošla pored nesreće, kako mi to obično znamo učiniti, naružila je 'oštećenog' i nastavila dalje.

Ostali smo uz mladića koji navodno kriv za nesreću do dolaska policije, kako bismo i mi posvjedočili u njegovu korist, da 'udareni' i nije baš priseban, i da je vrlo moguće da je sam izazvao nesreću.
No, nećemo suditi, jer nismo vidjeli sami udar, ali zabilježili smo kamerom stanje u kojem se nalazio 'oštećeni', koje pokazuje da je glavni cilj bio da izvuče novac od vozača, te sačekali policiju da dođe na mjesto nesreće.

Kada je policija stigla, našla se tu i stanarka najbliže zgrade, da potvrdi kako 'udareni' već satima hoda po ulici i tetura, te ponudila se da pomogne u slučaju. I njoj izražavamo zahvalnost zbog ljudskosti i odgovornosti.

Policajcu smo ispričali kako se ponašao 'oštećeni' do njihovog dolaska i šta mu je namjera, a mogli su se i sami uvjeriti prvim susretom s njim u kakvom je stanju i o kakvom se licu radi.

Kazali smo im da smo i zabilježili snimak njegovog ponašanja, te pozvali Hitnu, dok nismo shvatili da mu ne treba.

Vjerujemo da je naša pomoć značila vozaču, koji ostavlja dojam sasvim mirnog i pristojnog mladića, no vrlo uplašenog, s razlogom, ali i policiji koja je na jednostvan način mogla riješiti slučaj.

Poenta svega ovog je da ukoliko vidite nepravdu, učiniti neki korak i reagujete, da pored nesreće ne prolazite bez pitanja treba li nekom pomoć, da izdvojite minut- dva, pozovete Hitnu, policiju ili koga već, da ne podražavate kriminal i lopovluk, da pokažete ljudskost, jer vrlo lako se možete naći u istoj situaciji kao i vozač u ovom slučaju. Mogao je biti bilo ko od vas. Prijavite svaku nepravdu koju vidite, pomozite normalnim ljudima, i ako imate barem malu dozu morala i odgovornosti, sačuvajte je. Ne možemo očekivati da policija riješi problem, ukoliko joj nismo saopštili da postoji, jer ne mogu biti u svakom uglu naših mahala 24 sata. I na nama je odgovornost, ako želimo iole normalne uvjete življenja.

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.