17.8.2021. 17:15
0
Prvi profesionalni gaming centar u BiH: 'Ne morate biti profesionalac da bi znali kvalitetno igrati igrice'
Igranje igrica odavno nije više samo zanimacija u slobodno vrijeme nakon školskih obaveza ili možda opuštanje od svakodnevnog stresa. Kada je u pitanju profesionalno igranje igrica i učešće na turnirima, ni na tom polju ne kaskamo za svjetkom elitom u e-sportu.

Ekipa portala Source.ba posjetila je jedan od privatnih i privi profesionalni gaming centar u Sarajevu. Kako su nam objasnili rade po licenci jednog takvog sličnog centra u Evropi. Naglašavaju nam oboje sagovornika da ne morate biti profesionalni gamer da bi igrali neku od igrica, sve se vremenom nauči.

- Za gaming industriju, a pogotovo e-sport centar brzina interneta je pojam broj jedan, dodajući da su korisnici usluga prezadovoljni kada čuju da je brzina interneta 1000/200 Mbps. To je u BiH mnogima nezamislivo kada je brzina interneta u pitanju, iako smo u 2021. godini,  ove detalje za Source.ba kazala je naša sagovornica,   PR menadžerica Matea Alikadić. 


- Ne treba da poznajete e-sport do te mjere da bi se ohrabrili igrati igrice, a možda postati i profesionalni gamer, kaže nam u pripremi snimanja Elsin Uzunović, jedan od najboljih e-sportaša iz BiH. 

U svijetu trenutno ima više od 400 miliona profesionalnih igrača u domenu e-sporta, u raznim žanrovima i na raznim platformama koje pružaju mogućnosti grupnog igranja igara koje su trenutno aktuelne na svjetkom nivou. 


"Veoma je bitno napomenuti da sadašnji nivo e-sporta, nije samo ono klasično  igranje igara. Prešlo je više u sport i postaje uveliko profesionalno zaimanje, u BiH imamo mnogo igrača koji se takmiče u raznim ligama.", kaže za Source-ba Matea Alikadić. 


U toku posjete ovom e-sport gaming centru saznali smo da se čak i firme mogu prijaviti za termin ukoliko imaju dovoljan broj radnika koji vole igrati igrice. Navedena nam je i informacija o tome, kako oni tvrde, prošlo je vrijeme kada su igrice bile samo dodatna vrsta zabave 'kad se ima vremena'. Neka od istraživanja pokazuju kako se igranjem igara u timovima u toku team buildinga podiže samopouzdanje među kolegama, te se također širi pozitivna energija u radnom okruženju.
Posljednja zanimljivost koju smo, pred snimanje priče saznali od naših sagovornika je da čak postoje igrači koji su skoro svaki dan aktivni korisnici opreme i konzola za potrebe e-sporta. 


U videu saznajte kakve sve zanimljivosti vladaju u svijetu gaminga u Bosni i Hercegovini. Sagovornici portala Source.ba povodom ove teme su Matea Alikadić i Elsin Uzunović. 



NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.