30.8.2021. 18:40
1
Dosta je više puštanja balona. Nestale osobe nisu zaslužile da se ime napiše na balon pa pusti u zrak!
Mostarski novinar Sanel Kajan putem društvenih mreža izrazio je ljutnju i bijes zbog sve češćeg puštanja balona u zrak (u prirodu), današnja prilika s balonima na Starom mostu u Mostaru bila je okidač za njegovo javno iskazivanje nezadovoljstva i brige za prirodu oko nas, ali i građane koji trpe posljedice puštanja balona ili recimo nepropisno odloženog plastičnog otpada. To su tvari koje se razlažu stotinama godina te s toga štete eko sistemu.

"Oštro, kao član porodica nestalih, protestujem zbog puštanja balona!!!  Koja je svrha toga, sem što zagađuju okolinu, ovo malo rijeka i šuma što je ostalo?! Jer ti baloni moraju negdje pasti. Gumi i plastici trebaju stoljeća da se razgradi!" navodi Kajan u početku svog izlaganja, te dodaje:


- Dakle, stotinama godina će ovi baloni zagađivati naše tlo i rijeke!  Sem što to baš ni na koji način neće donijeti konkretnu pomoć, nije nimalo ekološki i samo ćemo imati više otpada u prirodi!  Umjesto što puštate stotine balona u zrak, mogli smo zasaditi nova stabala u uništene gradske parkove i razrjeđene drvorede. Po jedno drvo za svakog nestalog! Korisnije je za sve nas, hairli djelo, ostaje dugogodišnja uspomena i dobar primjer drugima.  Toliko je drugih mogućnosti za obilježavanja događaja ili ukazivanja na neki problem. Toliko drugih načina.  Prekinite s tom suludom praksom puštanja balona za obilježavanje pogibija, bitaka, godišnjica, stradanja, proslava, manifestacija ili bilo čega drugog... PREKINITE!!!  Da je sreće, ovo bi zakonom bilo strogo kažnjivo! - zaključuje Kajan.


Posebno mu je bolan današnji dan je se obilježava kao Dan nestalih osoba:

 "Da ponovim po stoti put. I ponavljat ću dok ne ukinu taj nakaradni način obilježavanja. NEMOJTE PUŠTATI BALONE!!! Toliko je drugih mogućnosti. Toliko drugih načina.  Nije to dječiji rođendan, pa da se igrate balonima!!! Ma kakvu poruku željeli poslati oni iz čije je glave ova ideja došla - samo štetu nanose. Gdje je spomen obilježje?! Gdje su knjige napisane o onom što se desilo?! Stotine knjiga! Gdje su obilježja mučilišta i stratišta?! Gdje je kultura sjećanja, dostojanstvena kultura sjećanja?!  Neću da moje dijete balon asocira na mog oca koji je dao život za BiH ili moju nestalu rodbinu!!! Ne!!! Oni nisu baloni!!! Nikad neću njihovo ime napisati na balon, koji će za sat-dva pasti na zemlju i zagađivati je narednih nekoliko vijekova!!!  Prekinite s tom suludom praksom puštanja balona za obilježavanje pogibija, bitaka, godišnjica, stradanja ili bilo čega drugog... PREKINITE!!!" napisao je novinar Kajan u svojoj poruci.

 

 

O štetnosti balona po prirodu, ali i ostalog teško razgradivog materijala, potražili smo mišljenje stručnjaka:

 

- Baloni predstavljaju opasnost za okoliš jer se vraćaju na Zemlju kao otpad. Baloni ubijaju veliki broj vodenih životinja i mogu uzrokovati nestanke struje, te mogu preći kilometre i kilometre, tako zagađujući udaljena i netaknuta mjesta. Iako se baloni napravljeni od lateksa smatraju biorazgradivim, mogu proći do 4 godine da se oni razgrade u prirodi, a to predstavlja dovoljno vremena da naškode vodenom svijetu. Naučnici koji rade sa nasukanim kitovima, delfinima, tuljanima i morskim kornjačama pronašli su dijelove balona u probavnom traktu mrtvih životinja. Također, lateks je jedan od nekoliko problematičnih materijala koji mogu negativno utjecati i na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ukoliko dospije u iste. Prirodni lateks je biorazgradiv i ekološki siguran, ali se u proizvodnji tretira raznim hemikalijama koje imaju ulogu konzervanasa i plastifikatora, tako da finalni proizvod nije 100% prirodnog porijekla, a samim tim nije ni ekološki siguran.  - izjavu je za Source.ba portal dala Azra Merzić, inžinjer hemije i ekspert za resursnu efikasnost.

 

 

 

Kontaktirali smo i organizaciju Međunarodog komiteta Crvenog križa,  međutim oni ne mogu u javnost istupiti tek tako s informacijama, pa su nam kao jedni od suorganizatora današnjeg skupa u Mostaru naveli kako će reakciju i svoj komentar dostaviti sutra.

 

 

(Amer Mujezinović)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.