22.10.2021. 12:24
0
Zastrašujući podaci: Trgovina ljudima u BiH veoma zastupljena pojava
Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije teško je kršenje ljudskih prava i jedino se zajedničkim djelovanjem svih relevantnih aktera - institucija, civilnog društva, stručnjaka – ovaj fenomen može učinkovito suzbiti, naveli su organizatori panela održanog u Sarajevu.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima (18. oktobra), Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu održali su Okrugli stol pod nazivom "Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije" u Sarajevu,, u ponedjeljak, 18. oktobra 2021. godine. 


Izjave za Source.ba dali su Stanislava Tanić, šefica Odjela za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine;  Saliha Đuderija, pomoćnica ministra, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine; te  Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu. 


U zadnjih deset godina, Bosna i Hercegovina je bila zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima, pretežno djece i muškaraca, koji su trgovani u druge zemlje u svrhu radne eksploatacije. Također je postala i zemlja odredišta za djecu iz drugih zemalja bivše Jugoslavije (uglavnom iz Srbije i Crne Gore), koja se trguju u BiH u svrhu prisilnog prosjačenja i prisilnog braka - navodi se u izvještajima.



NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.