7.2.2022. 17:05
2
Spaho Ljajić: Šta je divlja gradnja, a šta urbicid i zašto tolika razlika među cjenovnim rangom nekretnina u FBiH i RS?!
Vlasnik jedne od najdugotrajnijih agencija za nekretnine u gradu Sarajevu, agencije osnovane 1997. godine i važi za jednu od vodećih agencija za nekretnine u Bosni i Hercegovini, stao je pred kameru Sourcea i govorio o nekretninama i razlikama između FBiH i RS-a.

Bila je to idealna adresa za našu temu o kojoj smo se planirali raspitati, a u pitanju su razlike u cijenama nekretnina (kuća, stan,..) na prostoru Bosne i Hercegovine (gledano po razlikama u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska). Koja lokacija je jeftinija, zašto je to tako. Da li je tako zbog gustoće naseljenog mjesta ili ipak blizine nekih institucija i slično.

Naš sagovornih Spaho Ljajić kazao nam je izuzetno bitne informacije koje mogu biti od koristi svima koji žele da kupe svoju vlastitu nekretninu. Upitan da nam objasni pojam 'divlje gradnje', Ljajić nam je dao nevjerovatan odgovor o tome koliko je takav vid gradnje zastupljen i gdje se sve mogu naći takvi primjeri.


Spominjali smo u toku razogovra i famozni međuentitetski prelazak pri kupnji krova nad glavom. Zašto je to tako, otkrio nam je naš sagovornik Spaho, vlasnik "Sigenix" agencije za nekretnine.


Malo dublje smo se uputili u razradu tematike te smo sabrali neke interesantne podatke, odnosno provjerili Zakone u oba entiteta ali i na prostoru Kantona Sarajevo koji je u Federaciji glavni administrativni centar.

Što se tiče poreza na promet nekretnina u Bosni i Hercegovini ili još preciznije u Kantonu Sarajevo, od 1. januara 2019. godine na snazi je novi zakon kojim se reguliše ne samo promet nekretnina, nego i uvodi porez na nasljeđenu imovinu i poklone - piše portal bhnekretnine.ba u tekstu o Zakonima o porezima na nekretnine u 2021. godini i dalje. 


Prijedlog_zakona o posredovanju i prometu nekretnina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine možete ga pročitati putem OVOG LINKA.

Od 6. januara 2022. gofine, u Federaciji BiH stupaju na snagu pravilnici za provođenje Zakona o posredovanju u prometu nekretninama, koje su donijeli Federalno ministarstvo trgovine i Privredna komora Federacije BiH. Detlje možete pročitati na LINKU.

Ukoliko vas zanima primijer kako izgleda Zakon o porezu na promet nekretninama i porez na naslijeđe i poklone pogledajte klikom na OVAJ LINK trenutno važeći Zakon koji se primjenjuje na području KS-a.



Vlada Republike Srpske tvrdi da je njihovo tržište kupoprodaje nekretnina neuređeno i da taj segment ima dosta propusta:

- Analizom ovog tržišta uočeno je i da se u posredovanju prometa nekretnina angažuju nestručne osobe na poslovima posredovanja, i to bez zaključenja odgovarajućeg ugovora u skladu sa zakonom kojim se uređuju radni odnosi, a to dovodi do nekvalitetnog pružanja usluge. - Veliki broj transakcija na tržištu nepokretnosti obavlja se uz posredovanje neregistrovanih privrednih subjekata, dakle u sivoj zoni ekonomije, u kojoj ne važe nikakva pravila, niti standardi poslovanja, uz istovremeno izbjegavanje plaćanja poreza državi – ističu u Vladi RS-a.

Trenutno je aktuelno usaglašavanje evropskih standarda u oblasti posredovanja u kompletnoj oblasti prometovanja  nekretninama i normativno uređenje ovog segmenta kroz donošenje zakona o  posredovanju u prometu nepokretnosti, a kada je u slučaju Republika Srpska.

- Navedenim zakonskim propisom će se jačati konkurentnost privrednih subjekata u sektoru usluga i suzbiti siva ekonomija uz stvaranje uslova za razvoj tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj, a što je u skladu sa postavljenim ciljevima u oblasti uređenja unutrašnjeg tržišta, zaštite fer konkurencije i zaštite potrošača – ocjenjuju u Vladi RS.

Za teritorij Republike Srpske na snazi je Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti koji možete pogledati klikom na OVAJ LINK. Po pitanju Zakona o posredovanju u prometu nekretnina na teritoriju Federacije BiH, možete ga pročitati na OVOM LINKU


Vjerujemo da smo va bar malo pomogli u pronalasku rješenja šta i kako kada su u pitanju nekretnine na prostoru Bosne i Hercegovine, te da smo razjasnili ključne detalje oko tog veoma aktuelnog društevno bitnog segmenta.



NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.