16.3.2022. 15:49
2
Ko je ustvari Alma Zadić koju optužuju da je plagirala doktorsku disertaciju?!
FOTO: DW
Nakon internog preliminarnog ispitivanja anonimne prijave o plagijatu, Univerzitet u Beču sada pokreće ispitni postupak za disertaciju ministrice pravde Alme Zadić.

Alma Zadić, prva je ministrica migrantskog porijekla u historiji Austrije. Pokrenuta je u Beču provjera doktorske disertacije austrijske ministrice Zadić, a sve zbog navoda o radu za koji je navedeno da se smatra plagijatom.

Alma Zadić je iz grada Tuzle u kojoj je živjela do rata izbjegla u Beč 1994. godine. Tamo je završila Pravni fakultet, nakon toga  studirala u New Yorku i to na njihovom Univerzitetu Columbia. Zadić je nakon povratka iz Amerike, upravo doktorirala pravo u Austriji. Nakon toga je sedam godina radila kao advokatica. Upravo o tom doktoratu digla se prašina jer su je anonimno prijavili za provjeru doktorske disertacije.

Univerzitet u Beču pokreće ispitni postupak za disertaciju ministrice pravde Alme Zadić (Zeleni). Univerzitet je to objavio nakon interne preliminarne provjere na osnovu anonimne prijave o plagijatu. Sada se traže međunarodni stručnjaci - rezultat bi trebao biti dostupan za nekoliko mjeseci, vjerovatno nakon ljeta.

Nakon anonimne prijave, ovaj Univerzitet je krenuo u proces provjere doktorata i da se dođe do zaključka da li je ministtrica plagijat nekog rada pretstsvila kao svoju doktorsku disertaciju.

"Univerzitet u Beču se zalaže za kriterijume akademskog poštenja. Oni se odnose na sav akademski rad, bez obzira na predmet i osobu", saopšteno je iz univerziteta.

"Ukoliko postoje indicije o sumnji na plagijat u radu za koji je već dodijeljena akademska diploma, Univerzitet u Beču će ispitati i pokrenuti postupak ukoliko se pokaže da je moguće da se pravila dobre naučne prakse nisu mogla poštovati.", zakljkučak je o ovoj temi.

Nakon što je nominovana za ministricu u Austriji, desničari u Austriji su uputili niz kritika na njen račun pisali su tada evropski mediji. Markus Abwerzger iz FPÖ-a je na Facebooku tada napisao sljedeću poruku:

"Ova gospođa će izgleda stvarno biti ministrica pravosuđa. Ona je na prvoj instanci nepravomoćno osuđena, a sudski proces očito još traje.", navo jke on u svojoj objavi.

Dr. Alma Zadić je pred Zemaljskim sudom u Beču u Novembru osuđena na novčanu kaznu od 700 eura zbog toga što je na Twitteru napisala :„Nema tolerancije za neonaciste, fašiste i rasiste"m prenose to mediji.


Kada je plagijat kao pojava, on se javlja kada se "tekstovi, sadržaji ili ideje usvoje i izdaju kao vlastiti", prema Zakonu o univerzitetu koji je uzeo u razmatranje da li se kod ZAdić radi o plagijatu. Ovo uključuje "posebno prisvajanje i korištenje odlomaka teksta, teorija, hipoteza, nalaza ili podataka direktnim, parafraziranim ili prevedenim usvajanjem bez odgovarajuće identifikacije i citiranja izvora i autora". Autor određenog rada koji potrpisuje pod svoje ime također mora djelovati s namjerom da ne obmane javnost nakon objavljivanja određenog autorskog djela.

Punu biogarfiju pomenute političarke pogledajte na OVOM LINKU.



NOVINAR: Amer Mujezinović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.