29.3.2022. 11:45
0
Ena Kalaba: (Ne)Može se živjeti u Bosni i Hercegovini, ako ste umjetnik
Festival "Sarajevska zima" ove godine ugostio je izložbu studenata slikarstva iz Sarajeva, a pod nazivom "Tražim se, pusti me!". Bila je otvorena za javnost od 21. do 27. marta u Galeriji Novi Hram, te će nakon izložbe ovaj rad dug 7 metara nastaviti svoje putovanje.

Rad su predstavili studenti Akademije likovnih umjetnosti koji se školuju na Odsjeku za slikarstvo. Profesorica Nataliya Salikhovich dala im je mogućnost da kroz  izložbu u Galeriji Novi Hram pokažu svoje znanje. Ovo je jedan od izuzetaka kada je u pitanju Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu jer je za studente poznato da priliku za pokazivanje znanja dobiju tek na kraju školovanja.

- Naglašavamo da je ova izložba trodimenzionalnog karaktera. Glavnin dio izložbe bio je dio dug sedam metara. Takav rad smo stvorili kako bi ukazali na mogućnost rada grupe mladih umjetnika kao jedinke. U radu smo se potrudili uklopiti očite razlike karakternog izražaja u jedinstven umjetnički izražaj - kaže Kalaba.





Segment izložbe odnosi se na pojedinačne radove iste tematike kojom umjetnici žele skrenuti pažnju na to da umjetnost i dlaje živi u Bosni i Heregovini.

- Pojedinačni radovi, koji predstavljaju potpunu slobodu nas studenata, upoznaju nas sa umjetničkim profilima izvan skupine kolektiva. naši radovi predstavljaju lični umjetnički doprinos zajedničkoj izložbi - poručila nam je Ena Kalaba ispred grupe studenata slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

Rad pod nazivom 'Tražim se pusti me' mladi umjetnici radili su preko dva mjeseca.


 


Pred kamerom je naša sagovornica bila pomalo nervozna jer kaže nam kako nije lako ići u javnost uz sve detalje onoga što je ova grupa studenata oduševljena prilikom i pripremila. Također nam je naglasila da je umjetniku draže biti umjetnik i da njegova djela govore. Opće je poznato da studenti dobiju priliku tek na kraju, a njima je ovo bila savršena prilika da pokažu kako vole to što su naučili i čime će se baviti kroz život, poručila nam je Kalaba.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.