29.4.2022. 11:07
1
"Sakib Mahmuljin je osuđen na mizernu kaznu; Oslobađaju i to malo Muslimana i Hrvata optuženih za zločine nad Srbima"
FOTO: N1, screenshot
Presuda koja je odjeknula u javnosti munjevitom brzinom, ona za Sakiba Mahmuljina, izazvala je lavinu komentara. Neki su bili za, a neki protiv presude.

Sakib Mahmuljin prvostepeno je osuđen na 10 godina zatvora jer (po presudi) nije spriječio zločine pripadnika odreda 'El mudžahedin' u ratnom periodu, nad Srbima i to na na području Zavidovića i Vozuće.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je za medije dao veoma opširan komentar. U govoru za televiziju 'O kanal' osvrnuo i na slučaj "Dobrovoljačka", tokom davanja izjave o Mahmuljinu.

- Mislim da je presuda protiv generala Mahmuljina drakonska i neutemeljena. Nezahvalno je komentarisati rad pravosuđa koje bi moralo po definiciji, ali i u suštini, imati jednu potpunu samostalnost u obavljanju svoje važne misije. Međutim, imamo činjenicu da se neki slučajevi procesuiraju pored činjenice da se o njima odredio Haški tribunal, Sud u Londonu, Sud u Beču, da je i Tužilaštvo, koje je prije nekoliko dana podiglo tu optužnicu, prije nekoliko godina obustavilo istrage zbog nedostatka dokaza. - kazao je Cikotić i dodao:

"Dakle, mislim da je sasvim lako moguće zaključiti da postoji namjera da se politika miješa u rad pravosuđa, da se pokušavaju na određen način, barem na nivou nekog prividnog dojma, izjednačiti strane u konfliktu. Mislim da su relevantni međunarodni sudovi o tome dali svoje meritorno mišljenje i da je ono daleko bitnije od pokušaja pojedinih elemenata pravosuđa da to koriguju na štetu istine i pravde", zaključak je Selme Cikotića.


Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je u izjavi za agenciju Srna da je presuda Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je smanjenja kazna Sakibu Mahmuljinu za zločine nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine "posljednji ekser koji je zakucan u kovčeg pravosuđa na nivou BiH":

"Iako je odgovoran za monstruozne zločine odreda 'El mudžahedin' koji su bili pod njegovom komandom, Mahmuljin je osuđen na mizernu kaznu od osam godina po Krivičnom zakonu SFRJ i cijeli sudski proces je bio na slobodi. Dvadeset godina je ista matrica rušenja Republike Srpske od strane Suda BiH, ali je alarmantno što oni to rade otvoreno, jer su postali krajnje bahati zbog saznanja da ih štite zapadne ambasade", zaključio je Kojić.


Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović konstatovao je kako je ovo još jedna u nizu potvrda da nema sudske pravde za Srbe u BiH:

"Ja mislim da se više niko i ne čudi njihovim presudama, kojima oslobađaju i to malo Muslimana i Hrvata koji su bili optuženi za zločine nad Srbima. Radanović je takjošer naveo da ga ne bi iznenadilo ni da se Mahmuljin nakon svega obrati Ustavnom sudu ili Sudu u Strazburu i da bude oslobođen krivice potpuno. Nema pravde za Srbe! I to je to", smatra predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, Đorđe Radanović.  
 


Udruženje generala Bosne i Hercegovine reagiralo je nakon što je apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo na osam godina zatvora nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina:

"U povodu današnje presude našem članu generalu Sakibu Mahmuljinu izrečene pred Sudom Bosne i Hercegovine, bez obzira na naše lične osjećaje i uzburkane emocije, ne želimo komentarisati presudu. Međutim, kako smo se borili za odbranu naše države devedesetih godina, istim žarom ćemo nastaviti borbu i danas, ali ovaj put kroz podršku i lični doprinos izgradnji stabilnih državnih institucija po mjeri svih građana.

Naš prioritet će ostati i na istrajavanju u pravnoj borbi kroz koju ćemo dokazati i pred domaćim pravosudnim institucijama da u našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi nije bilo sistematskih zločina, a što je i dokazano u dugogodišnjem radu Haškog tribunala.

Oslanjajući se na nalaze Tribunala i mnoštva drugih međunarodnih institucija vezanih za karakter rata u Bosni i Hercegovini imamo vjeru da će se naše pravosuđe otrgnuti od svih vrsta pritisaka, pa i od onih koji pokušavaju izjednačiti 'sve strane'. U konkretnom slučaju generala Mahmuljina, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini (Ustavni Sud BiH), a u konačnici, ako se bude moralo, i nadležni evropski sudovi, sagledati sve relevantne dokaze i donijeti konačnu presudu", navodi se u saopćenju Udruženja generala BiH.



Potsjetimo, Sud BiH i njegovo Apelaciono vijeće  prije nekoliko dana pravosnažno je osudilo na osam godina zatvora Sakiba Mahmuljina. On je nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH. Ovo je konačna presuda, na koju ne postoji mogućnost žalbe. Apelaciono vijeće Suda BiH u septembru 2021. godine uvažilo je Mahmuljinovu žalbu, a zatim je ukinuta prvostepena presuda kojom je Sakib biio prvo osuđen na deset godina zatvora.


NOVINAR: Amer Mujezinović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.