10.5.2022. 19:55
0
Aleksandar Nikolić iz Srbije: Reality show ipak nije ubio kulturnu scenu u regionu
Aleksandar Nikolić boravio je nedavno u Sarajevu, došao je kako bi u NPS prikazao svoju verziju pozorišnog komada pod nazivom 'Telefon'. Iskoristili smo priliku i obavili nimalo tipičan umjetničko - novinarski razgovor.

Aleksandar je diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Studirao je historiju umjetnosti, kao i industrijski dizajn. Stručno se usavršavao u Italiji, Njemačkoj, Grčkoj i to u oblasti opere.

Od 2019 je direktor Malog pozorišta Duško Radović u Srbiji. Aleksandar Nikolić je vanredni profesor na Institutu za umhetničku igru u Beogradu (oblast Režija u operi i baletu).

Od 2016. drži internacionalne master klasove u Izraelu i Srbiji namjenjene operskim pjevačima.

Dobitnik je visokih  priznanja u umjetnosti - Žamboki fondacije i Grada Jerusalima „Za izvanredan doprinos kulturi grada Jerusalima“ 2018, zatim GIPAC fondacije iz Bostona za razvoj operske umetnosti i operske pedagogije, kao i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu za “izuzetnu saradnju sa ansmblom Opere SNP-a i podizanje umjetničkog nivoa operskih predstava SNP-a”.


Upitali smo Aleksandra nekoliko vrlo netipičnih pitanja o kojima mnogi šute a htjeli bi da se ipak čuje o tome.  Naš gost izrazio je želju javno progovoriti o tome. U pitanju je sve češća pojava informacija i programa koji služe za zaglupljivanje širokih narodnih masa.

Zašto publika voli stvari koje su nekada bile u sjeni i smatrane nebuloznim, a danas ste moderni ukoliko pratite takvo što - upitali smo Nikolića.

Zamolili smo ga da nam dadne kratak osvrt na trenutno stanje kulturne scene u zemljama regije. Pogledajte vrlo interesantan video u trajanju nešto više od 10 minuta. Kultura ipak živi i na vrlo stabilnom nivou, tako bar kaže naš sagovornik.



NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.