1.8.2022. 16:55
0
Iako BiH tako ne djeluje na prvu: Digitalno smo pismena nacija - kaže nam Azra
Pandemija COVID 19 virusa je iza nas, ali njeni učinci sumirat će se još desetljećima. Pandemija je uticala na sve sfere naših života.

Veoma zanimljivo istraživanje i posve korisno za područje Bosne i Hercegovine odradila je Azra Habiibija Ražanica, te smo je tim povodom i pozvali da pred kamerom Sourcea ispriča nešto više o pojmu 'digitalna pismenost'.

"Preko noći nas je pandemija pretvorila u stanovnike koji uče, rade, kupuju, plaćaju i druže se online bez obzira u kojem dijelu svijeta bili. Pandemija nas je natjerala da se osvijestimo i počnemo voditi računa kako djelujemo u online svijetu i prilagodili smo se 'novom normalnom' funkcionisanju u kratkom roku.", navela je Habibija Ražanica i dodala:

- Kada sam nakon ispita na MBA programu trebala izabrati temu, od svih ponuđenih „Digitalna pismenost za vrijeme COVID 19 pandemije: Dokazi za Bosnu i Hercegovinu“ je najviše privukla moju pažnju. Obzirom da sam profesionalno orijentirana na prodaju, marketing i komunikacije više od 10 godina, prva pomisao je bila da će informacije koje prikupim na poseban način doprinijeti radu mojih kolega jer ćemo znati ima li smisla koristiti digitalne kanale komunikacija i prodaje kako bi došli do krajnjih korisnika - poručuje nam Azra.


Kao zaključak pred snimanje nam je objasnila i kako se odlučila za ovako intrigantnu i veoma opširnu temu:

"Shvatila sam da sam za magistarski rad izabrala temu kojom se niko do sada nije bavio u Bosni i Hercegovini i da će rezultati pokazati ne samo stanje digitalne pismenosti za vrijeme pandemije, nego da će nam dati rezultate o nivou digitalne pismenosti općenito. U našoj državi mnogo se priča o procesima digitalizacije koji jesu neophodni, a u suštini bez konkretnih podatke o digitalnoj pismenosti stanovništa teško da znamo koje procese digitalizacije možemo provesti.", zaključila je Habibija Ražanica.


Ostatak razgovora sa autoricom ovog istraživačkog rada možete preslušati u našem video razgovoru.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.