7.12.2016. 19:37
6
Gdje smo to kad su Hrvati počeli Bosance učiti humoru: Kroz Bosnu ne pjevaj i ne pokušavaj biti duhovit
Sve je krenulo od izjave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević, koja je čitav region digla izjavom da je Islam u Bosni i Hercegovini postao previše radikalan. Na njenu izjavu, svi su imali nešto da kažu i prokomentarišu. No, najveću lavinu povratnih komentara izazvala je izjava bh. novinara i voditelja Senada Hadžifejzovića.

Hrvatski mediji su iskoristili sve prilike kako bi Hadžifejzovićevu izjavu nazvali seksističkom i vjerski orijentisanom. Bila je to izjava na koju čak ni popularni hrvatski mu kolega Zoran Šprajc, nije mogao ostati suzdržan, a trebalo mu je nekoliko dana kako bi smislio i pred kamerama svoje emisije RTL Direkt, replicirao gospodinu Senadu.

No, s obzirom na to da njih dvojica su ovih dana preplavili medije u BiH i Hrvatskoj, možemo da se zabavimo malo i ''nasmijemo'' hrvatskom humoru, te time, da li je Šprajc, dakle Hrvat, zaista kompetentan da priča o humoru, o tome koliko je neko duhovit i da Bosance, koji slove za jedne od duhovitijih ljudi uči kako da to budu?!

Kažu, kako bi se mogao razviti poseban osjećaj za humor, potrebno je znati nasmijati se na vlastiti račun, a ko se bolje od Bosanaca smije na vlastiti račun i ko se na vlastiti račun smije lošije od Hrvata?! Pa, već u startu kaskaju i propuštaju startni pucanj.

Prisjetimo se hrvatske, kako oni je nazivaju, humoristične serije Nad lipom 35, čiji humor izgleda kao vađenje umnjaka bez anestezije. Jedan od smiješnijih videa je ovaj... 



S obzirom na to da je Zoran Šprajc našao sebe kao kompetentnu osobu da da sljedeći komentar:

''Kad se drugi put požalite na loš humor koji morate gledati u ovoj emisiji, kojeg nekad zaista ima, sjetite se kakav humor moraju gledati Bosanci, inače čuveni po humoru na svoj račun, ali kad Bosna nije što je nekad bila, zašto bi i humor bio'', duhovito je zaključio Šprajc.

...zašto onda, za promjenu, da se i mi Bosanci nečemu nasmijemo i obradujemo dobrom humoru, ne bismo pogledali neke od izjava ovog učitelja humora.





...ili možda ovo:



...ako vas ni to nije nasmijalo, tu je i sljedeći, nimalo seksistički video i Šprajcovo predstavljanje prve dame SAD-a:



Možda mi Bosanci u mnogočemu zaostajemo za Hrvatskom i ostatkom svijeta, možda smo već toliko izmučeni i napaćeni, možda smo u stvarnosti zaista glupi, kao što to vicevi govore o nama, ali smo se uvijek znali nasmijati, ispričati dobar vic, smisliti dobru dosjetku. Pa uostalom, kako bismo proživjeli i preživjeli sve što nas je zadesilo da se nismo znali tome i nasmijati?!

Da, gospodine Šprajcu, možda Bosna nije što je nekad bila, možda nikad više to neće biti, ali humor Bosanaca ostaje zauvijek.

A popularnu izreku sa naših prostora možemo preformulisati, odnosno malo je proširiti:

''...kroz Bosnu ne pjevaj i ne pokušavaj biti duhovit i učiti Bosance humoru''


Novinar: Amila Alijagić
6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.