13.3.2017. 17:00
0
''Čitava ekipa igra bolje samo zbog njega. Vrijeme mog života?! Pa to je samo nekoliko dobro odigranih utakmica''
Legenda o Jusufu Nurkiću doživjela je svoj vrhunac u večeri sa četvrtka na petak u Moda Centru, kada je najnoviji igrač Blazersa učinio nešto što niko u Portlandu, ali i ostatku NBA, nije učinio duže od 30 godina. Jukin učinak je bio 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokova. Naš reprezentativac, naša Bosnian Beast je svom timu donio pobjedu od 114-108 protiv Philadelphije.
Rip City je sa punim opravdanjem bio u 'nebesima', fanovi se jednostavno nisu mogli suzdržati od raznih preuveličavanja. Juku su stavljali u 'isti koš' sa Billom Waltonom i Arvydasom Sabonisom, jednim od najvećih i najboljih centara Portlanda. Jedan slušalac se javio u radio i rekao ''Je li Nurkić idući Shaq, ili možda Hakeem?''

Čak je i Terry Stotts, trener Blazersa rekao: 

''Nurkić fever? Pa zašto da ne?!''

Bosnian beast ima prosjek od 18.4 poena, 10.1 skokova, 4.9 asistencija, 1.9 ukradenih lopti sa Blazersima, no njego prisustvo i utjecaj u Portlandu, nikakve statistike ne mogu izmjeriti i opisati. Njegova dodavanja vas moraju podsjetiti na vašeg miljeniga iz djetinjstva - Sabonisa, dok su njegovi skokovi i blokovi zapravo ti, koji prave razliku. On je dodao jednu određenu vrstu prijetnje, te dimenziju pick and rolla, koja je tako očajno nedostajala u igri Blazersa. Kada svemu tome dodamo njegove godine, visinu i savršenu građu za poziciju na kojoj igra, jednostavno ne možemo da se ne zapitamo ''Zaboga, zašto ga je Denver tako lako pustio i u prvom krugu pokupio Masona Plumleea?!''

Igranje u Portlandu, Nurkiću je sada oslobađajuće, predstavlja mu zabavu i stvara nove opcije u životu, dok je sve to bilo drugačije u Denveru. Svi okruženi Nurkićem i nošeni njegovom silnom pozitivnom energijom, jednostavno moraju igrati bolje, jer je on stvorio tu neku novu, puno pozitivniju atmosferu, pa čak i novu nadu, koja se do nedavno činila već izgubljena i duboko potonula. 

''Mislim da čitav tim igra bolje samo zbog njega. Mislim da je unio neku energiju i usadio im poseban pogled na igru. Njegov stil igre je definitivno drugačiji od onog koji ima Plumlee. Način na koji je uspio uklopiti se u tim, na obje strane terena, pravi zaista, ali zaista veliku razliku'', objavio je trener Blazersa Stotts.

Nakon famoznog meča u četvrtak, Damian Lillard nije mogao sakriti svoje oduševljenje našim reprezentativcem, pa je tako sav ushićen rekao ''Igra je bila tako jednostavno, on je čini jednostavnom. Za sebe, a i za svoje saigrače'' . Sa druge strane bio je Meyers Leonard, jednako oduševljen Nurkom, jednostavno je imao potrebu da se dere na sav glas:

''Za sve one koji se pitaju - On je zaista, ali zaista odličan. Isuse Kriste'', rekao je pokazujući prema Juki.

Dok njegovi saigrači ne mogu, a i ne pokušavaju sakriti oduševljenje, fanovi koji se ne mogu suzdržati od spominjanja Sabonisa i Waltona u istoj rečenici sa Nurkićem, čovjek koji je možda već sada spasio sezonu Blazersa, ipak štedi riječi i ne želi o sebi govoriti u svim superlativima...

''Vrijeme mog života?! Pa to je samo nekoliko dobro odigranih utakmica. Nisam previše uzbuđen i ne želim to biti. Sretan sam. Kod mene se sve vrti oko pobijeđivanja i to je najbitnije. Trenutno se ovdje radi samo o timu, a potrebni su svi momci tu, kako bismo stigli do playoffa'', rekao je Nurkić.

Te večeri, u Moda Centru Nurkić je primijetio i nekoliko zastava Bosne i Hercegovine, jedna se nalazila i iza klupe Blazersa - Bio je impresioniran bosanskom zajednicom u Portlandu, koja, kako kaže, broji oko 7.000-8.000 ljudi. Ali ništa i nigdje nije kao kod kuće. Nijedna podrška na svijetu ne može se mjeriti sa roditeljima, porodicom i djevojkom, koji su i u neka doba noći, hiljadama kilometara daleko - i dalje najveći vjetar u leđa. 

''Niko ne spava. Iznenađen sam, ali niko ne spava. Šalju mi poruke, zovu me. Evo sada. Jako sam sretan da mogu biti na terenu, igrati, biti zdrav i uživati u igri. Sve se stvarno vrti oko toga'', kazao je Juka.

Jusuf Nurkić, navijačima Blazersa već sada je heroj, a odigrao je samo nekoliko utakmica. No, s obzirom na to da svi vole statistike, možemo našeg Bosnian Beasta uporediti sa nekim od igrača... Izbaciti ih sviju, jednog po jednog i na kraju dokazati da je Nurkić na odličnom putu da postane legenda.

Nurkić vs Walton

Walton je košarku činio lijepom. Veliki čovjek, koji je bio toliko nesebičan da je i svoje saigrače činio takvim. Zaslužan je za jednu jedinu titulu u NBA koju Portland ima. Karijeru je završio sa učinkom od 18.3 poena, 14.4 skokova i 4.7 asistencija po 36 minuta. A kada uporedimo sa Nurkićem, koji u prosjeku igra 29 minuta - tek nekoliko utakmica...

Walton: 18.3 poena, 14.4 skokova, 4.7 asistencija, 1.0 ukradenih lopti
Nurkic: 18.4 poena, 10.1 skokova, 4.9 asistencija, 1.9 ukradenih

Walton je bio poznat po svojim asistencijama, a ima ih manje od Nurkića. Juka je bolji od njega 'na njegovom terenu'.

Nurkić vs Drexler

Clyde Drexler je jedan od najproduktivnijih igrača u NBA historiji. Njegove sve brojke su, istini na volju, bolje od Nurkićevih, no stvar je u tome da je Drexler loptu držao kod sebe, puno više od Nurkića, a i uzimao je više šuteva. Nije bio sebičan, ali nije bio ni nešto kao Walton, što Nurk jeste. Statistika je bazirana na procentu koliko je igrač proveo na terenu.

Drexler: 54.5 procent ispravnog šuta (statistika koja u obzir uzima šuteve iz polja i slobodna bacanja) , 10,0 procenat skokova, 25,2 postotak asistencija. 2,9 postotak ukradenih loptu, 25,7 procenat korištenja

Nurkić: 60.2 procenat ispravnog šuta  (statistika koja u obzir uzima šuteve iz polja i slobodna bacanja), 15.5 procenat skokova, 22.0 procenat asistencija, 2.7 procenat ukradenih lopti, 3.6 procenat blokova, 23.5 procenat korištenja.

Brojevi su dosta slični, osim procenta ispravnih šuteva, koji zapravo govore koliko je igrač efikasan, a Nurkić je efikasniji šuter od Clydea Drexlera. I zbog toga, možda bismo našem Bosnian Beastu mogli dati prednost u ovoj bici.

Nurkić vs Lillard

Ovo bi mogla biti i najteža usporedba, jer njih dvojica igraju različite pozicije. Lillard je playmaker, a Nurkić centar.

Lillard: 21.8 poena, 3.9 skokova, 6.1 asistencija, 0.9 ukradenih, 0.3 blokova
Nurkic: 18.4 poena, 10.1 skokova, 4.9 asistencija, 1.9 ukradenih, 1.6 blokova

Definitivno se može reći da njih dvojica igraju različite pozicije, no šta kada bismo mjerili ukupni učinak? Recimo, da saberemo sve ove statistike zajedno, što bi stvorilo ukupni učinak po 36 minuta.
 
Lillard: 33.0 utjecaj
Nurkic: 36.9 utjecaj

I na kraju, koliko je igrača, osim Nurkića, u Oregonskim novinana zaslužilo tekst ''Legenda o Jusufu Nurkiću raste''. Koliko njih je dobilo nadimak BIG SEXY...

(Amila Alijagić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.