26.9.2017. 15:16
0
Slavljenje tenisa: Najljepša sportska priča ikada
Kada je prošle godine saopšteno da ćese igrati ovaj turnir, među ljudima se stvarala određena doza skepticizma. Laver Cup, timsko takmičenje bazirano na golfskom turniru pod nazivom Ryder Cup

Turnir koji je nazvan po australskom igraču Rodu Laveru, organizovao je Roger Federer i agent Tony Godsick, zajedno sa agencijom 'Team8'. Iako se po samoj najavi turnira Rafael Nadal oglasio da će igrati, a McEnroe i Borg biti treneri, bilo je teško zamisliti da je ovaj turnir a) potreban i b) ozbiljan. Sada, nakon što je sve gotovo, možemo reći da su Federer, Nadal i kompanija donijeli nam jedan novi uzbuđujući teniski događaj.

Laver Cup je zasigurno turnir za eru društvenih mreža i općenito perioda u kojem živimo. Crni teren, doduše više boja ugljena, bio je upadljiv i poseban, a na njima igrači dva tim u crvenoj i plavoj opremi. Sve to je definitivno prizor koji je izgledao kao da je neposredno prije toga prošao kroz sve Instagram filtere. – Ipak nije... Sve je zaista bilo onako kako nam se i činilo.

Rezultat slika za rafael nadal roger federer laver cup

Ipak, uspješnost Laver Cupa ovisila je o entuzijazmu koji su igrači donijeli na događaj. Na samom početku bilo je teško povjerovati da će igrači igrati najbolje što mogu i znaju, te da će se tako srčano boriti za trofer, koji je izmišljen tek prije nekoliko dana.

Postojalo je nešto tako osobno na ovom turniru i mečevima koji su se igrali. Nešto što je publiku približilo igračima na nekom ljudskom nivou. Bio je ovo turnir koji nam je ponudio najljepšu sportsku priču, ujedinio dva najveća rivala ikada, a fanove natjerao da ovaj put budu zajedno, navijaju za njih dvojicu. Jack Sock i Sam Querrey, iako su igrali za Tim Svijeta, igrali su protiv čitavog svijeta. Jer u tenisu, Rafael Nadal i Roger Federer predstavljaju cijeli svijet, kosmos, svemir.

Cijeli teniski svijet je zastao na 81 minutu da pogleda Rafaela Nadala i Rogera Federera na istoj strani terena. Bio je to sportski ekvivalent pomračine Sunca.

''Otkako je najavljen ovaj događaj svi smo sa nestrpljenjem čekali taj trenutak. Ovo je to. Ovo je jednostavno slavljenje tenisa'', kazao je Tomas Berdych.

Iako su svi čekali samo taj trenutak postojala je određena doza nervoze, kao što inače postoji kod takvih historijskih događaja. Pa su tako svi mogli odahnuti kada je tzv. Fedal pobijedio, te konačno shvatiti čemu su upravo prisustvovali.

Na početku meča, Federer i Nadal su u istom trenutku krenuli udariti lopticu, no Roger se izmaknuo kako ne bi došlo do sudara (nazvali bismo to 'Sudar Titana'). Bila je to greška koju je Nadal kasnije pripisao velikoj energiji koju obojica posjeduju. A zajedno im je 67 godina! Bilo je tu još brojnih razgovora koji su se često morali ponavljati i razjašnjavati, u slučaju da imaju različite ideje o tome šta će se iduće desiti.

Nakon meča Nadal je rekao:

''Ovo je bio nezaboravan dan. Nakon historije našeg rivalstva, imati Rogera pored sebe na istoj strani terena je velika privilegija. Nešto što sam se nadao da će se desiti i evo danas se dogodilo''

Federer je dodao:

''I za mene je ovo veliki trenutak također. Uvijek ćemo biti veliki rivali, ali ovo je nešto posebno. Bilo je veliko zadovoljstvo biti na istoj strani terena sa Rafom i vidjeti njegov proces razmišljanja i donošenja odluka. Spajanje nas dvojice, ujedinilo je i naše fanove, to je također bilo zabavno. Ovo je veliki uspjeh, ali ne vrti se sve oko nas dvojice, bilo je ovo i slavlje Rod Lavera, a imali smo i McEnroea i Borga''.

No, ni to nije bio kraj. Meč između Federera i Kyrgiosa nije bio ništa manje zanimljiv. Da je Kyrgios pobijedio, rezultat između Tima Svijeta i Evrope bi bio izjednačen. No, realno gledajući Kyrgios nije imao šanse. Iako je i Kyrgios bio u Timu Svijeta, ipak je čitav Svijet bio za Federera. Svijet i Rafael Nadal, koji je nakon prvog seta prišao Rogeru i nešto mu rekao. Kakav savjet mu je dao, otkrio je kasnije:

''Rekao sam mu da bude samo malo agresivniji. Odlično je igrao i kontrolisao igru sa osnovne linije, ali mislili smo mislili da bi mogao biti  malo agresivniji kada je forehand u pitanju. On se složio s time''

Rezultat slika za rafael nadal roger federer laver cup
Rafa trči prema Federeru nakon što je Švicarac savladao Kyrgiosa

Kada je press nakon turnira završen, Federer je rekao Nadalu: Vidimo se kasnije. Vidimo se sutra, promumljao je Rafa, udaljavajući se od svog trenutno jako dobrog prijatelja i uskoro novog – starog rivala.

Sve ovo je bio historijski događaj. Svjetski broj 1 i 2, dvojica najvećih ikada, na 81 minuti postali su double partneri. A još posebnije je, jer vjerovatno više nikada nećemo vidjeti.

Zato smo morali uživati u ovome što smo imali priliku gledati. A gledali smo najljepšu sportsku priču ikada. Dva najveća rivala, jedan za drugog, jedan uz drugog. Barem tu 81 minutu.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.