23.10.2017. 19:44
0
Gdje smo bili mi kad je bilo najteže?!
Prije samo nekoliko godina, ukoliko niste pravi zagriženi fan tenisa, koji prati svaki turnir, sve detalje, informacije, ali i turnire koji nisu u ATP seriji – niste mnogo znali o Damiru Džumhuru

Bio je samo još jedan klinac koji se bavi sportom, u ovom slučaju tenisom. Danas Damir ima 25 godina, 31. je igrač svijeta i trenutno se nalazi među teniskom elitom. Danas svi poznaju Damira, danas je svačiji, a do 'jučer' je bio samo Nerfidov i Zanetin. Danas bi svi djelić Damirove slave, a gdje smo svi kolektivno bili unazad nekoliko godina, kada se ovaj mladić razvijao i stasavao u odličnog tenisera.

Gdje smo bili na putu od ratnog Sarajeva, preko Aus Opena, Wimbledona, Indian Walesa, pa do Sankt Petersburga i Moskve?!

Ratno Sarajevo

Samo dva dana nakon njegovog rođenja, bolnica je usljed granatiranja evakuisana. Otac Nerfid nije bio tu kada se Damir rodio, upoznao ga je tek 10 mjeseci kasnije.

''Nisam razmišljao da napustim Bosnu, prvih mjeseci samo sam mislio na to kako želim vidjeti Damira. Kako stići iz Konjica do Sarajeva, bila mi je najvažnija stvar na svijetu. A to je tada bilo zaista opasno'', ispričao je jednom Nerfid.

Damir je jedne prilike kazao kako se ne sjeća baš dobro ratnog perioda, s obzirom na to da je još uvijek bio mali, a njegovi roditelji, njemu i njegovom bratu nisu puno pričali o tome.

''Oni žele da žive u sadašnjosti'', kazao je Damir.

Nedugo nakon povratka u Sarajevo, Nerfid Džumhur je otvorio teniski klub, boreći se sa svakodnevnom mogućnošću da izgubi život, jer tada je smrt bila činjenica, koje su svi bili svjesni.

''Pošto je Sarajevo u dolini, opasnost je prijetila sa svih strana, ali nisam puno razmišljao o tome, samo sam želio radizi dobar posao i nadati se da će sve biti u redu'', rekao je Nerfid, koji se ipak tada trudio izbjeći igranje na previše izloženim terenima.

''Prvih nekoliko godina nismo imali školu tenisa, samo smo podučavali povremeno djecu. Bilo je previše opasno da se dugo bude na terenu. No kada se sve počelo smirivati, postalo je dovoljno sigurno da djeca počnu trenirati tenis''.

Glumac da budem!

Dok je bio tinejdžer, Damir je imao i nekoliko filmskih uloga. Glumio je u filmu Grbavica 2006., a samo godinu kasnije i u njemačkom filmu ''Snipers Valley''. Kako je rekao, Damir se nada da će po završetku teniske karijere, nastaviti sa glumom:

''Volio bih to, to je jedan od mojih životnih ciljeva. To je nešto što radim sasvim prirodno: Ne moram puno glumiti, jer se zaista dobro osjećam pred kamerom''.

Ipak, za sada je tenis prioritet, ali ne treba sumnjati ni u njegove glumačke sposobnosti, jer Damir je zaista osoba koja će se do kraja truditi i raditi da uspije ostvariti sve što poželi. Ma šta god to bilo.

Uporni stižu najdalje

Uspjeti u bilo kojem sportu nije jednostavno, no kada se rodiš u Bosni i Hercegovini, to je još jedna otežavajuća okolnost. Uspjet ćeš samo onda kada si do neba uporan i okružen istim takvim ljudima, koji su ti uvijek i zauvijek podrška. Ipak, zahvaljujući Damiru, ali i Mirzi Bašiću, tenis u posljednje vrijeme dobija na popularnosti, no i dalje je potrebno svega nečega kako bi se sve to podiglo na veći nivo.

''Tenis u BiH postaje sve popularniji, sada smo tu Mirza i ja u TOP 150, ali i dalje nema mnogo djece koja žele biti profesionalci, također nema ni mnogo trenera, niti uslova. A bez toga je teško uspjeti'', ispričao je Damir stranim medijima o situaciji u bh. tenisu.

Iza Damira je odlična sezona, osvojio je dva turnira u Rusiji, odigrao sjajne mečeve, pobijedio mnogo bolje rangirane tenisere od sebe, ostvario je ranking karijere, a sve to ga je lansiralo u sami vrh tenisa, među tenisku elitu.

S obzirom na to da mu je 25, slobodno možemo reći da je tek počeo, jer gledavši unazad, Damir je godinu za godinom samo napredovao.

Polako, strpljivo, korak po korak, ne obazirući se i ne zastajkujući za 'svakim psom koji je zalajao'. A lajat će opet, već 'sutra', kada izgubi neki meč. No, on će i tada nastaviti svojim putem, a na kraju ćemo sve sabrati i oduzeti i vidjeti ko je dalje stigao.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.