17.1.2018. 17:42
0
Bojiš li se Kolinda biti u državi ''radikalnih muslimana''?!
‘’Bosna i Hercegovina nije imala, nema i neće imati većeg zagovornika svog evropskog puta od Republike Hrvatske'', tako je početkom septembra govorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tako se pravdala – iz nekih njoj poznatih razloga – Majkama Srebrenice.

No, šta je sve tome prethodilo, prisjetimo se malo.

''Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikalniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu načina oblačenja i ponašanja i mnhogo rigidnije interpreatacije islama'', bila je njena izjava, nakon koje su sa svih strana pristizale osude, a Čoviću se brk smiješio. Malo Bakir, malo Zvizdić, a malo i nezvanična i nikad izabrana političarka ove zemlje – Munira Subašić, doduše ispred Majki Srebrenice.

I tu, tada, bijaše pomalo poljuljani odnosi između Majki Srebrenice i njihove ''kraljice Balkana''. No, vratit ćemo se tome nešto kasnije.

U stav! Njeno Veličanstvo predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović

S obzirom na to da nisam bila ni rođena za vrijeme Jugoslavije (nažalost ili na sreću, to ću vama ostaviti da procijenite) i tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita, sve o tome znam iz priča kako se tada ponašalo, znam kakvi su dočeci pripremani za njega. Slušala sam i stvarala sebi slike u glavi. A sada, one su skoro identične pripremama dočeka ''kraljice Balkana'' Kolinde Grabar-Kitarović.

Razumijem ja političke i diplomatske odnose među državama, no priznat ćete, ovakva euforija je možda, samo možda ipak malo pretjerana. Posebno ako uzmemo u obzir da se radi o osobi koja ovu državu smatra kao neku prijetnju. Zapravo, iz samo njoj poznatih razloga. Kome, dođavola, mi uopšte možemo biti bilo kakva vrsta prijetnje?! Bezopasni, tromi, traljavi, nesposobni pomoći sami sebi. Ne boj se Koli, nećemo ti ništa. A i da hoćemo – ne znamo.

Pronađi poveznicu: Ha De Ze, Kolinda, Izborni zakon

Ne moramo biti nikakvi politički stručnjaci, znalci, niti analitičari da nam bude, u najmanju ruku, čudno vrijeme posjete hrvatske predsjednice. Naime, danas je nastavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tema – gle' li čuda – Izborni zakon, predlagatelj – gle' li još jednog čuda – Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zar nije odlična prilika da ''kraljica Balkana'' progovori dvije, tri o Izbornom zakonu države koja nije njena, o Ustavu države koja nije njena?! No ''na zapadu ništa novo''. Samo uobičajene, izlizane – ali sa mnogo skrivenih namjera – floskule.

''Bilo je govora o Izbornom zakonu. I Hrvatska i EU, ali i niz država, drže da je poštivanje Ustavnog suda apsolutno neophodno, kako bi se izbjeglo stanje koje imamo u Mostaru. Mi želimo da BiH kroči putem razvoja. O rješenji ma treba da se dogovore politički predstavnici Bosne i Hercegovine'', rekla je danas.

Da, kraljice nečija, predstavnici BiH, a ti to nisi. Ili te možda Čović pozvao da ti plače na ramenu, ljubi ruku i gura glavu u – najkulturnije rečeno – zadnjicu?! Idi, jadna ne bila, pomozi svom Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci... Idi i ne misli da si sve hrvatske probleme riješila. Nisi, napravila si ih još, kraljice nečija.

Ponovno krunisana kraljica

Rekoh da ćemo se vratiti na Majke Srebrenice, tačnije na njihovu predstavnicu – Muniru Subašić – političarku ''bolju'' od mnogih stvarnih političara.

Osmijeh od uha do uha, topli zagrljaji, pomirdbene riječe, te ponovno krunisanje kraljice...

''Ona je jedina žena na Balkanu, koja je predsjednica jedne države, važne države i bez obzira na sve, ona za nas ostaje kraljica Balkana. Naša reakcija je bila upozorenje da je sve ono što je govorila uvrijedilo i nas, ali danas smo razgovarale. Ona to nije rekla nama majkama direktno. Mi njoj jesmo zamjerile, ali se nismo naljutile'', kazala je Munira na opetovanom krunisanju kraljice.

Eto Kolinda, možeš mirno da spavaš, Munira te opet voli!

Ne brini se ti Kolinda, neće ti se ništa desiti u državi, kako ti ono kažeš, ''radikalnih muslimana''. Sve i da nešto hoćemo, ne možemo, a ne možemo jer ne znamo. Tako prosto. Tako jednostavno.

Za kraj... Ne znam šta da napišem za kraj da poentiram. To mi je često predstavljalo problem, a onda sam nedavno pročitala izjavu Predraga Lucića, koji kaže da u tom slučaju tekst ostavimo bez kraja.

Evo, to sada radim.

Ostavljam tri tačke, a priča do kraja?! – Ma već će je ona smisliti u budućnosti. Kolinda, preuzmi, magarac ko vrati!

...

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.